Sticla, pariul românilor la Bienala de la Veneţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artiştii români Ioan Nemţoi şi Mihai Ţopescu sunt invitaţi la Bienala internaţională de artă pe sticlă în perioada 3 – 11 decembrie 2016, la centrul cultural comunitar Den Breughel din Haacht (Belgia). Inaugurarea bienalei a avut loc vineri, 2 decembrie, ora 20.00, în prezenţa artiştilor.

Ioan Nemţoi şi Mihai Ţopescu reprezintă România la Bienala internaţională de artă pe sticlă de la Haacht 

.29 de creatori în sticlă din 15 tări vor expune lucrările într-un concept artistic curatoriat de Van der Speeten Maurice şi Van Belle Danielle.

Ioan Nemţoi (1964, Botoşani) este numit adeseori cu Brâncuşi al sticlei. Lucrările sale sunt în colecţii celebre, precum cea a regelui Harald al Danemarcei, a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii sau a lui Kofi Annan, dar şi în Muzeul Vaticanului, Kunst Palast din Düsseldorf, sediul UNICEF, Waterland Neeltje Jans Museum Olanda, Casa Albă sau în galerii prestigioase din Norvegia, Suedia, Olanda, Franţa, Italia, Canada, Japonia, Ungaria, Germania, Belgia. etc.

Reuşita artistului constă în ştergerea graniţelor dintre arta decorativă şi sculptura monumentală, graţie unui vocabular plastic propriu. Ioan Nemţoi este cunoscut în întreaga lume pentru „roşu de Nemţoi“, inspirat din răsăritul şi apusul dealurilor moldave, similar roşului de Pompei sau albastrului de Voroneţ. 

Sticla este ca o femeie care trebuie tratată cu blândeţe. La început mă înnebunea. Dar am transformat sticla în provocare şi astăzi este artă. Atunci când lucrezi cu sticla gândeşti şi acţionezi rapid. Am fost întotdeauna încăntat de culorile strălucitoare ale sticlei, de dimensiunile mari şi de frumuseţea pură, care pentru mine rămân cele mai captivante repere în analizarea creaţiilor decorative din sticlă. Dimensiunile mari ale lucrărilor mele, unele până la două picioare înălţime, le fac şi mai impunătoare şi atractive vizual. – povesteşte artistul despre raportul său cu materia, ca natură primordială care se naşte din foc, aer, apă şi pământ.-Ioan Nemţoi

Mihai Ţopescu (1956, Târgu Jiu) este sculptor, designer de sticlă şi artist decorator. Lucrează într-o paletă largă de tipuri de sticlă, îmbinate cu metal, lemn şi piatră, în respect faţă de natură şi de specificitatea materialelor pe care le utilizează. Artistul Mihai Ţopescu spune despre el că:

M-am născut pe acelaşi tărâm şi sub acelaşi semn stelar ca marele Constantin Brâncuşi, doar că la 80 de ani diferenţă. Trăiesc şi creez în spaţiul sacru iniţiat de el în oraşul meu natal, Târgu Jiu. Spiritul său m-a călăuzit ca o lumină în viaţă, însă nu mi-a influenţat arta. Nu pot decât să fiu fericit că Brâncuşi nu a descoperit sticla ca formă de expresie. 

Mihai Ţopescu participă pentru a doua oară consecutiv la Bienala internaţională de artă pe sticlă de la Haacht, după ce la ediţia din 2014 a expus alături de artiştii români Camelia Neagu-Cogălniceanu şi Cristina Ilinca.  

  Pentru mine, sticla a fost o provocare, dar şi un joc. Un joc cu reguli foarte clare şi precise. Şi o provocare de a merge la limită pentru a lucra cu acest material. -Mihai Ţopescu

În decursul celor trei ediţii, Bienala de la Haacht a căpătat o reputaţie de intersecţie artistică de talie internaţională care participă la emularea scenei artei contemporane şi experimentale. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite