Un hub creativ timișorean prezintă viitorul designului la Milan Design Week: reutilizarea deșeurilor industriale și repunerea în valoare a meșteșugurilor tradiționale

0
Publicat:

FABER, unul dintre cele mai dinamice huburi creative din România, participă cu expoziția Design Signals Snapshot la prestigiosul program ALCOVA din cadrul Milan Design Week 2025 – cel mai mare eveniment de design din lume.

Villa Bagatti Valsecchi, una dintre locațiile Milan Design Week. FOTO: Alex Todirica
Villa Bagatti Valsecchi, una dintre locațiile Milan Design Week. FOTO: Alex Todirica

FABER participă la Milan Design Week cu Design Signals Snapshot, o expoziție care aduce în prim-plan modul în care designul poate transforma industrii, materiale și procese de producție. Expoziția face parte din programul Design Signals al FABER, curatoriat de Martina Muzi, care explorează conexiunile profunde dintre design, industrie și tehnologie, având ca punct de plecare peisajul industrial în continuă evoluție al Timișoarei.

Început în 2023 ca Bright Cityscapes - parte din programul oficial al Timișoara Capitală Europeană a culturii, alături de Universitatea Politehnica Timișoara, programul a investigat industria automotive din Timișoara și conexiunile ei cu piața globală. Programul a continuat și în 2024 cu industria textilă, iar în 2025 explorează industria chimică. Prin expoziții, festivaluri, conferințe, ateliere și publicații, programul demonstrează potențialul transformator al designului și cum acesta poate schimba metodele convenționale de producție și colaborare.

Parte a expoziției Design Signals Snapshot. FOTO: Alex Todirica
Parte a expoziției Design Signals Snapshot. FOTO: Alex Todirica

Expoziția Design Signals Snapshot reprezintă o selecție de lucrări rezultate din cercetările realizate asupra industriilor automotive și textile din Timișoara și România din cadrul programului Design Signals și prezentate anterior în expozițiile ”Secrete Întrețesute” și ”Semnalizatoare – Designul nu este un Panou de Bord”. Expozițiile au investigat impactul designului asupra proceselor industriale, tehnologiilor emergente și structurilor economice, prin practici contemporane de design.

La ALCOVA 2025, expoziția aduce în prim-plan o selecție de proiecte care abordează teme esențiale pentru viitorul designului: interacțiunea dintre om și tehnologie în industria automotive, reutilizarea deșeurilor industriale, repunerea în valoare a meșteșugurilor tradiționale și explorarea unor materiale și procese neconvenționale. ALCOVA este una dintre cele mai așteptate expoziții din Milan Design Week, cunoscută pentru spațiile sale neconvenționale și curatoriatul vizionar. Ediția din acest an are loc în patru locații: Villa Borsani, Serele Pasino, Fosta fabrică SNIA și Villa Bagatti Valsecchi, unde va expune și FABER.

Designerii și cercetătorii prezenți la Design Signals Snapshot sunt Flora Lechner & Cristina-Sorina Stângaciu, Théophile Blandet, Jing He & Raul Ionel, Lavinia Ghimbășan / studio Nalba, Alex Todirică, Marius Vasile, Kirsten Spruit și Ștefan Lucuț. Proiectele lor reflectă o abordare interdisciplinară, situată la granița dintre design, tehnologie și cercetare aplicată.

Cultură

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite