VIDEO Francezii îşi bat joc şi de românii care ne fac cinste: Mungiu, văzut ca un cerşetor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele juriului Festivalului de Film de la Cannes, Steven 
Spielberg, alături de membrii juriului - actriţa Nicole Kidman şi 
producătorul de film şi regizorul român Cristian Mungiu FOTO Reuters
Preşedintele juriului Festivalului de Film de la Cannes, Steven Spielberg, alături de membrii juriului - actriţa Nicole Kidman şi producătorul de film şi regizorul român Cristian Mungiu FOTO Reuters

Emisiunile de divertisment din Franţa nu pot să iasă din clişeul „români egal cerşetori”. Aseară, emisiunea cu marionete „Les Guignols de l'Info” de la Canal+ l-a înfăţişat pe regizorul Cristian Mungiu în postură de cerşetor.

„Les Guignols de l’Info“ este un show satiric construit după modelul unei emisiuni informative, în care sunt puse în scenă, cu ajutorul marionetelor, principalele ştiri ale zilei.

În ediţia de miercuri seară, unul din materiale a fost dedicat şi Festivalului de Film de la Cannes, care tocmai începea. La un moment dat, a fost prezentat juriul: preşedintele acestuia, Steven Spielberg, alături de alţi membri, printre care Nicole Kidman şi regizorul român Cristian Mungiu. Când a fost rostit numele lui Mungiu, lângă marioneta care-l reprezenta pe Spielberg a apărut o alta, care chipurile era regizorul român. Aceasta întruchipa de fapt un cerşetor, care cerea bani să-şi cumpere cameră de filmat. Personajul a început cu celebrul „S’il vous plait“, apoi s-a plâns că are un tată în puşcărie şi o mamă bolnavă şi la final a şi scos la vedere un copil mic, pentru a fi mai convingător.

Cristian Mungiu a câştigat marele premiu Palme d’Or la Festivalul de la Cannes din 2007 cu filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“, iar anul acesta este membru al juriului de la Cannes, condus de Steven Spielberg.

  

Francezii îşi bat joc şi de românii care ne fac cinste Mungiu, văzut ca cerşetor

Les Guignols de l'Info

Marionetele care-i înfăţişează pe Steven Spielberg şi pe Cristian Mungiu, în emisiunea „Les Guignols de l'Info”

Refrenul „S'il vous plaît, Monsieur!“

Primul atac ironic într-o emisiune TV din Franţa, pe tema românilor care cerşesc, a fost în 2010, la postul public de televiziune France 2, la o oră de maximă audienţă. În emisiunea de divertisment  „On n'est pas Couché“, comicul francez Jonathan Lambert, îmbrăcat cu o fustă înflorată aşa cum poartă femeile rome, a spus că vrea să arate cum e salutul românesc. Apoi a luat o postură cocoşată, a întins mâna precum cerşetorii şi a spus „S'il vous plaît, Monsieur!“. La care publicul a răspuns la fel.

Un alt comic care obişnuieşte să facă „glume“ pe baza ideii că românii sunt cerşetori e actorul marocan Jamel Debbouze - el însuşi imigrant în Hexagon. De exemplu, în timpul unei emisiuni radiofonice, în noiembrie 2011, s-a amuzat împreună cu ceilalţi invitaţi imitând felul în care un căpitan român de fotbal ar cerşi mingea în teren. „Ar trebui să avem un căpitan român în echipa Franţei. Îţi imaginezi un căpitan român? Vă rog, daţi-mi mingea! Este pentru copii. Vă rog! Asta va face un român!“, s-a amuzat Jamel Debbouze.

Tot la France 2, jurnalistul sportiv Nelson Monfort a făcut o altă glumă deplasată, la adresa înotătoarei franceze de origine română Roxana Mărăcineanu, care se afla în studiou. Când a aflat că ea e trezorierul fan clubului unei alte sportive din Franţa, Monfort a comentat: „Trebuie sa fim atenţi cu românii pe acest plan”.

Idee fixă la „Les Guignols de l'Info“

Emisiunea „Les Guignols de l'Info“ nu face pentru prima dată glume pe seama clişeului că românii cerşesc. În septembrie 2011, înaintea meciului de fotbal România-Franţa. evenimentul era „dezbătut în studiou“ de două marionete, care jucau rol de comentatori sportivi. Iată câteva din atacurile de atunci la adresa românilor:

„Nu sunt sigur că meciul va începe, pentru că, atunci când arbitrul va arunca moneda în aer, nu e sigur că o să cadă înapoi pe pământ, cu toţii românii ăia acolo“.

„Se ştie că sportul naţional în România nu este fotbalul, ci cerşitul“.

„Trebuie să ne temem de contactul direct cu românii.“ „De ce, joacă dur? “ „Nu, au păduchi.“

„Ştii cum se zice la coş de gunoi în româneşte?... Bucureşti“.

În februarie 2013, cei de la emisiunea „Les Guignols de l'Info“ au recidivat cu ideea legăturii dintre români şi cerşetorie. Unui cerşetor care vorbea o franceză amestecată cu spaniolă, prezentatorul i-a spus, să scape de el, că nu înţelege limba română.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite