Cum să faci economii şi să nu mai arunci banii pe prostii? Magazinul din care poţi să împrumuţi orice îţi pofteşte inima

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bormaşini aproape noi, biciclete pentru toate vârstele, jocuri de societate, seturi de pahare, pe scurt orice îţi trece prin cap şi de care ai nevoie la un moment dat este foarte posibil să găseşti într-un „shop de împrumutat“, locaţii care câştigă teren în alte ţări.

„Shop-urile de împrumutat“, cum sunt numite aceste locaţii destinate unui tip de troc între oamenii care donează obiecte noi pe care nu le mai folosesc, în schimbul unui lucru de care au nevoie, dar pe care nu ar vrea să-l cumpere, atrag tot mai multe persoane şi la Berlin, în Germania, unde a fost dechis un astfel de magazin. Cele mai „vânate“ obiecte din mulţimea extrem de variată a shop-ului sunt bormaşinile, conform The Guardian. Explicaţia acestui interes? „O bormaşină este folosită de o persoană obişnuită, nu de un profesionist, timp de aproximativ 13 minute în total, apoi este dată uitării, prin urmare de ce ar avea sens să dai banii pe aşa ceva?“, se întreabă retoric fondatorul shop-ului din Berlin, Nikolai Wolfert.

image

Nikolai Wolfert, fondatorul shop-ului de împrumutat „Leila“ din Berlin FOTO theguardian.com

În spatele acestei iniţiative se află însă un scop mult mai important. Shop-urile de împrumut reprezintă o modalitate prin care se atrage atenţia asupra consumerismului care ne conduce vieţile şi, în acelaşi timp, oferă o soluţie celor care vor să scutească bani, să elibereze spaţiul din case de obiectele pe care nu le mai folosesc, dar pe care nu se îndură să le arunce, şi să determine cât mai multe persoane să renunţe la achiziţionarea continuă de obiecte pe care le folosesc rar sau deloc.

Conceptul este simplu şi se bazează pe ideea de a împărţi bunurile de care dispui şi cu alţii, spre binele comunităţii. Pentru a deveni membru al acestei comunităţi şi pentru a putea să împrumuţi lucrurile de care ai nevoie, trebuie să aduci la shop un obiect utilizabil şi în stare cât se poate de bună pentru a se putea bucura de el şi alţi semeni. 

Sensul nu este numai de a face un act de caritate exclusiv din bunătate, ci şi pentru că acest stil de a face „cumpărăturile“ este mult mai eficient. Gândim descentralizat, mod în care pun problema şi marile lanţuri de supermarketuri, până la urmă“, a declarat ironic Wolfert.

Din momentul în care a fost deschis primul shop de acest gen în Berlin, în 2012, locaţii similare au început să se deschidă în tot mai multe zone ale capitalei germane, dar şi la Kiel, în Würzburg sau la Viena, în Austria.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite