Cum scade „Iadul” rata criminalităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Catedrala din Malaga
Catedrala din Malaga

După ce anul trecut s-a descoperit că în ţările în care populaţia crede mai mult în Rai decât în Iad, rata criminalităţii este mult mai ridicată decât în ţările cu o credinţă mai echilibrată, un nou studiu confirmă că există o corelaţie evidentă între oamenii cu obiceiuri religioase şi ratele scăzute ale infracţionalităţii.

Oamenii care merg regulat la biserică sau în locuri destinate rugăciunii sunt mult mai puţin asociaţi şi implicaţi în crime şi delicvenţe, potrivit unui studiu. 

Un sondaj realizat de Universitatea Manchester a găsit o corelaţie directă între numărul des la vizitelor în locuri religioase şi numărul scăzut al crimelor, dar şi al infracţiunilor precum furtul de buzunare, drogurile şi piratarea muzicii. 

Cercetătorii spun că nu doar religia care oferă compasul moral şi norme comportamentale ar fi motivul. După principiul „Cine se aseamănă, se adună”, oamenii care petrec timp cu alte persoane religioase prezintă cea mică probabilitate de a fi implicate în acţiuni ilegale sau greşite, din punct de vedere moral. 

Sondajul a fost realizat pe 1.200 de tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani, adepţi ai mai multor religii. Aceştia au fost întrebaţi, pentru început, despre obiceiurile religioase pe care le respectă, în cazul în care au. 

De asemenea, au fost chestionaţi în privinţa cazierului şi a trecutului, fiind incluse întrebări despre orice fel de abateri. 

În total, cercetătorii au întrebat respondenţii cu privire la opt tipuri de delicvenţă, fiind incluse chiulul de la şcoală, folosirea drogurilor, furatul din magazine sau violenţa de orice fel. 

Deşi studiul arată că există mai multe corelaţii între mersul la biserică şi rata scăzută a crimelor şi infracţiunilor, cele mai evidente sunt legate de furtul din magazine, droguri şi piratarea muzicii. 

Doctorantul Mark Littler, autorul studiului, spune că cifrele vorbesc de la sine. „Simplul act al vizitării unei biserici sau oricărui loc religios declanşează o scădere semnificativă a probabilităţii de implicare în acţiuni ilegale”, a spus acesta. 

„Studiul nostru se alătură altor cercetări americane, care susţineau, la rândul lor, că alăturarea şi apropierea de oameni cu credinţă, indiferent de relaţia cu ei, este motivul principal pentru care cifrele criminalităţii scad”, a adăugat el. 

Littler menţionează că studiul nu loveşte în adepţii ateismului, ci doar evidenţiează că practicile religioase, precum şi grupările sociale formate pe acest temei, servesc ideea unei vieţi trăite corect.  

Ţara, crima şi religia

Anul trecut, cercetători de la Universitatea Oregon au descoperit că ratele criminalităţii sunt mai mari în ţările în care oamenii cred mai mult în Rai decât în Iad. 

Rezultatele fac parte dintr-un studiu, derulat de-a lungul a 26 de ani, realizat pe 140.000 de oameni, de 70 naţionalităţi. 

Academicienii au descoperit că infracţiunile grave, precum crime şi furturi, sunt mult mai comune în societăţile în care oamenii nu cred într-o formă de justiţie divină. Acest fapt presupune că o ţară în care majoritatea oamenilor cred mai mult în Rai decât în Iad, de exemplu, va vedea mai multe infracţiuni decât o naţie a cărei credinţă este mai echilibrată. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite