Vasile Ionescu, activist rom: „Sclavia romilor români a fost cea mai lungă din istoria lumii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei dintre reprezentanţii minorităţii romilor au fost în studioul Adevărul Live, pentru o discuţie cu jurnalistul cultural Florin Ghioca. La 160 de ani de la obţinerea formală a libertăţii, o mare parte a populaţiei rome din România şi din Europa trăieşte foarte aproape de condiţiile generate de starea de robie.

Damian Drăghici este un cunoscut muzician, care a dus muzica romilor pe toate meridianele. Vasile Ionescu este un cunoscut activist pentru drepturile romilor, care se luptă pentru egalitatea de şanse a acestei minorităţi încă din anii ’90. Cei doi au venit astăzi în studioul Adevărul Live, însoţiţi de Marian Mandache, reprezentant al asociaţiei Romani Criss, pentru a prezenta situaţia la zi a luptei pentru drepturile romilor şi a răspunde întrebărilor jurnalistului Florin Ghioca.

„Sunt romii cu adevărat liberi după 160 de ani, care înseamnă de 4 ori 40?“, s-a întrebat retoric Vasile Ionescu. Sau nu s-a schimbat prea mult faţă de situaţia din momentul dezrobirii romilor?

„Dacă nu suntem liberi şi în interior, şi mergem tot timpul cu capul plecat, cădem într-o sclavie mai rea decât cea exterioară“, a atras atenţia domnul Marian Mandache.

„Sclavia romilor din Moldova şi Ţara Românească a durat 500 de ani, o jumătate de mileniu“, a atras atenţia Mandache, „cea mai lungă din istoria lumii“, a specificat Vasile Ionescu.

„Copiii din România învaţă o istorie falsificată, pentru că dacă un fenomen care a durat 500 de ani, cum e cel al sclaviei romilor, nu este în manualele de istorie, aceasta este o istorie falsificată. Am făcut un apel la Ministerul Educaţiei pentru ca copiii să nu mai înveţe o istorie falsificată“, a povestit reprezentantul Romani Criss.

„Discriminarea are rădăcini adânci în ce priveşte anumite etnii, cum sunt evreii, ţiganii, negrii americani («ciorile» din America), «ciorile» de aici etc.“, a explicat Vasile Ionescu.

Tot Vasile Ionescu a povestit despre propria biografie: „Am fost o singură zi la grădiniţă şi am auzit: uite, vine un ţigan. Nu m-am mai dus niciodată la grădiniţa aia. Multă vreme m-am bătut, după aceea am renunţat să mă mai bat“.

Marian Mandache, reprezentant executiv Romani Criss, a intervenit: „Mie încă din familie mi s-s spus: tu eşti ţigan, eşti prost, eşti urât, nu o să faci nimic în viaţă“. 

„Eu nu am avut curaj să vorbesc cu tatăl meu, pentru că, conform culturii noastre, el ar fi trebuit să se ducă acolo şi să bage cuţitul în ăla. Aşa că am preferat să tac din gură şi să înghit“, şi-a reamintit Vasile Ionescu, cel care a vocbit şi despre filmul Aferim:

„Nu-i nicio problemă, i-am spus-o şi lui Radu Jude, şi a fost de acord. Filmul e un pretext, romii sunt un pretext. Avem de-a face cu o societate barbară şi ceea ce spune Radu Jude e că noi nu ne-am schimbat prea mult, suntem la fel de barbari. Acolo nu este vorba cu adevărat despre romi.“

„Nu există o lege privind anti-rasismul în România. Ne-a lăsat istoria o problemă: sclavia romilor, cum o rezolvăm? Uite la americani cum au rezolvat-o: au un preşedinte puţin mai negru decât Damian. Acum nu că Damian ar fi bun de preşedinte, dar trebuie găsită o soluţie“, a mai spus Vasile Ionescu.

Sâmbăta aceasta, se va dezveli o placă la Mănăstirea Tismana, care va marca faptul că mănăstirea a primit la un moment dat mai mulţi romi ca robi.

„Marea problemă a romilor este că nu şi-au instituţionalizat, nu şi-au ordonat gândurile“, a mai punctat Vasile Ionescu. „Pierdem prea mult timp cu exotisme“, a mai spus el.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite