Cum sunt afectaţi bebeluşii dacă mamele fumează marijuana: greutate sub medie şi îngrijire neonatală intensivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă analiză relevă ce se întâmplă cu bebeluşii ale căror mame fumează marijuana şi cum sunt aceştia şi mamele afectate de consumul acestui drog.

Bebeluşii expuşi la marijuana încă din pântece se pot naşte mai mici decât cei neexpuşi, existând totodată o probabilitate mai mare ca aceştia să aibă nevoie de îngrijire intensivă după naştere, potrivit unei analize efectuată asupra probelor existente.

De asemenea, femeile care fumează marijuana în timp ce sunt însărcinate sunt mai predispuse decât cele care nu o fac să aibă anemii cauzate de lipsa fierului din organism, raportează cercetătorii în publicaţia americană BMJ Open, potrivit Business Insider.

„Ştim că a avea grijă de tine înainte de a rămâne însărcinată este una dintre cele mai bune modalităţi de a te asigura că bebeluşul tău se va naşte sănătos”, a afirmat autoarea studiului, medicul Cara Christ, directorul Departmentului de Servicii de Sănătate din Phoenix, Arizona. „Aceasta ar putea include vitaminizarea cu acid folic, schimbarea dietei şi nefolosirea tutunului, alcoolului sau a drogurilor”, a mai declarat Christ pentru Reuters.

Marijuana este unul dintre cele mai consumate droguri din lume, în America de Nord aproximativ una din opt persoane, cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani, fumând marijuana, notează cercetătorii.

Echipa de cercetători a analizat rezultatele a 24 de studii efectuate în jurul lumii pentru a stabili cum afectează consumul de marijuana femeile însărcinate şi copiii nenăscuţi ai acestora. Analiza a inclus mai mulţi factori printre care şi greutatea bebeluşilor, lungimea şi mărimea capului acestora la naştere, precum şi numărul de săptămâni pe care le-au petrecut bebeluşii în pântece înainte de a fi aduşi pe lume.  

Pentru bebeluşii care au fost expuşi la marijuana în timpul sarcinii au existat şansele să aibă, în proporţie de 77%, o greutate mai mică decât a celor neexpuşi la drog, ceea ce înseamnă o greutate mai mică de 2,2 kg. De asemenea, pentru bebeluşii ai căror mame au fumat marijuana în timpul sarcinii a existat o probabilitate de două ori mai mare de a fi plasaţi în unitatea de îngrijire neonatală intensivă.

Totodată, mamele care au fumat marijuana au fost în proporţie de 36% mai predispuse să aibă anemie decât cele care n-au fumat, însă, în acelaşi timp, nu a existat o probabilitate mai mare pentru acestea de a avea probleme legate de îngrijirea prenatală, de travaliu, sângerări, de luarea în greutate, sau de a avea o spitalizare mai îndelungată.

Mai multe consumatoare de marijuana fumează şi tutun şi consumă alcool, mai notează cercetătorii, aceşti factori nefiind examinaţi separat în cele mai multe studii, astfel că nu este posibil să fie stabilite cu exactitate efectele marijuanei.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite