Trevor Davies, despre proiectul "Bucureşti 2021", la NETA: "Spaţiile nefuncţionale trebuie să prindă viaţă prin artă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Sala Media a Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB), a avut loc în această dimineaţă conferinţa "Teatrul European - Arta în centrul vieţii civile", la care au participat criticul de teatru Anca Ioniţă şi dramaturgul Mihaela Michailov, precum şi Trevor Davies, fondatorul Copenhague International Theatre (CIT) şi directorul a peste 50 de festivaluri de artele spectacolului.

Subiectul principal al discuţiei a fost modul în care poate deveni teatrul un instrument de activare şi energizare a vieţii civile, o formă de artă, nu doar aplicată, ci care oferă noi paradigme, noi valori. Potrivit calendarului Uniunii Europene, în 2021, un oraş din România va fi, pe durata unui an calendaristic, Capitală europeană a culturii.

În acest sens, echipa care coordonează candidatura Bucureştiului la titlul de Capitală europeană a identificat anumite probleme cu care se confruntă oraşul, printre care se numără şi aceea de identitate, cetăţenii nefiind mândri de propria lor urbe.

Potrivit Ancăi Ioniţă, programul Bucureşti 2021 are trei linii tematice: "Pierdut şi regăsit/ Lost & Found/ Memoria oraşului", "Oraşul la limită/ City on the Edge/ Explorarea oraşului" şi "Microtopii Microtopias/ Imaginarea oraşului", care a reprezentat şi tema conferinţei de marţi de la TNB.

Această temă pune Bucureştiul în contextul utopiei şi distopiei care caracterizează istoria şi condiţia oraşului. Prin intermediul aceastei teme se doreşte lansarea unor proiecte la scară umană, care testează, imaginează şi propun noi modalităţi de lucru, de cooperare, de imaginare a oraşului.

Prezentă la eveniment, dramaturgul Mihaela Michailov a vorbit despre lipsa de legătură dintre artă şi comunităţi. Potrivit acesteia, sunt persoane din anumite comunităţi care simt că arta, şi implicit teatrul, nu le aparţine, întrucât există o legătură foarte mică între produsele culturale şi viaţa comunităţilor.

image

Anca Ioniţă, Mihaela Michailov şi Trevor Davies, la conferinţa de la TNB

Totodată, aceasta a precizat că, în prezent, în teatru se rotesc aceleaşi tipuri de public şi nu se creează altele.

Printre preocupările echipei care se ocupă de candidatura Bucureştiului la titlul de Capitală europeană a culturii a fost modul în care se pot realiza anumite proiecte care să lege aceste comunităţi "invizibile din punct de vedere cultural", care nu se regăsesc, totuşi, în diversitatea culturală.

Mihaela Michailov a menţionat că, în prezent, sunt din ce în ce mai mulţi artişti care lucrează în comunităţi şi realizează proiecte educaţionale în interiorul acestora.

La rândul său, Trevor Davies a vorbit despre rolul teatrului în întreaga lume. Acesta a menţionat că teatrul se reconstruieşte în mediul urban, iar problemele pe care le sesizează comunităţile din România, vizavi de anumite comunităţi care nu se regăsesc în arta din prezent, se întâlnesc în întreaga lume.

Potrivit acestuia, teatrul trebuie să ajungă şi în locurile pe care indivizii le frecventează cel mai des, iar spaţiile care, în mod curent, sunt nefuncţionale trebuie să prindă viaţă prin artă.

Această conferinţă face parte din evenimentele din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru NETA. Festivalul Internaţional de Teatru NETA, conceput într-o ediţie unică şi organizat la Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB), în perioada 28 august - 4 septembrie, prezintă publicului 13 spectacole din 10 ţări, sub motto-ul "Teatrul - erou al timpului prezent".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite