Regizorul Radu Jude îi ironizează pe criticii filmului  „Touch Me Not“ al Adinei Pintilie, pe care îi numeşte „boieri ai minţii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regizorul Radu Jude
Regizorul Radu Jude

După ce ”Touch Me Not”(„Nu mă atinge-mă“), regizat de Adina Pintilie, a fost criticat de mai multe persoane publice precum Mihail Neamţu, Adrian Papahagi sau Dan Negru, regizorul Radu Jude a postat pe pagina sa de Facebook un comentariu ironic, scriind că începe să creadă că „succesul în România, cel puţin în cinema, se măsoară nu doar prin obţinerea unui premiu important, ci şi prin reacţiile obţinute de la aceşti boieri ai minţii”.

Radu Jude a ironizat persoanele care au format valul de reacţii negative la adresa proiectului Adinei Pintilie, scriind despre descoperirea de către elitele româneşti a criticii de film- „varianta Bradshaw, dar oamenii sînt la început, nu e grav”.

Regizorul şi-a continuat mesajul făcând analogii între diverse personalităţi româneşti şi critici de film din străinătate sau filosofi- precum Gilles Deleuze- care au scris despre cinematografie. 

Redăm mai jos mesajul integral postat de Radu Jude:

„Coincidenţa (sau nu?) face ca în aceeaşi perioadă cu "festivalul de conferinţe Humanitas" să aibă loc pe facebook şi festivalul descoperirii de către elitele noastre a criticii de film (varianta Bradshaw, dar oamenii sînt la început, nu e grav). Lucrul mi se pare îmbucurător. Cine ştie, mîine-poimîine Adrian Papahagi va fi un Pauline Kael local, Baconschi, pe filieră franceză, un Andre Bazin "boieresc", iar pe părintele Capsali, care e mai hardcore, nu îl pot compara decît cu Gilles Deleuze. În acest timp, Mihail Neamţu va edita, probabil, Cahiers du cinema (sau măcar Film Menu), dată fiind aplecarea dumnealui pentru antreprenoriat. În fine, încep să cred că succesul în România, cel puţin în cinema, se măsoară nu doar prin obţinerea unui premiu important, ci şi prin reacţiile obţinute de la aceşti "boieri ai minţii" şi de la prietenii lor. Prietenii lor, adică indivizi gen Dan Negru şi toţi bagabonţii semi-analfabeţi care le ţin isonul la comentarii. Cui i se pare că alianţa e ciudată, să citească "Originile totalitarismului" de Hannah Arendt, măcar capitolul unde descrie cum, la început, Hitler a fost susţinut nu de mase, aşa cum se crede, ci de elitele intelectuale în alianţă cu plebea ("mob" e cuvîntul din original, mai sugestiv)”.

„Nu mă atinge-mă / Touch Me Not”, lungmetrajul de debut al Adinei Pintilie, a câştigat, sâmbătă seară, trofeul Ursul de Aur al celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de Film de la Berlin. 

Filmul a obţinut şi premiul special pentru cel mai bun lungmetraj de debut.

Producţia România-Germania-Cehia-Bulgaria-Franţa îi are în distribuţie pe Laura Benson, Tómas Lemarquis, Christian Bayerlein, Grit Uhlemann, Hanna Hofmann, Seani Love, Irmena Chichikova, Rainer Steffen, Georgi Naldzhiev şi Dirk Lange.

Acesta este al doilea trofeu Ursul de Aur obţinut de un lungmetraj românesc, după performanţa realizată de „Poziţia copilului”, de Călin Peter Netzer, în 2013.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite