VIDEO Premiile Gopo 2014: filmele „La limita de jos a cerului“, „Domestic“ şi „Rocker“ au cele mai multe nominalizări

0
0
Igor Cobileanski, regizorul peliculei „La limita de jos a cerului“
Igor Cobileanski, regizorul peliculei „La limita de jos a cerului“

Pelicula „La limita de jos a cerului“, de Igor Cobileanski, a primit cele mai multe nominalizări, 13 la număr, la ediţia Premiilor Gopo de anul acesta. Decernarea trofeelor va avea loc pe 24 martie, la Bucureşti.

Debutul în lungmetraj al regizorului Igor Cobileanski, „La limita de jos a cerului“, a obţinut 13 nominalizări la Gopo 2014, fiind urmat de filmele „Domestic“, de Adrian Sitaru, şi „Rocker“, de Marian Crişan, cu câte 11 nominalizări. Producţia „Poziţia copilului“, de Călin Peter Netzer, premiată, anul trecut, cu Ursul de Aur la Berlin, a primit 10 nominalizări. În ordine descrescătoare urmează filmele „Câinele japonez“, de Tudor Cristian Jurgiu, cu 8 nominalizări şi „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism“, de Corneliu Porumboiu – 7.

La categoria cel mai bun film la gala premiilor Gopo, sunt nominalizate cinci lungmetraje: „Câinele japonez“, de Tudor Cristian Jurgiu, „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism“, de Corneliu Porumboiu, „La limita de jos a cerului“, de Igor Cobileanski, „Poziţia copilului“, de Călin Peter Netzer, şi „Rocker“, de Marian Crişan.

De asemenea, realizatorii celor cinci filme – Tudor Cristian Jurgiu, Corneliu Porumboiu, Igor Cobileanski, Călin Peter Netzer şi Marian Crişan – concurează pentru trofeul Gopo pentru cea mai bună regie.

   

În total, 65 de filme româneşti lansate în cinematografe sau în festivaluri în 2013 au fost luate în considerare pentru desemnarea nominalizărilor celei de-a opta ediţii a premiilor Gopo. Câştigătorii vor fi anunţaţi la gala premiilor Gopo, eveniment care va avea loc pe 24 martie şi va fi transmis în direct şi în exclusivitate de postul de televiziune Pro Cinema, dar şi online, pe www.premiilegopo.ro.

Luminiţa Gheorghiu, nominalizare pentru cea mai bună actriţă 

La categoria „cea mai bună actriţă în rol principal“ au fost nominalizate Luminiţa Gheorghiu, pentru interpretarea din lungmetrajul premiat cu Ursul de Aur în 2013, la Festivalul de la Berlin, „Poziţia copilului“, Diana Avrămuţ, pentru rolul din „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism“, Ioana Flora, pentru partitura din lungmetrajul regizat de Dan Chişu „Deja Vu“, Ioana Anastasia Anton, din filmul „Domnişoara Christina“, Ana Ularu, pentru interpretarea din „O vară foarte instabilă“. 

De asemenea, la categoria „cea mai bună actriţă în rol secundar“ concurează Mihaela Sîrbu, din „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolim“, câştigătoarea de anul trecut a aceleiaşi categorii („Toată lumea din familia noastră“), Clara Vodă, din cel mai recent lungmetraj al lui Adrian Sitaru, „Domestic“, Ela Ionescu, din filmul „La limita de jos a cerului“, Ilinca Goia, din „Poziţia copilului“, şi Valeria Seciu, din „Roxanne“.

   

Totodată, la categoria „cel mai bun actor într-un rol principal“ se întrec Victor Rebengiuc, pentru rolul din „Câinele japonez", Adrian Titieni, din „Domestic", Gheorghe Ifrim, pentru interpretarea din „Domestic", Igor Babiac, pentru rolul din filmul „La limita de jos a cerului", şi Dan Chiorean, pentru interpretarea din pelicula „Rocker".

În cursa pentru câştigarea statuetei acordate celui mai bun actor într-un rol secundar intră Şerban Pavlu, pentru rolul din „Câinele japonez", câştigător, în 2013, al premiului pentru cel mai bun actor în rol principal („Toată lumea din familia noastră"), Igor Caras-Romanov, pentru interpretarea din „La limita de jos a cerului", Vlad Ivanov, pentru rolul din „Poziţia copilului", Sergiu Voloc, pentru partitura din „La limita de jos cerului", şi Alin State, pentru interpretarea din filmul „Rocker".

41 de filme europene

Cinci documentare au intrat în atenţia juriului de nominalizări şi vor fi supuse votului celor peste 400 de profesionişti din industrie: „Afacerea Tănase", de Ionuţ Teianu, „Anul Dragonului", de Iulian Ghervas şi Adina Popescu, „City Tour", de Andrei Nicolae Teodorescu, „Experimentul Bucureşti", de Tom Wilson, şi „Exploratorul", de Titus Mntean şi Xantus Gabor.

La categoria „cel mai bun film european" au fost luate în calcul 41 de producţii, dintre care criticii de film din juriul de nominalizări au votat cinci titluri, distribuite în cinematografele din România anul trecut: „Amour", de Michael Haneke, „Adele: Capitolele 1 şi 2/ La vie d'Adele", de Abdellatif Kechiche, „Vânătoarea/ The Hunt", de Thomas Vinterberg, „Hannah Arendt", de Margarethe von Trotta, şi „Deturnarea/ Kapringen", de Tobias Lindholm. Premiul pentru filmul românesc cu cel mai mare succes de box-office în 2013 va fi acordat lungmetrajului „Poziţia copilului", de Călin Peter Netzer, care a obţinut încasări totale de 1.249.457 de lei.

   

Nominalizările pentru toate categoriile premiilor Gopo au fost stabilite de un juriu de preselecţie alcătuit din regizorul Constantin Popescu, actriţa Dorotheea Petre, producătorul Radu Stancu, directorul de imagine Silviu Stavilă, scenarista Andreea Vălean şi criticii de film Bujor T. Rîpeanu, Marilena Ilieşiu, Irina Trocan, Ruxandra Grecu, Raluca Bugnar şi Cătălin Olaru.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite