Reţetă culturală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Genova
Genova

Joe trăieşte fericit alături de soţia sa şi de cele două fete pe care le are împreună cu aceasta. Vieţile lor sunt date peste cap în câteva fracţiuni de secundă, în momentul în care soţia lui Joe moare într-un accident rutier.

FILM

Genova

Titlu original: Genova; Regie: Michael Winterbottom; Distribuţie: Hope Davis, Colin Firth, Gherardo Crucitti, Dante Ciari, Monica Bennati, Alessandro Giuggioli, Demetri Goritsas

Încercând să facă durerea despărţirii mai uşor de suportat, Joe se mută cu fetele în Italia, în romanticul oraş Genova. Bărbatul văduv acceptă un post de profesor la o universitate şi, alături de adolescenta Kelly şi de mezina Mary, încearcă să ia viaţa de la capăt.

Schimbarea nu are însă efectele scontate. Mary resimte la fel de tare durerea pierderii mamei şi începe să-i vadă fantoma pe străzi. Pe de altă parte, Kelly, din adolescenta timidă devine o persoană plină de viaţă şi începe o relaţie cu un băiat. Între timp, Joe o reîntâlneşte pe Barbara, cu care a fost coleg în tinereţe.

CARTE

Oraşul borcanelor

Autor: Arnaldur Indridason; Editura: Trei

Prima parte a serialului poliţist, care s-a bucurat de succes în lumea întreagă, publicată de editura Trei, a câştigat Premiul Nordic Crime Novel în 2000. Palpitant thriller psihologic, „Oraşul borcanelor" dezvăluie un loc tăinuit, în care sunt păstrate organele prelevate pentru cercetare genetică. Totul începe când un septuagenar este găsit mort, iar de caz trebuie să se ocupe Erlendur Sveinsson, un detectiv competent, tăcut, ursuz şi cu un umor sec.

Pe măsură ce ancheta înaintează, investigatorul descoperă cheia unor fapte, care au afectat mai multe generaţii. Biletul lăsat de criminal, împreună cu fotografia cu mormântul unei fetiţe, îl determină pe Erlendur să se întrebe dacă s-a întors trecutul să-l bântuie pe bătrân? Conform publicaţiei „Time Out London", „Romanul culminează cu un final care se dovedeşte nespus de tulburător".

CD

Vec-hit-uri

Artist: Alexandru Andrieş; Casa de discuri: A&A Records/ Warner Licensee

Alexandru Andrieş a revenit pe scena muzicală cu „Vec-hit-uri", un nou album discografic de excepţie, pe care l-a lansat de curând, la 24 noiembrie, şi este distribuit de casa de discuri A&A Records/ Warner Music License. „Vec-hit-uri" poate fi achiziţionat şi în format Mp3 de la BestMusic shop. Albumul cuprinde o selecţie de piese remasterizate de pe CD-urile care nu au mai ajuns la public.

Printre acestea putem aminti melodii de colecţie, care beneficiază de un sound unic: „Cântece pentru prinţesă", „Singur, singur", „Culori secrete", „Bingoromânia", „Tăcerile din piept" sau „Ultima repetiţie". Cu prilejul apariţiei celei mai noi creaţii discografice semnate Alexandru Andrieş, artistul oferă fanilor săi, care vor să cunoască albumul, şi un concert, programat pentru 6 decembrie, la Cinema Patria, începând cu ora 19.30, în spiritul tradiţiei deja consacrate de Moş Nicolae.

DVD

Robin Hood

Titlul original: Robin Hood, Regie: Ridley Scott; Distribuţie: Russell Crowe, Cate Blanchett, Max von Sydow, William Hurt, Mark Strong, Oscar Isaac, Danny Huston

Robin Hood, haiducul din legendele britanice, a fost portretizat de numeroşi actori cu potenţial, de la Erol Flynn la Giuliano Gemma şi de la Sean Connery şi Frank Sinatra la Kevin Costner. A venit rândul lui Russell Crowe, actorul distins cu Oscar pentru interpretarea rolului din „Gladiatorul" - 2001, să-l reinventeze pe faimosul haiduc.

Filmul lui Ridley Scott spune povestea unui Robin Hood, aşa cum nu l-aţi mai văzut înainte, care creşte către infamie printre baronii englezi şi nou-încoronatul rege John. Sir Robin îşi foloseşte inteligenţa şi abilităţile militare pentru a-şi scăpa satul natal de tirania şi corupţia din Anglia, luând înapoi ceea ce i se cuvine, pentru a restabili dreptatea şi fericirea în ţinutul anglican. Robin trebuie de asemenea să câştige afecţiunea văduvei Lady Marian.

SPECTACOL

Doctori de femei

Regia: Emanuel Pârvu; Distribuţia: Cristina Cioran, Mihai Bendeac, Anca Sigartău (foto), Adina Popescu, Vlad Corbeanu, Gabriel Costin; Locaţie: Palatul Naţional al Copiilor, Bucureşti

Umorul este la el acasă, iar titlul, „Doctori de femei", prevesteşte desfăşurarea piesei. Mihai Bendeac îl interpretează pe ­Basinnet, un personaj în jurul căruia se construieşte o mare parte din acţiune şi care, în momentele cheie ale piesei, produce încurcături şi scene de real umor.

Accentul cade pe comicul de situaţie în care sunt puse personajele, ca urmare a nerespectării regulilor impuse de societate. Spectacolul „Doctori de femei" este construit astfel încât să binedispună: începând cu întreaga costumaţie, continuând cu replicile şi terminând cu deznodământul. Sunt mo­­­­mente în piesă când actorii se abţin cu greu să nu râdă la auzul lui Bassinet. 

CONCERT

Thomas Anders de la Modern Talking & Band

Locaţie: Sala Palatului, Bucureşti

Thomas Anders, unul dintre soliştii trupei de renume mondial Modern Talking, despre care se spune că este unul dintre cei mai semnificativi reprezentanţi ai perioadei muzicale din anii '80, vine la Bucureşti, în premieră, pentru a le oferi fanilor din România un concert-cadou. Thomas Anders va fi însoţit de o orchestră, care va completa show-ul artistului, iar din repertoriul evenimentului nu vor lipsi piese binecunoscute ale formatiei Modern Talking precum: „Brother Louie", „Cheri, Cheri Lady", „You're My Heart, You're My Soul", „You Can Win What You Want", „You Are Not Alone" şi multe alte melodii celebre, care au staţionat în topurile internaţionale vreme îndelungată. Nu pierdeţi concertul lui Thomas Anders, pentru că promite să reconstituie magia anilor '80 printr-un show live!

CARTE vs. FILM


"Războiul lumilor" („The War of the Worlds") este unul dintre cele mai captivante romane din câte s-au scris până acum despre pământeni şi despre marţieni. A fost publicat pentru prima oară în 1898, iar de atunci cărţile lui Herbert George Wells au început să fie tot mai căutate. După „Războiul lumilor" au urmat „Omul invizibil" şi „Maşina timpului", cărţi care i-au adus autorului popularitate în toată lumea, fiind aplaudate atât de cititorii din toate statele lumii, cât şi de cei mai aspri critici.

Regizorul Steven Spielberg l-a distribuit pe Tom Cruise în rolul principal al ecranizării „Războiul lumilor", inspirată din cartea lui H.G. Wells. Subiectul abordat de celebrul scriitor englez, invadarea Pământului de către forţele extraterestre, a constituit pentru Spielberg un motiv potrivit pentru a realiza o capodoperă cinematografică. Totuşi, există câteva discrepanţe, care fac ca filmul să nu fie clasat la acelaşi nivel cu romanul, deşi a fost nominalizat la Oscar, în 2006, de trei ori.

Concluzie: Cartea a fost şi rămâne în topul preferinţelor. Deşi filmul poartă semnătura regizorală a lui Spielberg, îl are în distribuţie pe actorul de categoria A Tom Cruise, iar scenariul este desprins din paginile operei lui H.G. Wells, iată că romanul iese câştigător. Şi nu doar din lupta cu pelicula lui Spielberg, ci şi cu toate celelalte producţii („Războiul lumilor" - 1953 şi „Războiul lumilor: A doua invazie" - 2008) inspirate din carte şi realizate până acum.

Noi seriale

Scindat

Regie: Kari Skogland & Stephen Surjik; Distribuţie: Callum Keith Rennie & Camille Sullivan (foto), Clé Bennett, Martin Cummins, Ty Olsson

În fiecare seară de luni puteţi viziona, în premieră, serialul „Scindat", o producţie poliţistă ieşită din tiparele acestei categorii de film. Acţiunea este concentrată în jurul detectivului Ben Sullivan de la Omucideri, un personaj perspicace, inteligent, dar care ascunde un secret terifiant: suferă de o tulburare de identitate disociativă, având personalităţi multiple.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite