Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită la Filarmonica „George Enescu‟ printr-un concert extraordinar la Ateneul Român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dirijorul Radu Popa
Dirijorul Radu Popa

Sâmbătă, 15 ianuarie, de la ora 18.30,  Ziua Culturii Naţionale va fi celebrată  de Filarmonica „George Enescu‟ printr-un concert extraordinar, susţinut în Sala mare a Ateneului Român. Evenimentul special condus de dirijorul Radu Popa este organizat în parteneriat cu Centrul Român de Muzică şi în coproducţie cu Radio România Muzical.

Solist în Concertul nr. 5, în mi bemol major, pentru pian şi orchestră, op. 73, Imperialul de Ludwig van Beethoven  va fi pianistul Florian Mitrea. Programul dedicat Zilei Culturii Naţionale include, alături de capodopera lui Beethoven, opere semnificative din muzica românească: Două dansuri româneşti de Theodor Rogalski şi Suita Mihai Viteazul (selecţiuni) de Tiberiu Olah. „Cultura - cultura de perfomanţă (Constantin Noica) - rămâne criteriul decisiv care omologhează şi cauţionează valoarea ziditor-intelectuală, inteligenţa şi autoritatea spirituală a unui popor. Aceste valori îi conferă respect, îi justifică demnitatea orgolioasă şi aura aristocratică în lume‟, a declarat Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu‟.

Dirijorul Radu Popa are convingerea că reîntoarcerea la cultură rămâne singura opţiune a menţinerii spiritului neamului nostru în curgerea tot mai învolburată a contemporaneităţii. „Acest concert de Ziua Culturii Naţionale înseamnă regăsirea culturii române în patrimoniul cultural universal prin alăturarea spiritelor lui Rogalski şi Olah alături de cel al gigantului de la Bonn - Beethoven. Imperialul lui Beethoven, în contextul concertului nostru, este o ofrandă muzicală universală adusă domnitorului Mihai Viteazul, prezent prin muzica lui Tiberiu Olah, care pune în atenţie încoronarea lui Mihai Viteazul şi intrarea în Alba  Iulia‟, a subliniat dirijorul.

Pentru solistul Florian Mitrea, „Imperialul ajunge în acea sferă artistică în care cuvintele devin neputincioase şi nu mai pot defini starea în care ne aflăm. Este un concert despre care nu putem vorbi, dar pe care-l putem trăi împreună, în sala de concert‟. „Sunt onorat să revin pe prima scenă a ţării, pe scena Ateneului Român. Atât Rogalski,  cât şi Olah însumează figura emblematică a muzicianului român, cu rădăcini adânci în etosul cultural român, dar în acelaşi timp integraţi în circuitul internaţional de valori, iar Beethoven transcende atât graniţele fizice, cât şi cele temporale”, a precizat pianistul.

Accesul în sala Ateneului Român este permis  în funcţie de restricţiile pandemice, „dacă toţi participanţii sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 şi este asigurată purtarea măştii de protecţie". Verificarea acestor condiţii se va face înainte de accesul în interiorul Ateneului Român.

Radu Popa s-a născut la Bucureşti, în 1969. A absolvit în anul 1994 secţia de compoziţie (clasa prof. univ. dr. Adrian Iorgulescu), iar în anul 1996 secţia de dirijat-orchestră (clasa prof. univ. Ludovic Bács). Şi-a continuat formarea muzicală cu studii de masterat. Între 1999 şi 2006, Radu Popa a deţinut posturile de dirijor şi de director general al Filarmonicii de Stat Giurgiu, apoi, pentru un an, a activat ca dirijor permanent la Filarmonica de Stat "Oltenia" Craiova. Din 2007 până în prezent este dirijor permanent la Filarmonica de Stat "Banatul" Timişoara. A  debutat ca dirijor în anul 1993, alături de orchestra Filarmonicii „Oltenia” din Craiova, desfăşurând apoi o bogată activitate ca invitat al orchestrei de Cameră Radio Bucureşti, precum şi al Filarmonicilor din Arad, Bacău, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Oradea, Ploieşti, Râmnicu-Vâlcea, Satu-Mare, Sibiu, Târgu-Mureş, Timişoara.  A realizat turnee de concerte în Coreea de Sud. Ca dirijor al orchestrei de cameră „Camerata Janacek”, Radu Popa a coordonat producţia Flautul fermecat la Šumperk – Cehia (2002).   La pupitrul orchestrei Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca a susţinut în anul 2007 un concert în cadrul Festivalului internaţional „George Enescu”. Cu prilejul colaborării dintre Opera de Stat din Viena şi Filarmonica „Banatul”, Radu Popa a dirijat la Timişoara un concert extraordinar susţinut de solişti ai Operei de Stat din Viena, programul cuprinzând selecţiuni din operele Nunta lui Figaro, Don Giovanni şi Così fan tutte de W. A. Mozart.

Florian Mitrea

Descris de Martha Argerich ca fiind „un pianist extraordinar în plină ascensiune”, Florian Mitrea (foto) este laureat la concursurile internaţionale de pian de la Glasgow 2017, Saint-Priest 2017, Hamamatsu 2015, München ARD 2014 şi câştigătorul Concursului de Pian al Royal Overseas League.  A fost format la Bucureşti de către profesoarele Flavia Moldovan şi Gabriela Enăşescu. A câştigat o bursă de studiu la Academia Regală de Muzică de la Londra, la clasa profesoarei Diana Ketler, unde este în prezent profesor în cadrul Facultăţii de Pian. De asemenea, predă pianul la Şcoala Purcell pentru tineri muzicieni şi este invitat frecvent să susţină cursuri de măiestrie la Tokio şi la Bucureşti. În 2016 a devenit Kawai Global Artist, iar în 2018 i-a fost oferit titlul Associate of the Royal Academy of Music. S-a stabilit din 2008 în Marea Britanie şi a concertat în săli cunoscute, precum Usher Hall (Edinburgh), Royal Concert Hall (Glasgow), Bridgewater Hall (Manchester), King’s Place, St John Smith Square, Queen Elisabeth Hall şi Saint-Martin-in-the-Fields (Londra). În 2018 a debutat la festivalurile de la Lucerna şi Edinburgh. A fost solistul orchestrelor Philharmonia din Londra, Collegium Musicum din Basel. La începutul anului 2020, Florian Mitrea a susţinut recitalul de debut la Sala Bozar din Bruxelles şi a întreprins primul turneu solistic cu Orchestra Regală a Scoţiei. Pianistul a realizat înregistrări pentru BBC Radio 3, BBC Scoţia, Südwest Rundfunk, Bayerischer Rundfunk, Radio France Musique, Radio Télévision Suisse şi Radio România Muzical.

Concert simfonic cu ocazia Zilei Culturii Naţionale

Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, ora 18:30 

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor
RADU POPA

Solist
FLORIAN MITREA

Ziua Culturii Ateneu

Program

Theodor Rogalski
Două dansuri româneşti

Ludwig van Beethoven
Concertul nr. 5, în mi bemol major, pentru pian şi orchestră, op. 73, Imperialul

Tiberiu Olah
Suita Mihai Viteazul (selecţiuni)

Partener: Centrul Român de Muzică

Coproducător: Radio România Muzical

Preţurile biletelor sunt:

Categoria I : 110 lei;

Categoria II : 100 lei.

Biletele se pot procura:

- De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marţi - Vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75

-Online, accesand site-ul  www.fge.org.ro - sectiunea „Calendar“.Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condiţiile prevăzute de lege.

Concertul de Ziua Culturii este realizat şi în parteneriat cu Grupul de Farmacii Elixir Nova Farm.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite