Regizorul Tudor Giurgiu, reacţie după criticile lui Dan Negru la filmul Adinei Pintilie: „Da' dă bine la raport să spunem că România are Ursul de Aur, nu?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce prezentatorul Antenei 1, Dan Negru a reacţionat negativ pe Facebook cu privire la succesul înregistrat de filmul Adinei Pintilie, „Nu mă atinge-mă/ Touch Me Not”, premiat cu Ursul de Aur la Berlinala din acest an, regizorul Tudor Giurgiu a postat o replică pe pagina sa, scriind că premiul primit la Berlin este „o primă uriaşă recunoaştere a unui cineast talentat, sensibil”.

Replicându-i lui Dan Negru care a scris duminică, pe pagina sa de Facebook, „Băgaţi-vă «Ursul de aur» în fund. Dacă aş posta aici imagini din film, Facebook mi-ar dezactiva contul”, regizorul Tudor Giurgiu a scris că filmul nu o să fie pe placul tuturor, un lucru normal având în vedere că nu este „Singur acasă”. 

„Doar că Ursul ăsta nu merită băgat în fund pentru simplul fapt că e o primă uriaşă recunoaştere a unui cineast talentat, sensibil, Adina Pintilie, care munceşte pe brânci la filmul ăsta de peste 7 ani de zile. 7 ani de îndoieli, de dileme, de renunţări...”, a scris regizorul pe pagina sa de Facebook. 

De asemenea, în mesajul său, regizorul a atras atenţia că filmul Adinei Pintilie a fost realizat şi datorită finanţării de la Eurimages, fondul Consiliului Europei pentru coproducţii, care a dat proiectelor româneşti milioane de euro în ultimii 20 de ani, în vreme ce contribuţia României a fost minoră. 

Giurgiu a adăugat că premiul acordat Adinei Pintilie ar trebui „să determine, în al 12-lea ceas, schimbări sistematice în modul  în care funcţionează cinematografia, de la evaluarea scenariilor, finanţarea lor şi mai apoi difuzarea filmelor”. 

„Nu mă atinge-mă / Touch Me Not”, lungmetrajul de debut al Adinei Pintilie, a câştigat, sâmbătă seară, trofeul Ursul de Aur al celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de Film de la Berlin. Filmul a obţinut şi premiul special pentru cel mai bun lungmetraj de debut.

    

Producţia România-Germania-Cehia-Bulgaria-Franţa îi are în distribuţie pe Laura Benson, Tómas Lemarquis, Christian Bayerlein, Grit Uhlemann, Hanna Hofmann, Seani Love, Irmena Chichikova, Rainer Steffen, Georgi Naldzhiev şi Dirk Lange.

Acesta este al doilea trofeu Ursul de Aur obţinut de un lungmetraj românesc, după performanţa realizată de „Poziţia copilului”, de Călin Peter Netzer, în 2013.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite