Sibiul a devenit Capitala teatrului independent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sibienii găzduiesc în această perioadă „Sibiu International Fringe Festival“, eveniment dedicat tuturor proiectelor culturale independente, care se desfăşoară între 1-14 iulie, sub egida Asociaţiei Internaţionale de Tineret BECOME.

Timp de două săptămâni, cea de-a VIII-a ediţie aduce la Sibiu numeroşi artişti din ţară, dar şi de peste hotare, iar manifestările sunt pentru toate gusturile, de la piese de teatru şi concerte, la expoziţii şi lansări de carte.

  „Fără inteligenţă nu poţi oferi calitate“

Pe lângă numeroasele locaţii neconvenţionale, ediţia din acest an vine şi cu ceva nou faţă de cele anterioare şi anume implementarea unui nou concept la Sibiu: „Teatru de Apartament“. “Şase zile vor fi dedicate acestui tip de reprezentaţii. Aici se rupe bariera dintre actor şi spectator, acesta din urmă integrându-se perfect în decorul performance-urilor,” spune Graţiela Bădescu, actriţă şi coordonator al Departamentului de Marketing al evenimentului.

Festivalul promovează inovaţia şi libertatea creaţiei, iar tema sub care se desfăşoară această ediţie este „inteligenţa“, motivul fiind acela că nu poţi oferi calitate dacă nu dispui de inteligenţă, după cum declară organizatorii.  

Fringe-ul aduce împreună artişti tineri din zona independentă, care contribuie la dezvoltarea teatrului necontrolat politic şi ferit de orice alte interese.

„Selecţia a fost făcută de doi actori şi un coregraf, iar spectacolele selectate sunt, în proporţie de 90%, comedii. Ne dorim ca fiecare ediţie să devină un forum tot mai puternic al artelor spectacolului, iar Fringe să pună bazele unui nou sistem de funcţionare a teatrului în România“, a declarat Cătălin Grigoraş, directorul Sibiu International Fringe Festival. 

Ventriloci şi actori în a doua săptămână a festivalului

A doua săptămână aduce în atenţia publicului două numere de ventrilocie susţinute de Crina Zvobodă, „Romeo Alună şi Bunicuţa Julieta“ – pentru copii şi „Fără limite“ – pentru adulţi. De asemenea, iubitorii de teatru se vor bucura de o gamă variată de spectacole, unele jucate în premieră.

Astfel, Compania Pass Partout Dan Puric prezintă spectacolul „Two of us“, premiat cu numeroase premii internaţionale. Godot Theatre din Bucureşti vor pune în scenă spectacolul „Bullets over Lipscani“, în timp ce Compania de Teatru BECOME a pregătit două premiere: „Fotografii cu clovni invizibili“ şi „Statuia Libertăţii“, dar şi alte spectacole.

Atât sibienii cât şi turiştii vor putea vedea reprezentaţii inedite precum: „Aşteptându-l pe Godot“, „Cerere în căsătorie fără Cehov“, „Buletinista“ şi nu numai. Printre spectacolele de neratat se numără: „Bufonul Regelui“, (joi, 11 iulie, ora 21:10 la ADORE), spectacol premiat la GALA STAR cu premiul Ştefan Iordache; „Night on Earth“ (vineri, 12 iulie, ora 19:00 la Teatrul Gong), cu participarea lui Alex Bogdan de la MONDENII.  Trupa „Artemotion“ particpiă cu toate cele şase spectacole ale sale şi va închide ediţia din acest an cu spectacolul de comedie „1000 de motive să te omor“. Nici concertele nu pot fi trecute cu vederea, astfel încât, Cover UP şi Rain Dogs vor cânta în Imperium Club.

image

Prima săptămână – spectacole în limba franceză

Prima săptămână a festivalului a fost marcată de prezenţa a numeroase trupe de teatru, iar spectatorii au avut parte de două spectacole în limba franceză, „Un parfum de montgolfiere“ şi „Cravate Club“, susţinute de Compania de Teatru Gachette Sensible. Unul dintre membrii trupei, actorul Olivier Hétru a mărturisit faptul că îşi doreşte mult ca „românii să guste puţin din zona teatrului independent francez“ şi speră să se întoarcă în România întrucât „este o ţară frumoasă şi cu oameni deosebiţi“.

Sibiu Internationa Fringe Festival urmează modelul Festivalului Fringe de la Edinbourgh şi al Festivalului de la Avignon.

„Edinburgh Fringe Festival a luat naştere în anul 1947 în semn de protest al unor trupe care nu au fost invitate la Festivalul Internaţional de Teatru de la Edinburgh. În timp, Fringe-ul şi-a câştigat renumele de festival al artelor experimentale, aici prezentându-şi spectacolele creatorii aflaţi în căutarea unei voci proprii, dar şi trupe redutabile care vor să întâlnească un alt fel de public, testându-şi astfel creativitatea. Şi iată că aproape la fel, dar cu 60 de ani mai tarziu ia naştere Sibiu International Fringe Festival“, spun organizatorii.

Anul acesta în premieră, festivalul este susţinut de UNITER – Uniunea Teatrală din România din fondul de timbru teatral şi co-finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului prin Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Sibiu din programul de susţinere a acţiunilor de tineret.

Preţul biletelor variază între 10 şi 20 de RON, copiii, elevii, studenţii şi pensionarii beneficiând de o reducere de 5 RON. Pentru mai multe detalii privind programul şi locaţiile puteţi consulta site-ul oficial al evenimentului: www.sbfringe.ro.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite