Rămas bun, plutonier Căpşună! Protagoniştii din Brigada Diverse s-au reunit în cer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sebastian Papaiani, ingenuul plutonier de miliţie din celebra serie B.D.,s-a alăturat celor care au dat viaţă unor personaje de legendă ale comediei româneşti. Actorul, care a murit marţi, va fi îngropat joi, la cimitirul Bellu, alături de Marin Moraru.

Primul care a părăsit echipa B.D. a fost Toma Caragiu, căpitanul Panait, în 1977, la cutremur. Au urmat, în 1997  Puiu Călinescu- maestrul Alexandru Trandafir, în 1998 Dumitru Furdui- sergentul major Cristoloveanu, în 2000 Dem Rădulescu- Gogu Steriade, în 2010 Jean Constantin - Ştefan „Fănică” Patraulea şi în 2012, Iurie Darie- maiorul Dobrescu.

Poliţia Română a postat, marţi, pe Facebook, la câteva ore de la moartea lui Sebastian Papaiani, un fragment din filmul „Brigada Diver“se, în care a jucat actorul, alături de mesajul: „Rămas bun, plutonier Căpşună!“.

Sebastian Papaiani (Căpşună) şi Rurih (Costel)- eroii din „BD“-uri

Papaiani a jucat în 67 de producţii cinematografice

Papaiani are cinci personaje, pe care le-a făcut celebre pentru toţi spectatorii de film românesc. Este vorba despre plutonierul Căpşună (pe care l-a jucat în tripticul de filme „Brigada Diverse intră în acţiune“ - 1970, „Brigada Diverse în alertă“ -1971 şi „Brigada Diverse la munte şi la mare“ - 1971, toate în regia lui Mircea Drăgan), celebrul Păcală în filmul cu acelaşi nume din 1974 (regia Geo Saizescu), marinarul Ieremia din serialul TV „Toate pânzele sus“ (1977, regia Mircea Mureşan), soldatul Peneş Curcanul în alt serial TV de referinţă, „Războiul Independenţei“ (1977) şi, în sfârşit, Sucă (Gogu), nepotul lui „Nea Mărin miliardar“ (1979, regia Sergiu Nicolaescu), cea mai de succes comedie românească din toate timpurile.

Sebastian Papaiani şi-a petrecut copilăria piteşteană „într-o lume modestă, într-un cartier paralel cu Costache Negri, unde era plin de ţigani, dar ţigani cu care puteai să fii prieten...“. Tatăl său, Alecu Papaiani, era grec de origine – Papayannis fiind proprietarul unei curţi, undeva în mărginimea Piteştiului. Alături de prietenii lui, Sebastian era fascinat de circul ce venea în cartier şi de filmele ce rulau în acei ani, iar John Wayne şi Johnny Weissmuller erau preferaţii lui.

Contabil într-o farmacie
La 17 ani s-a angajat contabil la un oficiu farmaceutic, joacă teatru de amatori, îndrumat de fosta Miss România 1936, Crina Cojocaru, care îl determină să treacă peste multe obstacole şi să devină actor.
Căpşună, Ieremia, Peneş şi Sucă

Actorul Sebastian Papaiani a reuşit, în lunga sa carieră, să bifeze mai toate filmele sau seriile devenite iconice în conştiinţa publicului românesc.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, promoţia 1960, şi în 1963 debutează în comedia regizorului Geo Saizescu „Un surâs în plină vară“, unde, alături de tânăra şi frumoasa actriţă Florina Luican, se face remarcat atât de critici cât şi de public.

Actorul se află pe genericul a peste 67 de producţii, apărând şi în alte comedii de referinţă ale lui Saizescu. În filmul „Păcală“ (1974), adus de barză, Păcală vine pe pământ şi se loveşte de prostia şi abuzurile bogătanilor şi ale mai marilor satului: perceptorul, judecătorul, cârciumarul, preotul, vânătorul. Cu mintea lui isteaţă, cu vorbele lui în doi peri, făcând pe prostul, găseşte ac de cojocul fiecăruia. Neobosit, colindă lumea ca să stârpească urâtul, prostia şi nedreptatea.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite