Scriitorul Bogdan Popescu, la Adevărul Live: „Eu şi Traian T. Coşovei parcă ne-am fi cunoscut dintr-o altă viaţă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În data de 15 noiembrie, Asociaţia Culturală Direcţia 9 organizează Premiul naţional pentru debut în Poezie „Traian T.Coşovei”, urmat de un Maraton al Tinerilor Poeţi.

În avanpremiera acestui eveniment, medicul neurolog şi scriitorul Bogdan O. Popescu, care i-a fost prieten şi discipol marelui poet optzecist, evocă personalitatea maestrului său în studioul Adevărul Live, începând cu ora 14.00. Poetul Traian T. Coşovei a murit pe 1 ianuarie 2014, la vârsta de 59 de ani.

Sunt foarte bucuros să-l pomenesc azi pe Traian T. Coşovei. De altfel el era un om care se bucurafoarte tare, de poezia lui, de prietenii din jur. Pentru el cel mai important lucru din viaţă era poezia. Pentru câţi oameni mai e importantă azi? Pentru foarte puţini..., a spus Bogdan O. Popescu, evocându-l pe scriitor.

Traian a fost egal cu sine însuşi. Sigur că nu s-a schimbat fundamental în esenţa lui, dar esenţa a fost tare de la început, de la bun început a avut un stil al lui. Cred că el găsise încă de la început formula personală.

Poate la ultimele cărţi era mai scurt, mai tragic, la început era mai obsedat de dictatura obiectelor, iar la final mai mult spre Dumnezeu... Cred că este foarte mult din perfecţiunea stilului încă de la început.

Nu şi-a repetat versuri spune Bogdan O. Popescu, răspunzând la întrebarea despre manierism. Până la urmă este acea voce care intonează un imn frumos al oamenilor înţelepţi şi singuri. Dar oare de câte ori ar trebui să intonăm acest imn ca să fie auzit. Însă eu nu cred că a fost în zadar.

Pentru cei care nu ştiu... el avea plăcerea vechii maşini de scris. Şi bătea în ea poemul ăla. Mi-aduc aminte cum arătau paginile, uşor galbene... De fapt e vorba de nişte vremuri superbe. Pentru generaţia mea, generaţia poeţilor optzecişti, erau nişte modele. Şi am avut succes chiar şi în sensul că i-am cunoscut, că le-am fost prieteni. A fost un spirit al unei generaţii.

Eu şi Traian ne-am simţit ca şi cum ne-am mai fi cunoscut într-o altă viaţă.

Nu poţi să susţii serios că Traian a fost epigonul lui Nichita. Poţi să spui că el a fost cel mai liric dintre optzecişti. Dar ei, până la urmă, au făcut postmodernismul românesc. Traian îl iubea pe Nichita Stănescu, îl adora. A fi apropiat de cineva nu înseamnă a-i lua stilul. Poţi să fii foarte apropiat de cineva, dar să scrii altfel. Ăsta a şi fost mesajul lor, au schimbat complet retorica... Era vorba de un univers care nu mai fusese explorat.

El era foarte progresist, era entuziasmat de progresul ştiinţific şi se documenta foarte mult.

Eu şi Traian n-am făcut sesiuni de învăţat cum se scrie, spune Bogdan O. Popescu, scriitor care i-a fost discipol lui Traian T. Coşovei. Când ne întâlenam nu plutea în aer ideea că el este superior. Nici gând. Mă ambiţiona să scriu mai bine ca el. Era un fel de competiţie foarte frumoasă.

Într-un fel sau altul Traian T. Coşovei era un brand!

Traian T. Coşovei avea umor şi o prezenţă pe care o sesiza toată lumea. Aşa funcţiona el în boemă... Dincolo de poemele scrise, era o atmosferă, un aer pe care-l puteai respira.

„Coşovei a murit într-o mar singurătate publică! Cum e posibil aşa ceva?” se pune problema în studioul Adevărul Live. „Din păcate la noi există o mare problemă cu recunoaşterea valorilor”, este concluzia.

Este un lucru de opţiune ca tot timpul pe care-l ai de petrecut pe acest pământ să-l consacri poeziei. De-asta spunea că gazetăria mănâncă multe talente şi de-asta a renunţat la gazetărie, la salariu, la tot...


Citeşte şi:

Florin Iaru, despre moartea lui Traian T. Coşovei: „În ultimii şase-şapte ani a avut o situaţie financiară extrem de precară”

Florin Iaru, unul dintre persoanele apropiate poetului Traian T. Coşovei, care a murit miercuri dimineaţă, a explicat că amicul său din tinereţe suferea de o boală gravă, izolându-se extrem de mult în ultimul timp. Totodată, „în ultimii şase-şapte ani avea o situaţie financiară extrem de precară”, a adăugat poetul Florin Iaru.

Bogdan O. Popescu, medic şi poet, despre Traian T. Coşovei: „Maestrul avea calitatea de nu se considera pe sine undeva sus situat în rândul poeţilor”

Bogdan O. Popescu, medic neurolog şi poet care a lucrat cu răposatul Traian T. Coşovei, spune că este extrem de trist de pierderea unui mare poet. „Maestrul a făcut ceea ce puţini scriitori consacraţi fac: a lucrat cu cei din generaţia mai tânără”, a mărturisit Popescu.

INTERVIU Bogdan O. Popescu, neurolog şi scriitor: „Sunt medic, însă poezia e o salvare a mea“

Bogdan O. Popescu salvează vieţi, dar scrie şi poezie. Medicul de la Colentina, care lansează duminică volumul „Cartea dragostei“, spune că a împăcat neurologia cu literatura, fiindcă medicina l-a învăţat să fie riguros.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite