Reprezentanţii artistului Andy Warhol au dat în judecată un fotograf pentru a evita să fie atacaţi în instanţă din cauza unui portret al lui Prince

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii lui Andy Warhol au dat în judecată un fotograf, vineri, la Curtea Federală din New York, pentru a evita să fie atacaţi de acesta în instanţă şi să fie acuzaţi că artistul ar fi copiat un portret al cântăreţului Prince, informează hollywoodreporter.com.

În anul 1984, Andy Warhol a pictat o serie de portrete ale lui Prince şi, potrivit procesului intentat, artistul ”s-a inspirat şi a transformat” o fotografie publicată a cântăreţului. Trei decenii mai târziu, reprezentanţii lui Andy Warhol susţin că fotograful Lynn Goldsmith reclamă faptul că acele lucrări de artă îi încalcă drepturile de autor pentru fotografia originală, realizată în anul 1981.

Reprezentanţii artistului cer stabilirea faptului că portretele cântăreţului Prince sunt transformate şi protejate de principiul utilizării corecte şi că orice posibile reclamaţii în privinţa drepturilor de autor sunt bocate de nerespectarea nejustificată a termenului legal de formulare a acestora.

”Deşi Warhol a folosit adesea fotografii realizate de alte persoane ca inspiraţie pentru portretele sale, lucrările sunt creaţii noi în întregime. Aşa cum este clar pentru orice observator rezonabil, fiecare portret din seria lui Andy Warhol dedicată lui Prince tranformă fundamental estetica şi sensul fotografiei cântăreţului”, a scris avocatul Luke Nikas în documentele depuse în instanţă.

Drept exemplu, prezentat cu ajutorul unor imagini în plângerea formulată, Luke Nikas susţine că în reprezentarea lui Andy Warhol, Prince este machiat ”mult mai intens” decât în fotografie.

În plus, reprezentanţii artistului au argumentat că Lynn Goldsmith ştia despre existenţa seriei de portrete cel puţin din 1984, pentru că i-a permis revistei Vanity Fair să publice o imagine realizaată de Andy Warhol pe copertă.

Potrivit pângerii, fotograful nu ar fi aflat, însă, despre adaptările lui Andy Warhol decât atunci când Conde Nast a publicat o ediţie specială intitulată ”The Genius of Prince”, în 2016, şi a folosit imaginea pe copertă.

”Deşi sunt conştienţi că portretele realizate de Warhol sunt protejate de principiul utilizării corecte, pârâţii au încercat să forţeze o înţelegere cu Fudaţia Andy Warhol”, a mai scris avocatul, care a citat un mesaj publicat de Lynn Goldsmith pe pagina ei de Facebook, ca dovadă că ştia despre existenţa seriei de portrete înainte de anul 2016.

”Nu este în regulă că atât de mulţi «artişti» rămân nepedepsiţi, deşi iau imagini ce aparţin fotografilor şi le pictează sau le fac orice altă modificare, fără a cere permisiunea celor care au creat imaginea iniţială”, arată mesajul.

Andy Warhol (6 august 1928 - 22 februarie 1987) a fost grafician, fotograf, pictor şi realizator de filme american, personalitate a curentului artistic pop-art. Operele sale se vând la licitaţiile de artă cu sume exorbitante. Artistul a adus o abordare revoluţionară tuturor genurilor de artă pe care le-a atins - pictură, sculptură, fotografie, muzică, film, modă, literatură.

În 1960, a fondat celebra “Fabrică” (”Factory”), adunând în jurul său diverşi artişti şi prieteni precum Mick Jagger, Liza Minelli, John Lennon, David Bowie, Diana Ross, Brigitte Bardot şi Michael Jackson.

Unele dintre cele mai faimoase lucrări ale sale sunt "Cutii de supă Campbell” (”Campbells Soup Cands”), "Sticle de Coca-Cola” (”Coke Bottles”) şi portrete ale unor celebrităţi precum Mick Jagger, Marilyn Monroe şi Elvis Presley.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite