„Strălucirea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secvenţe din filmul „The Shining“, în regia lui Kubrick
Secvenţe din filmul „The Shining“, în regia lui Kubrick

Volumul „Shining“, de Stephen King, care apare în colecţia „101 cărţi de citit într-o viaţă“, va fi distribuit mâine, împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 12,99 lei. Considerată una dintre capodoperele maestrului horrorului contemporan, cartea a beneficiat de o ecranizare pe măsură, semnată de genialul Stanley Kubrick, în 1980.

Groaza, pura şi indefinibila groază, n-a fost nicicând mai bine redată de americanul Stephen King decât în acest roman de vârf, publicat pentru prima oară în 1977. Şi aceasta pentru că, în „Shining" spre deosebire de alte opere ale scriitorului de horror, abundând de creaturi supranaturale (vârcolaci, zombies, vampiri etc.) şi de pericole venite din spaţiul extraterestru -, sursa spaimei, sursa răului nu se află în altă parte decât în mintea care o ia razna a personajului principal, scriitorul alcoolic Jack Torrance. Supus unei influenţe malefice supranaturale din partea hotelului blestemat Overlook, psihicul personajului se deteriorează progresiv, iar Torrance ajunge, într-o dinamică terifiantă, un pericol de moarte pentru soţia şi fiul său.

„The horror..."

Scenariul este înfiorător, pentru că ne spune că, într-un context (de)favorabil, oricare dintre noi putem deveni altceva, mai precis putem fi răul absolut pentru noi şi pentru cei din jurul nostru, chiar şi pentru cele mai dragi fiinţe. Sugestia existentă în romanul lui King a fost dezvoltată magistral de regizorul Stanley Kubrick în capodopera cinematografică prin care a ecranizat cartea, cu Jack Nicholson, Shelley Duvall şi Danny Lloyd în rolurile principale, în 1980, o piesă esenţială a filmografiei marelui regizor. Nemulţumit însă de rezultat, King a insistat pentru o nouă ecranizare, realizată odată cu miniseria TV, în trei părţi, din 1997, creată pe baza unui teleplay scris de însuşi King.

Secvenţe din filmul „The Shining“, în regia lui Kubrick

Secvenţe din filmul „The Shining“, în regia lui Kubrick

„The Shining" / „Strălucirea" este cel de-al treilea roman publicat de Stephen King - după „Carrie" (1974, la rândul său ecranizat de Brian De Palma în 1976) şi „Salem's Lot" (1975) - şi primul său bestseller. Succesul cărţii l-a impus definitiv pe King ca autor proeminent al genului horror, poziţie pe care nu a mai părăsit-o până astăzi.

Titlul cărţii i-a fost inspirat autorului de cântecul lui John Lennon, „Instant Karma", care conţine versul „We all shine on...". Romanul îi este dedicat fiului lui Stephen King, Joseph, cu cuvintele: „ This is for Joe Hill King, who shines on". Pentru opusul său, autorul a decis nu mai puţin de trei mottouri: „Somnul raţiunii naşte monştri" (celebrul „capriciu" al lui Goya), proverbul „Va străluci când va străluci" şi un lung fragment din clasica „Masca Morţii Roşii", de Edgar Allan Poe, „regele" necontestat al literaturii fantastice americane şi nu numai.

Hotelul bântuit

În „Shining", Stephen King reia tema paranormală din „Carrie" şi locul comun al caselor bântuite de fantome. Aici însă, casa devine un întreg hotel, fiecare cameră având povestea şi fantoma ei, care îl vor tiraniza pe Jack Torrance. După ce îşi pierde slujba de profesor din cauza alcoolismului, Jack Torrance încearcă să-şi refacă viaţa acceptând un post de îngrijitor într-un hotel izolat în munţi, închis în timpul iernii. Aici se mută împreună cu soţia sa, Wendy, şi cu fiul său în vârstă de cinci ani, Danny, un „Shiner", fiinţă înzestrată cu o energie psihică supranormală ce-i dă puteri vizionare - aşa-numita „Shining".

Din nefericire, Hotelul Overlook este posedat de o forţă misterioasă, este o sumbră şi sângeroasă magie în care se va împlini destinul teribil al condamnatului Jack Torrance şi în care se va petrece dezastrul acestei familii - sinistră lucrare a nebuniei ce izbucneşte cu o forţă ucigaşă. „«Shining» este în mod cert o capodoperă - şi probabil unul dintre cele mai bune romane cu subiect supranatural din ultima sută de ani", considera criticul Peter Straub.

„Unele dintre cele mai frumoase staţiuni şi hoteluri din lume sunt situate în Colorado, dar hotelul din paginile acestui roman nu l-a luat pe niciunul dintre ele ca model. Hotelul Overlook şi oamenii de acolo există în întregime numai în imaginaţia autorului", avertizează încă de la prima pagină a cărţii autorul. Cartea distribuită mâine cu „Adevărul" este tradusă din engleză de Ruxandra Toma şi publicată în colaborare cu Editura Nemira.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite