Sărbătorim Ziua Europei la Festivalul Filmului European

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stop-cadru din pelicula „Miss Violence“.   FOTO: sensesofcinema.com
Stop-cadru din pelicula „Miss Violence“.   FOTO: sensesofcinema.com

Ediţia din acest an a Festivalului Filmului European va începe vineri, 9 mai, de Ziua Europei. În cadrul galei de deschidere va fi proiectată pelicula „Miss Violence“  (Grecia, 2013), distinsă cu  Premiul Arca Cinema Giovani pentru cel mai bun film din competiţie, la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, în 2013.

În Bucureşti, festivalul va avea loc în perioada 9-12 mai, la Cinema Studio şi la Cinema „Elvira Popescu“, iar în Tîrgu Mureş, evenimentul se va desfăşura între 16-18 mai, la Cinema Arta. În cadrul celei de-a VIII-a ediţii a Festivalul Filmului European vor fi proiectate peste 40 de pelicule (drame, comedii, filme biografice, documentare şi filme de animaţie) din 25 de ţări. 

În program se regăsesc numeroase pelicule premiate la festivaluri precum: Cannes, Veneţia, Rotterdam, Sundance, Karlovy Vary. Printre producţii se numără filmele „La limita de jos a cerului“ de Igor Cobileanski (Moldova/Romania, 2013 – premiat la Festivalul de la Cottbus) şi „Băieţii şi Guillaume la masă!“ de Guillaume Gallienne (Franţa, 2013 – premiat la Cannes în 2013 si distins cu premiul César în 2014. 

Programul festivalului include, de asemenea, o selecţie cu cele mai recente scurtmetraje ale regizorului Adrian Sitaru, o secţiune de filme scurte realizate de studenţii de la U.N.A.T.C., precum şi două documentare româneşti: „Bucuresti, unde esti?“, în regia lui Vlad Petri (inclus în competiţiile Festivalului de Film de la Rotterdam si de la TIFF, 2014) şi „Cântece pentru un muzeu“, în regia Elizei Zdru (prezent în festivalurile de film documentar Astra si Visions du Réel).

„Festivalul Filmului European înseamnă promovarea filmului de artă şi de autor. Acest festival a confirmat că putem să fim spectatorii unor filme extrem de premiate. După ce a fost reprezentat cel de-al doilea val cinematografic – de către Cristi Puiu, Mungiu etc. -, se remarcă cel de-al treilea val cinematografic, cu Adrian Sitaru, care a obţinut premiul pentru regie cu filmul «Domestic», la Gala UCIN (n.r. de luni seară). Cred că (festivalul – n.r.) va fi un regal cinematografic, iar publicul va umple sălile de cinema, ca de fiecare dată.“,  a declarat Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România (UCIN). 

 Ambasadorul onorific al Festivalului Filmului European din acest an este regizorul Adrian Sitaru, autorul  mai multor productii cinematografice, printre care: scurtmetrajele „Valuri“, „Lord“, „Colivia“ şi lungmetrajele „Pescuit sportiv“, „Din dragoste cu cele mai bune intenţii“ şi „Domestic“

Festivalul Filmului European va cuprinde şi o serie de evenimente conexe: concert live de chitară Yorgos Nousis (8 mai, ICR); spectacolul de dans Camera 0001/Fabrica de vise şi filmul „Silent Places“ (10 mai, WASP Studios); proiecţie specială „Roxanne“ şi  Amintiri din copilarie – 1983, toamna – discuţie între prieteni şi colegi: Ada Solomon, Anca Marina, Valentin Hotea şi invitaţii lor (10 mai, ICR); Anim’est – Workshop de animaţie pentru copii şi  Anim'est Pick (11 mai, ICR). 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite