Spectacolul de televiziune „Zi că-ţi place!“, după piesa lui Valentin Nicolau, în premieră la Cinema Studio

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scenă din spectacolul de televiziune „Zi că-ţi place“ FOTO Yorick
Scenă din spectacolul de televiziune „Zi că-ţi place“ FOTO Yorick

Pe 9 ianuarie are loc premiera filmului „Zi că-ţi place!“, la Cinema Studio, de la 19.30, după piesa omonimă a dramaturgului Valentin Nicolau, în regia lui Cornel Mihalache.

Producţia îi are în distribuţie pe Meda Victor, Mircea Albulescu, Radu Amzulescu, George Ivaşcu, Marius Stănescu şi Constantin Cojocaru, fiind realizată de Casa de Producţie TVR. „Acţiunea se petrece seara, târziu, în garsoniera unei femei singure. Acolo există un televizor şi un pat. Uneori, pe orice canal ai da, priveşti aceeaşi emisiune, oricum te-ai cuibări în pat, el rămâne gol“ - este începutul piesei lui Valentin Nicolau, care va putea fi urmărită în spectacolul de televiziune de pe 9 ianuarie. 

Valentin Nicolau (53 de ani), autorul piesei „Zi că-ţi place!“, este deopotrivă dramaturg, scriitor şi proprietar al Editurii Nemira, precum şi fost director al Televiziunii Române, între anii 2002-2005. Talentul de dramaturg i-a fost confirmat oficial, prin cele două nominalizări succesive la premiul UNITER pentru cea mai bună piesă a anului şi apoi prin câştigarea, în anul 2000, a Marelui Premiu „Camil Petrescu” pentru Dramaturgie al Ministerului Culturii pentru „Ca zăpada şi cei doi“.

La Teatrul Nottara, spectacolul după piesa sa, „Ca zăpada şi cei doi“, se joacă din 2002 fără oprire, sub titlul „Uzina de plăceri S.A“. Piese de teatru i-au fost montate şi jucate pe scenele Teatrului Naţional din Bucureşti, din Satu Mare, Târgu Jiu, şi adaptate pentru Televiziunea Română şi Teatrul Radiofonic. A publicat mai multe volume de teatru, „Dacă aş fi un înger“, „Ultimul împărat“, „Mai jos de Figueras“, „Poveşti din al nouălea cer“, „Păstrează copia şi nu uita originalul“ şi altele. 

„Personajele mă bântuie la modul sâcâitor“

valentin nicolau

„Nu-mi recitesc piesele“, declara Valentin Nicolau.„Ar fi ca şi cum m-aş întoarce la o veche poveste de iubire, am trăit-o cândva, a fost minunată sau chinuitoare, dar nu vreau să mai văd chipul femeii. Poate astăzi nici nu aş mai recunoaşte-o. Prefer să mă îndrăgostesc din nou, de altă femeie, să trăiesc o nouă poveste.

Întrebat care este legătura care se stabileşte între el, ca dramaturg, şi personajele sale, Valentin Nicolau a explicat:

„Când personajele sunt pregătite să vină pe lume încep să mă bântuie la modul sâcâitor. Uneori am senzaţia că le văd în mulţime, pe fugă, la stop, dând colţul străzii. Le zăresc numai din spate sau din semiprofil şi întotdeauna doar pentru o clipă. După ce am terminat de scris, pleacă. Fiindcă stau cu mine ani întregi până să ajungă în poveste scrisă, reuşesc să-i cunosc destul de bine, să ştiu cum reacţionează în anumite situaţii“, a spus dramaturgul pentru Yorick. 

Nicolau consideră, tot în interviul publicat pe site-ul revistei de teatru Yorick, că unele dintre capcanele în care poate aluneca un dramaturg este „să expliciteze, să teatralizeze, să rateze întâlnirea cu cei care vin după el să ridice spectacolul, nedându-le toate resursele de text şi pretext pentru a construi o poveste cu personaje în carne şi oase, pe o scenă care să aibă puterea să reprezinte orice spaţiu de existenţă umană“.

Un documentar al ultimilor 25 de ani

Spectacolul „Zi că-ţi place!“ se încadrează mai mult la categoria documentar. Ce documentează? „Istoria ultimilor 25 de ani pe scena socio-politică din România“, a spus Cornel Mihalache, regizorul piesei, pentru Yorick

„Ultimul cadru din film este faţa acestei femei, care stă cu invers, cu capul în jos, din ochi îi curg lacrimi, şi ea spune „Mă violezi, mă doare! Mă violezi!”, iar peste chipul ei, în timp ce spune aceste cuvinte, apar mulţumiri tuturor candidaţilor la Preşedinţie din ultimii 25 de ani, trecuţi cu numele complet, pe ani… De la Nicolae Militaru, care are pe conştiinţă mii de morţi în ’89, până astăzi, toţi au vrut să mântuie Românica noastră“, a mai adăugat regizorul. 
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite