„Ruinele Scenei”, de la Praga la Sibiu.  Expoziţia lui Dragoş Buhagiar, vernisată în curtea Primăriei din Sibiu, în cadrul Festivalului de Teatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două evenimente, sub egida Institutului Cultural Român (ICR), se vor desfăşura astăzi în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS, 14-23 iunie 2019).

Joi, de la ora 13.00, la Bursa de Spectacole (Hotel Ibis Sibiu, Sala Turandot), va fi lansat parteneriatul strategic cu ICR, iar de la ora la ora 14.00, va fi vernisată expoziţia „Ruinele Scenei”, semnată de Dragoş Buhagiar, care a reprezentat România la Cvadrienala de Scenografie şi Spaţiu Performativ de la Praga. Expoziţia, amenajată în curtea interioară a Primăriei Municipiului Sibiu, va fi vernisată  în prezenţa artistului scenograf, Dragoş Buhagiar, a curatorului George Banu şi a directorului FITS, Constantin Chiriac. Expoziţia a fost una dintre cele mai apreciate de public la cel mai mare eveniment de specialitate din lume - Cvadrienala de Scenografie şi Spaţiu Performativ de la Praga (6-16 iunie 2019), impunându-se în faţa celor  64 de expoziţii din peste 70 de ţări, care au atras timp de zece zile, peste 50.000 de vizitatori.

Din partea Institutului Cultural Român, corganizator în premieră, în 2019, al FITS, la Bursa de Spectacole de la Sibiu, va fi transmis mesajul preşedintelui ICR, doamna Liliana Ţuroiu. „Parteneriatul dintre ICR şi FITS include, în acest an, o premieră: un sezon de prezentare a excelenţei în sfera creaţiei teatrale şi a artelor spectacolului din România, sezon prilejuit de unul dintre cele mai mari festivaluri de profil din lume. Stimularea dialogului între instituţiile artistice – de stat şi independendente – din România şi cele de pe continent şi de pe glob, între artiştii români şi cei de pretutindeni constituie o componentă importantă a strategiei Intitutului. Suntem convinşi că acest început va da roade. Un temei al acestei convingeri este şi faptul că, după ce ICR a reuşit să deschidă la la Paris, la Théâtre de la Ville, sezonul teatral din România cu TNRS, teatrul parizian revine în România, în cadrul FITS, cu Starea de asediu – un model de colaborare care se va regăsi şi în cadrul festivalului Europalia şi cu ocazia unor proiecte europene viitoare. Un exemplu în acest sens este organizarea la Théâtre du Rond-Point, cu sprijinul  ICR, a unei săptămâni a noii dramaturgii şi a tinerilor regizori din România.

Imagine indisponibilă
De asemenea, Institutul Cultural Român este organizator, din partea ţării noastre, al ediţiei 2019 a festivalului EUROPALIA, ediţie la care România este ţară invitată. Este o misiune de diplomaţie culturală a ICR de cel mai înalt nivel, iar fenomenul teatral întruchipat de Festivalul sibian se va bucura, în programul EUROPALIA, de reprezentarea binemeritată“, declară doamna Liliana Ţuroiu, preşedintele ICR.


„Institutul Cultural Român a fost iniţiatorul unei cooperări la un program strategic esential. Rostul ICR este de a promova creativitatea românească în dialog cu marea creativitate a lumii. Avem o bucurie imensă şi un privilegiu deosebit să prezentăm acest parteneriat, pusă sub semnul distinctiv şi asumat a ceea ce noi am numit Arta de a dărui. Este reverenţa noastră în faţa unui public minunat şi generos care, de 26 de ani, ne însoţeşte în această călătorie uluitoare prin lumea artelor spectacolului, cu încredere, iubire şi pasiune, pe care le primim şi i le dăruim, la rândul nostru”, subliniază Constantin Chiriac, preşedintele FITS.

Anul acesta este pentru prima dată când Bursa de Spectacole de la Sibiu şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu fac un parteneriat strategic cu Institutul Cultural Român în ideea promovării creativităţii artistice din România şi Republica Moldova, în domeniul artelor spectacolului.

Scopul acestui parteneriat este de a pune în dialog marile valori culturale româneşti cu marea creaţie din Europa şi din lume, pentru promovarea acestora, dar şi pentru a iniţia proiecte ale celor mai importanţi artişti şi celor mai importante structuri producătoare de spectacole.

 Bursa de Spectacole de la Sibiu este o ocazie de întâlnire a profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului, producători, organizatori de evenimente, finanţatori şi promotori ai creaţiilor artistice de calitate şi, nu în ultimul rând, un bun prilej de explorare a posibilităţilor de cooperare şi realizare a turneelor internaţionale. Prin activităţile organizate - prezentări, conferinţe, ateliere, întâlniri, activităţi de socializare - se creează oportunităţi de a cunoaşte artişti locali şi internaţionali, de a promova producţiile proprii şi de a extinde lista de contacte.

 

FITS conferinte
CulturăPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite