Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti a fost reinaugurată cu un basm modern, „made by Dan Puric”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Duel între Făt Frumos (Lari Giorgescu) şi Zmeul Zmeilor (Dan Puric)    FOTOGRAFII: Florin Ghioca
Duel între Făt Frumos (Lari Giorgescu) şi Zmeul Zmeilor (Dan Puric)    FOTOGRAFII: Florin Ghioca

Sâmbătă seara, Teatrul Naţional din Bucureşti a bifat încă un moment istoric, odată cu redeschiderea Sălii Mari şi, implicit, terminarea lucrărilor de reconsolidare şi renovare a clădirii. Cu acest prilej a avut loc şi premiera spectacolului ”Înşir'te mărgărite”, în regia lui Dan Puric.

După patru ani de şantiere, timp în care actorii au fost nevoiţi să joace în diverse săli sau să suporte frig, praf şi zgomot de pickhammere, Teatrul Naţional din Bucureşti şi-a dezvăluit o nouă faţă, revenind la forma din 1973.

Deschiderea Sălii Mari, ultima rămasă în şantier şi ”inugurată” de premierul Victor Ponta în campanie electorală, în noiembrie 2014, s-a produs fără mare fast, însă invitaţii au fost primiţi cu şampanie chiar de la intrarea în foaierul de marmură. Printre cei care au trecut pragul teatrului s-au numărat: preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, ASR Principele Radu, directorul Operei Române, Răzvan Ioan Dincă, directoarea Teatrului Odeon, actriţa Dorina Lazăr, directorul TVR, Stelian Tănase, directoarea Operei Comice pentru Copii, Felicia Filip, ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, dar şi personalităţi precum Dan Grigore, Mircea Albulescu, Gheorghe Zamfir, Raed Arafat, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu şi mulţi alţii. O prezenţă discretă, dar salutată, a fost cea a Simonei Halep, care a venit însoţită de Ion Ţiriac. Cei doi au stat într-o lojă, iar la pauză au plecat discret, departe de ochii curioşilor care doreau autografe.

De altfel, cei doi nu au fost singurii care au plecat din sală după două ore de spectacol, la pauză, mai mulţi spectatori (mai mult sau mai puţin pasionaţi de teatru) reproşând lungimea spectacolului, care se întinde pe mai bine de trei ore. Unii dintre spectatori au precizat că vor pierde mijloacele de transport în comun.

Acesta este de fapt primul reproş pe care spectacolul ”Înşir'te mărgărite”, regizat de Dan Puric, l-a primit ”la cald”, în urma vizionării. Micile scăpări s-au datorat însă timpului scurt pe care echipa de 80 de actori şi dansatori l-a avut la dispoziţie pentru repetiţiile pe scena Sălii Mari. Dar chiar şi aşa, publicul a asistat la o feerie ”marca Dan Puric”, un spectacol-maraton în care actoria, dansul, pantomima şi proiecţiile video se unesc într-un mozaic de momente care trec de la umor şi ironie la pasaje melancolice, sau chiar atinse de tragic.

Pornind de la textul lui Victor Eftimiu, Dan Puric a conceput o viziune nouă asupra basmului. În spectacolul ”Înşir'te mărgărite”, Făt Frumos îşi face un selfie, zmeul o găseşte prin GPS pe Sorina, iar printre peţitorii fetelor lui Alb Împărat (interpretat impecabil de Constantin Dinulescu) se numără un american-mexican, care este însoţit de dansatori de country, un rus, care este un oligarh al petrolului, dar şi un neamţ timid sau un francez boem. De altfel, momentele peţitorilor sunt adevărate performance-uri în care Compania Passe-Partout a lui Dan Puric evoluează în momente de dans inspirate.

insirte 8

Toate acestea se desfăşoară sub bagheta scenografică magnifică a Doinei Levintza, care a creat nu mai puţin de 380 de costume, dar şi două ”rochii” supradimensionate, care acoperă mare parte din scene, una dintre acestea fiind o rochie de mireasă asamblată direct sub ochii spectatorilor.

Muzica originală este semnată de Gheorghe Zamfir, iar la momentele de dans şi arte marţiale şi-au adus contribuţia mai mulţi coregrafi şi instructori.

"Recomand basmul din toată inima, ca balsam sufletesc. Suntem într-o ipostază în care limpezimea noastră ca popor a fost foarte mult tulburată. Şi-atunci omul trebuie să se întoarcă spre nişte izvoare neîntinate. Basmul nu poate să mintă, pentru că e făcut pentru copii şi-atunci întoarcerea în basm nu înseamnă întoarcerea în infantilism, ci în copilărie. Max Reinhardt, marele regizor, spunea că <<artistul ia rucsacul copilăriei şi pleacă cu el la drum>>. Aşa am luat şi eu rucsacul copilăriei şi am plecat la drum şi spectatorii cred că vor face acelaşi lucru", a declarat Dan Puric.

O noutate a basmului lui Eftimiu este reprezentată de felul în care Dan Puric îşi vede propriul rol, acela al Zmeului: nu mai este personajul realmente negativ, ci mai degrabă o victimă a mentalităţii colective, un personaj cu joben şi baston, ostracizat şi blamat de cei pe care îi întâlneşte. Dar este şi un cuceritor, Ileana Cosânzeana şi Sorina, fata mică a împăratului, fiind două dintre "victimele" sale.

Dincolo de lungimea discutabilă a spectacolului, realizarea lui Dan Puric este remarcabilă, chiar dacă pe alocuri unele scene sunt mult prea încărcate de simboluri subtile, greu perceptibile de către publicul larg.

Discursul reinaugurării Sălii Mari a TNB 

Înşir'te mărgărite, de Victor Eftimiu

REGIA: Dan Puric

DISTRIBUŢIA

Alb Împărat: Constantin Dinulescu

Împărăteasa: Amalia Ciolan

Sorina: Beatrice Rubică / Maria Dinulescu

Zmeul Zmeilor: Dan Puric

Vrăjitoarea: Carmen Ionescu                    

Buzdugan: Silviu Biriş / Gavril Pătru

Făt Frumos: Lari Giorgescu / Ştefan Ruxanda

Ileana Cosânzeana: Irina Cojar

Milena: Violeta Huluba                    

Maranda: Afrodita Androne

Voie Bună: Eduard Adam                   

Ţară Bună: Axel Moustache / Ştefan Ruxanda

Crainicul, Păcală: Ovidiu Cuncea            

Moş Toader: Alexandru Hăsnaş

Fata: Iuliana Moise

Floarea Soarelui: Oana Vânătoru

Moş Marin: Florin Roşu                    

Moş Dumitru: Silviu Oltean

Femeia: Tatiana Constantin                    

Bătrâna: Erika Băieşu

Artişti ai Companiei Passe Partout:

Georgeta Marin, Alexandra Stroe, Emanuela Ciucan, Andreea Moustache, Alexandra Neacşu, Isabella Drăghici, Adriana Nicolae, Doina Antohi, Cristiana Ioniţă, Adela Mihai, Amelia Stuparu, Cezara Munteanu, Ana Maria Bercu, Ruxandra Porojnicu, Antonia Teişanu, Beatrice Rubică, Ana Maria Irimia, Meda Topîrceanu, Raphaela Lei, Ada Dobrea, Daniela Bîrcă, Andreea Tănase, Andrada Corlat, Dana Rusu, Loreta Neculai, Teodora Toader, Ioana Predescu, Laura Anca Ghiuru, Bogdan Durlicioiu, Sebastian Petrovici, Gabriel Mansour, Ionuţ Marcu, Ion Parea, Petrică Voicu, Răzvan Rotaru, Rareş Zimbran, Denis Hanganu, Nicu Banea, Alexandru Iordache, Filip Popa, Ionel Barac, Gabriel Zaharia, Dragoş Panait, Alexandru Sinca, Cătălin Asanache, Eduard Adam

Corp de balet:

Teodora Velescu, Sabina Cristina Chirilă, Emilia Turnescu, Theodora - Iulia Munteanu, Andreea Soare, Darius Grămadă, Andrei Ardeleanu

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite