Ultima sută de metri a premiilor Gopo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Competiţia pentru trofeele decernate de industria cinematografică din România e mai strânsă ca niciodată: 47 de pelicule au trecut prin mâinile juriului. La 29 martie vor fi anunţaţi câştigătorii. Anul acesta, pentru prima dată, vor exista două Premii Gopo speciale; destinatarii lor vor fi scenaristul Dumitru Carabăţ şi etaloneurul Gina Stoica.

Trofeul pentru întreaga carieră i-a fost conferit, la cea de-a patra ediţie a premiilor Gopo, actriţei Draga Olteanu Matei. Scenaristul Dumitru Carabăţ şi etaloneurul Gina Stoica vor primi câte o distincţie specială, recompensând cariere de peste patru decenii în domeniul filmului.

„Dedic acest premiu colegelor mele etaloneuri, care ştiu ce înseamnă emoţia, stresul, aşteptarea, neliniştea, ca o imagine latentă să devină pe ecran ce a imaginat şi dorit operatorul", ­a declarat Gina Stoica.

Le-a mulţumit totodată operatorilor Călin Ghibu, Vivi Drăgan Vasile şi Cristian Comeagă. Ea a lucrat la „peste 100 de lungmetraje şi peste 200 de scurtmetraje, asta însemnând peste 350.000 de metri de negativ şi peste 3,5 milioane de metri de pozitiv (corectat, vizionat, supervizat)".

Cât despre Dumitru Carabăţ, este unul dintre fondatorii şcolii autohtone de scenaristică şi cel mai important teoretician român al scenariului cinematografic, cu peste 50 de ani de experienţă la catedră în cadrul UNATC „I.L. Caragiale" din Bucureşti.

Schimbare de sex

Dacă anul trecut amfitrioana Galei a fost tânăra actriţă Maria Dinulescu, acum sarcina îi revine lui Mihai Călin, un interpret cu un CV impresionant în film şi televiziune: a debutat într-un lungmetraj de Dan Piţa, apoi a trecut la pelicule de Radu Mihăileanu, Costa Gavras şi Alexandru Solomon.

Mai mult, gazda premiilor Gopo e una dintre cele mai cunoscute şi mai simpatizate figuri de pe micul ecran şi, totodată, unul dintre actorii importanţi ai TNB-ului.

Culisele selecţiei

„Poliţist, adjectiv“, cu Irina Săulescu şi Dragoş Bucur, candidează la zece categorii

„Poliţist, adjectiv“, cu Irina Săulescu şi Dragoş Bucur, candidează la zece categorii

Peste 400 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti au fost invitaţi să voteze câştigătorii Gopo. Juriul responsabil pentru nominalizările celei de-a patra ediţii a fost alcătuit de Dana Băcanu (exploatant, Noul Cinematograf al Regizorului Român), Viorica Bucur (critic de film), Cristian Comeagă (producător, câştigătorul Premiului Gopo pentru „Cel mai bun film" în 2009), Mihai Fulger (critic de film), Radu Muntean (regizor, premiat cu Gopo în 2009 pentru „Boogie"), Cristian Niculescu (scenograf) şi Mara Nicolescu (scenaristă şi actriţă).

Gala Premiilor Gopo va fi transmisă în direct de TVR 1 de la Palatul Parlamentului, luni, 29 martie, începând cu ora 21.10. În premieră, evenimentul va putea fi urmărit şi de către ascultătorii de radio, în direct la Radio România Cultural.

Ediţie autohtonă şi nu numai

Cel mai mare număr de nominalizări (11) i-a revenit peliculei „Cea mai fericită fată din lume", de Radu Jude. De „Poliţist, adjectiv", regizat de Corneliu Porumboiu, îl desparte o singură nominalizare. Cel dintâi film, debut în lungmetraj, a avut premiera internaţională în secţiunea Forum a Berlinalei. „Poliţist, adjectiv", al doilea lungmetraj de Corneliu Porumboiu, a putut fi văzut prima dată la Cannes, în cadrul secţiunii „Un Certain Regard".

A fost distins cu trofeul acesteia şi cu premiul  FIPRESCI.  „Concertul", de Radu Mihăileanu, cu două César-uri în palmares, a intrat şi în competiţia pentru Gopo, precum şi pelicula „Katalin Varga", debut în lungmetraj al britanicului Peter Strickland şi coproducţie majoritar românească.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite