Cum putem scăpa de obiceiurile proaste şi să le înlocuim cu unele bune: paşii pe care trebuie să-i urmăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul trecut, unul din trei adulţi care îşi propusese un ţel ambiţios de Anul Nou a renunţat deja la el până la sfârşitul lunii ianuarie. Concluzia aparţine unui sondaj realizat în Marea Britanie, citat de The Independent. Ca să nu ajungem în această situaţie, trebuie să ţinem cont de câteva trucuri simple, care pot transforma promisiunile noastre de început de an în scopuri care pot fi atinse cu adevărat.

Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să ne organizăm scopul în ţitne mai uşor de atins, care presupun paşi mărunţi, dar o acţiune concretă, nu doar o aspiraţie. De exemplu, dacă vrem să slăbim nu putem face asta doar dacă ne punem în cameră o fotografie cu un fotomodel şi apoi stăm şi ne imaginăm ce bine ar fi dacă am arăta şi noi aşa. Cei care reuşesc sunt cei care îşi fac un plan concert şi uşor de urmat.

Un alt lucru important: să nu luăm o decizie aşa importantă în ultimele secunde ale anului. Perioada cea mai indicată pentru a stabili cum renunţăm la obiceiurile nocive în anul viitor este în luna august, nu în decembrie. Dacă este prea devreme în august, atunci să decidem măcar cu câteva zile înainte de finalul anului, spune profesorul Richard Wiseman, de la Universitatea din Hertfordshire, care a realizat un studiu în acest sens.

Înlocuim un obicei prost cu unul bun

Orice obicei prost poate fi eliminat, spune psihologul Patricia Farrel. Iată care sunt paşii care trebuie făcuţi în acest sens: să recunoaştem că avem un obicei de care trebuie să scăpăm, să ne dăm seama de ce facem acel lucru şi cu ce anume îl putem înlocui. De exemplu, ca să nu ne mai roadem ungiile, putem înlocui la început acest obicei cu mestecarea gumei, spune ea.

Secretul este răbdarea şi perseverenţa. Un obicei va fi înlocuit cu altul, mai puţin nociv sau chiar benefic, după aproximativ 21 de zile, spune psihologul Jeremy Dean. Unele pot să dureze mai mult de atât, dar esenţial este să nu renunţăm.

Să ne iertăm micile greşeli

Nu există perfecţiune, iar acest lucru trebuie să fie clar reţinut. Asociaţia Americană a Psihologilor prezintă câteva sfaturi pentru cei care vor să renunţe la obiceiurile proaste. Chiar dacă mai greşim din când în când, acest lucru este normal, nu e o tragedie, important este să nu renunţăm şi că mergem mai departe. Dacă am mâncat o prăjitură deşi am decis că nu mai facem asta, nu înseamnă că nu mai are rost să ţinem regim.

Ca să scăpăm de anxietate şi stres putem încerca practicile de relaxare, care ne învaţă să ne concentrăm pe momentul prezent, pe respiraţie, pe frumuseţea din jurul nostru. Trebuie să ne acordăm timp şi să avem răbdare cu noi înşine, dar totodată să conştientizăm nevoia noastră puternică de a scăpa de acel obicei nociv.

Un alt lucru foarte bun pe care îl putem face este un plan clar: alegem ziua în care vom renunţa la fumat, le spunem celor din jur care este decizia noastră, ca să ne poată fi de ajutor şi apoi notăm motivele pentru care este bine să renunţăm. Acest lucru este important mai ales la început.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite