„Românce de poveste“: expoziție digitală interactivă despre femei care au scris istorie

0
0
Publicat:

Până pe 18 septembrie, în mansarda Casei Filipescu-Cesianu (Muzeul Municipiului București). de pe Calea Victoriei are loc expoziția interactivă „Românce de poveste“.

Expoziția se adresează celor care vor să afle mai multe despre româncele care au scris istorie
Expoziția se adresează celor care vor să afle mai multe despre româncele care au scris istorie

Datorită conținutului digital și tehnologiilor multimedia, expoziția se adresează tuturor copiilor de vârste mai mari și mai mici, chiar și adulților care vor să afle mai multe despre româncele care au scris istorie.

Româncele de poveste sunt femei care au creat, au făcut descoperiri în știință, au militat pentru diverse drepturi, au crescut copii și au avut grijă de familiile lor, au alinat suferințele celor de pe front, au marcat performanțe în sport. Echipa de povestitori a ales cinci nume relevante din arii de interes diferite: Ecaterina Teodoroiu (singura femeie prezentă pe o bancnotă românească), Smaranda Brăescu (prima femeie parașutist a României), Sofia Nădejde (o voce importantă a feminismului românesc în secolul al XIX-lea), Hariclea Darclée (prima cântăreaţă de operă pentru care s-a compus în mod special un rol) și, nu în ultimul rând, Ana Maria Brânză (campioană olimpică la scrimă).

Femei cu realizări remarcabile

Proiectul a pornit de la câteva observații și întrebări simple: De ce sunt atât de puține femei despre care se învață în cărțile de istorie, literatură sau științe? De ce în familie sau în cercurile de prieteni se vorbește rar despre modelele feminine pe care România le-a avut de-a lungul vremii? Mai mult, școala nu abordează explicit dimensiunea de gen sau elemente de egalitate de gen. De pildă, doar 10% din autorii recomandați în programa școlară sunt femei. În absența unei educații de acest fel, propunem un proiect de conștientizare cu impact social pe termen lung: descoperirea de către publicul tânăr prin poveste, artă vizuală, creație și digitalizare româncelor cu realizări remarcabile, potrivit inițiatorilor proiectului.

De ce ne mândrim atât de puțin cu modelele feminine pe care România le-a avut de-a lungul vremii? Pentru că în mentalul colectiv nu există destul informații despre acestea și pentru că nici nu am fost educați în acest sens. Ca să nu mai vorbim despre egalitatea de gen doar pentru că e o temă la modă, vă propunem un exercițiu simplu: ascultați poveștile noastre. Credem în puterea lor de a-i face pe cei mici să descopere România și valorile naționale, alături de părinți si de întreaga familie”, spune Măriuca Mihăilescu, inițiatoarea proiectului.

Din echipa care dă viață acestui proiect fac parte Andra Petrariu (lectură), Adriana Dănilă (ilustrații), Lena Lazăr Dermengiu (interpretare LSR), Valentin Eduard Panduru (ilustrație sonoră), Andra Cărbunaru (povestitor).

Cultură

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite