Principalele calităţi ale persoanelor care nu au datorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu cât un obiectiv este mai bine conturat, cu atât veţi fi mai hotărât să faceţi economii. FOTO Shutterstock
Cu cât un obiectiv este mai bine conturat, cu atât veţi fi mai hotărât să faceţi economii. FOTO Shutterstock

Cei mai mulţi dintre noi trăiesc de la un salariu la altul şi sunt înglodaţi în datorii la bănci. Sunt puţini oamenii care reuşesc să pună bani deoparte, dar să economiseşti nu este imposibil. Secretul stă în autocontrol şi în câteva principii pe care trebuie să le urmezi pentru a nu avea grija zilei de mâine.

Există printre noi oameni care ştiu să pună la ciorap ban peste ban, în aşa fel încât să nu fie cu totul la cheremul băncilor sau să aştepte cu înfrigurare trecerea timpului pentru a veni ziua de salariu, conform Business Insider. Nu este vorba despre zgârcenie, ci despre persoane care încearcă de fiecare dată să facă alegeri bine gândite şi nu ghidate de impuls.

1. Acordă atenţie detaliilor

Poate aveţi impresia că nu conteză foarte mult taxa de administrare percepută pentru cardul de credit nefolosit de luni bune, dar pe care vă încăpăţânaţi să-l păstraţi activ. Persoanele care nu-şi monitorizează atent finanţele proprii au de pierdut, într-un fel sau altul.

Este foarte probabil să risipiţi bani doar din neglijenţă sau pentru că priviţi anumite sume ca fiind lipsite de importanţă. Mai multă atenţie la detalii şi urmărirea, lună de lună, a cheltuielilor, în comparaţie cu veniturile pentru aceeaşi perioadă, este o obligaţie. Apoi, încercaţi să tăiaţi din cheltuielile care nu sunt cu adevărat necesate, cu siguranţă le veţi găsi. Revizuiţi de câteva ori pe an această balanţă, pentru a ţine pasul cu eventualele schimbări.

2. Au situaţia sub control 

Persoanele care se ţin departe de datorii acordă o atenţie mărită chitanţelor şi, în general, oricărui document care are legătură cu banii sau cu plata dărilor către stat, plus că nu semnează nimc fără să se uite cu atenţie la fiecare amănunt. Dacă vreţi să ţineţi sub control finanţele, trebuie să vă intre în sânge aceste obiceiuri. Poate că la început o să vi se pară incredibil de greu, dar sentimentul de securitate pe care îl veţi câştiga ştiind cum este cheltuit fiecare bănuţ va merita efortul făcut iniţial.

3. Pretind că veniturile sunt mai mici

Chiar şi dacă sunteţi îndatoraţi, puteţi începe să vă redresaţi situaţia prin schimbarea modului în care priviţi veniturile pe care le aveţi în fiecare lună. Mai exact, imaginaţi-vă că ceea ce câştigaţi este cu 25% sau 50% mai mic şi conturaţi un buget pe baza acestor cifre. Probabil că va fi o provocare aproape imposibil de dus la bun sfârşit, cel puţin la început. Este doar o impresie şi, de aceea, este vital să începeţi să reduceţi din cheltuielile inutile. Să cheltuieşti mai puţin decât câştigi pare simplu, dar nu este deloc uşor să procedezi astfel. Pe de altă parte, acest mod de a gândi ajută să pui bani deoparte pentru bătrâneţe sau ca să formezi un fond pentru situaţii de urgenţă. În funcţie de venituri şi de cât de mult reuşiţi să economisiţi, creşte şi gradul de independenţa financiară în diverse situaţii, indiferent dacă este vorba despre achiziţionarea unei case ori a unei maşini.

4. Gândesc pe termen lung

Atunci când ne concentrăm numai pe obţinerea unei gratificări imediate, deciziile financiare nu au cum să fie unele inteligente. Bineînţeles, o pereche nouă de pantofi la modă este binevenită, dar cum vă ajută aşa ceva să vă urmăriţi scopurile financiare pe termen lung? Nu înseamnă că nu trebuie să cedaţi niciodată tentaţiei sau că nu aveţi voie să vă cumpăraţi pantofi, ci că ar trebui să puneţi bani deoparte pentru a vă satisface micile plăceri. Acest răgaz vă va oferi ocazia de a evita cumpărăturile izvorâte din impuls.

5. Nu le este teamă să pună întrebări

Cereţi sfaturi, solicitaţi reducerea dobânzilor atunci când este posibil şi nu vă sfiiţi să vă scuzaţi atunci când întârziaţi cu plata unei rate către bancă, s-ar putea să vă scutească de o penalizare. Persoanele care nu se înglodează în datorii încearcă toate variantele şi au răbdare ori de câte ori se întrevede ceva de câştigat. 

6. Economisesc şi când le „pică bani din cer“ 

Aţi primit de ziua de naştere un cadou în bani sau aţi obţinut un bonus neaşteptat la serviciu? Nu vă grăbiţi să-i aruncaţi pe nimicuri doar pentru că sunt bani picaţi din cer. Nu contează cât de mică este suma care ţi-a intrat în buzunar, păstrează măcar o parte pentru contul de economii şi fă un obicei din asta.

7. Stabilesc obiective

Este mult mai uşor să economiseşti atunci când ai idee despre ceea ce se va întâmpla în viitor. Este o metodă bună dacă vreţi să strângeţi bani pentru o vacanţă, pentru zilele de pensie sau chiar pentru a cumpăra un articol vestimentar sau o bijuterie ceva mai deosebită. Nu vă gândiţi că pensia este la ani distanţă, ci concentraţi-vă pe cum v-aţi dori să arate anii de pensie pentru dumneavoastră. Cu cât un obiectiv este mai bine conturat, cu atât veţi fi mai hotărât să faceţi economii.

8. Ştiu să refuze

Propunerile tentante şi care presupun cheltuieli neprevăzute apar la tot pasul: invitaţii de la prieteni şi colegi de a ieşi la masă sau într-un club. Nu vă fie jenă să-i refuzaţi din când în când. Să te abţii de la nenumărate cheltuieli ceva mai mici reprezintă, de asemenea, o cale de a mai adăuga câte ceva la contul de economii. Nu înseamnă că nu mai aveţi dreptul să vă distraţi, totuşi. Dar în loc să luaţi masa la un restaurant destul de scump, mai bine organizaţi acasă o petrecere la care puteţi invita prietenii. Sau optaţi pentru o alergare în parc, în loc să vă faceţi un abonament la o sală de fitness.

9. Nu pierd din vedere valoarea banilor 

Este uşor să pierzi şirul cheltuielor atunci când nu ai de-a face cu bani şi foloseşti numai cardul de credit. Încercaţi să folosiţi din când în când şi bani palpabili pentru a vă reaminti constant că fiecare plată se face cu bani adevăraţi şi fiecare leu este muncit. Plus că utilizarea banilor gheaţă presupune şi o terminare concretă a finanţelor, în timp ce utilizarea cardului de credit permite, adesea, îndatorarea. Ca un test, folosiţi o vreme numai bani gheaţă şi o să vedeţi cum vi se schimbă obiceiurile de cumpărare.

10. Pun preţ mai mare pe experienţele de viaţă şi nu pe lucruri

Oamenii care nu au probleme cu datoriile ştiu să rămână concentraţi pe ceea ce contează cu adevărat. Cu toţii nominalizăm familia şi prietenii în capul listei de priorităţi, dar care sunt alegerile care reflectă acest mod de a gândi? Dacă munciţi din greu doar ca să vă permiteţi să plătiţi pentru o masă cu familia la un restaurant scump, luaţi în considerare şi neajunsurile. Nu v-ar fi mai bine dacă i-aţi invita la 4-5 mese organizate acasă la dvumneavoastră? Credeţi că o să vă distraţi cu mult mai bine într-un alt loc? Este nevoie să modificaţi unele obiceiuri în aşa fel încât să căpătaţi unele constructive.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite