Prima zi de şcoală pentru scriitori şi artişti. Radu Paraschivescu: „Copiii să nu privească şcoala ca pe un medicament“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scriitorul Radu Paraschivescu
Scriitorul Radu Paraschivescu

Scriitorii Ana Blandiana, Florin Iaru şi Radu Paraschivescu, şi actorii Ion Caramitru, Stela Popescu şi George Ivaşcu au rememorat momentele care i-au marcat în postura de şcolari şi au făcut cele mai sincere recomandări elevilor cu speranţa că tinerii de azi ne vor face viitorul mai liniştit.

Ana Blandiana a evocat copilăria în cartierul de ceferişti de la Oradea, Ion Caramitru a rememorat cu tristeţe prima zi de şcoală care a debutat cu un dosar la securitate, iar George Ivaşcu şi-a amintit că în prima zi de şcoală a izbucnit în plâns şi a crezut că a fost abandonat, potrivit News.ro.

Ana Blandiana îşi aminteşte că aştepta cu nerăbdare prima zi de şcoală şi i-a rămas în memorie mirosul cărţilor, al creioanelor. Stela Popescu are o istorie cu o pelerină de ploaie, iar George Ivaşcu o fotografie făcută pe hol, pentru că nu mai era loc în clasă.

Ana Blandiana: Cel mai mare noroc al copiilor ar fi să se îndrăgostească de şcoală!

Scriitoarea Ana Blandiana, care s-a născut la 25 martie 1942, a mărturisit în stilul caracteristic, cu vocea inegalabilă, că nu-şi aminteşte prima zi de şcoală, dar îşi aminteşte nenumăraţii ani când, încă de pe la jumătatea lunii august, intra în febra începutului de an. ”Intram în fibrilaţie. Abia aşteptam să înceapă, îmbrăcam caietele în coperte, lipeam etichete. Îmi amintesc mirosul caietelor, al creioanelor. Era o mare bucurie, mai ales că eu toată vara stăteam cocoţată într-un tei din curtea casei noastre, acolo aveam o întreagă instalaţie, cu pisică şi cărţi şi pe la sfârşitul lui august deja mă plictiseam”, a povestit Ana Blandiana pentru News.ro.

Ana Blandiana, care a fost recompensată anul acesta la Gdansk cu premiul ”Poetul European al Libertăţii”, a evocat câteva amintiri din anii şcolari: ”Primele patru clase le-am făcut într-un cartier de ceferişti unde trăiau ai mei. Odată, după zeci de ani, am luat tramvaiul şi am vrut să văd ce mai era. A fost un şoc. Tot ce mai rămăsese, în perioada de după război, era o clădire de patru clase, sărăcuţă. Ţin minte că gardul şcolii era vecin cu o grădină de legume a cuiva de unde furam roşii lunguieţe. Miroseau a vrej. Nu mai rămăsese nimic”.

Ce le doreşte Ana Blandiana elevilor - să se îndrăgostească de şcoală.

”Pentru copii, cel mai mare noroc ar fi să se îndrăgostească de şcoală, să înceapă să citească pe cont propriu. Pe un intelectual nu şcoala îl face om, ci propriile lecturi”, este îndemnul poetei.

Florin Iaru: Le doresc copiilor o şcoală în care profesorii să se uite la ei ca la viitor, şi nu ca la nişte maşinuţe!

Scriitorul Florin Iaru spune că nu-şi aminteşte multe despre prima zi de şcoală pentru că era "speriat de moarte".

A urmat o şcoală primară din cartierul Floreasca, dar nu mai ştie numărul ei. ”Nu ţin minte nimic. Eram speriat de moarte. Vă daţi seama, atunci, în 1961, lumea venea cu flori, cu panglici, cu ce putea să aducă de acasă pe vremea aceea. Însă toată povestea s-a calmat când mi-am văzut învăţătoarea, care era un om extraordinar”, a declarat Florin Iaru pentru News.ro.

”Venea cu jale mare şcoala, pentru că se termina vacanţa”, a continuat scriitorul.

El spune că pentru cei cărora le place şcoala începutul de an va fi unul plăcut, dar dacă nu le place şcoala ea va fi un chin. ”Dacă copiilor le-a plăcut, vor veni cu bucurie, vor povesti ce au făcut în vacanţă, îşi vor arăta gadgeturile. Dacă nu le-a plăcut, e jale”. Poetul le urează elevilor ”o şcoală plăcută, în care să se ducă cu plăcere, în care profesorii să se uite la ei ca la viitor, şi nu ca la nişte maşinuţe”.

Radu Paraschivescu: Să nu privească şcoala ca pe un medicament!

Radu Paraschivescu nu a vrut să-şi amintească prima zi de şcoală, dar le-a urat elevilor: ”Să nu privească şcoala ca pe un medicament, ci ca pe o ocazie!”.

Ion Caramitru: Am o amintire tristă!

Preşedintele UNITER şi directorul Teatrului Naţional ”I.L. Caragiale”, Ion Caramitru, a mărturisit pentru News.ro că începuturile sale şcolare au fost cu un dosar la securitate. 

”Am o amintire tristă. Când am plecat ni s-a dat o hârtie de către învăţătoare pentru părinţi, cu nişte întrebări. Eu nu eram la curent, eram prea mic. Era vorba de prima filă dintr-un viitor dosar de securitate. Puneau întrebări - ce a fost mama, ce a fost tata, ce politică au făcut, dacă au rude în străinătate şi aşa mai departe. Asta e prima amintire neplăcută. Şcoala era obligatorie la ora aia”, a spus Caramitru.

”Elevilor le urez să citească cât mai mult, să lase computerul. Să citească cărţi. Cât mai mult, lecturi particulare, cum se numesc ele, dar fără de care un om nu îşi poate forma personalitatea deloc”, a fost îndemnul directorului Teatrului Naţional.

Stela Popescu: Nu trebuie să sari peste anii de şcoală crezând că asta este inutil!

Actriţa Stela Popescu spune că îşi reaminteşte primele zile de şcoală cu tristeţe, din cauza sărăciei de atunci.

”Eu am o amintire destul de tristă din prima mea zi de şcoală. Din prima mea zi la liceu, de fapt, că, aşa, din prima zi de şcoală primară, eram în Basarabia, eram foarte mică, nu ştiu multe lucruri. Însă din prima zi de liceu pot să spun, că era imediat după război şi era sărăcie mare şi eu stăteam la Braşov şi ploua, şi era frig, şi era greu. Iar mama, pentru că era foarte grijulie şi lucra singură, pentru că era profesoară de lucru manual şi se pricepea, a zis să îmi facă şi mie o pelerină de ploaie, dar în 1944 - 1945 găseşti tu material de pelerină? Aiurea, nu avea din ce să facă. A găsit o foaie de cort nemţească, pătată cu ulei, o nenorocire! Şi mi-a făcut o pelerină cu glugă de ploaie. Eram... Nu pot să spun ce disperată, cât eram de necăjită şi de tristă că mă timite la şcoală cu vaxul ăla de pelerină. Dar pentru că Dumnezeu este undeva şi ne ascultă, când am ajuns la şcoală, se afişaseră pe uşa şcolii rezultatele examenelor de bursă pentru intrarea în liceu. Se uitau fetele de la Braşov, erau la Liceul Principesa Elena. Erau fete din familie bună, îţi dai seama cum erau îmbăcate. Se uitau la pelerina mea ca la un... M-am dus să mă uit şi eu acolo, să mă uit cine a reuşit la bursă şi era una Emilia Barbu prima şi a doua era Stela Popescu. Şi toate din jur se uitau cine e asta Stela Popescu care a luat pe locul doi bursă? Aia eram eu. Când au aflat, nu s-au mai uitat aşa urât la mine. Şi mi-a trecut şi supărarea cu pelerina (râde, n.r)”, a povestit actriţa.

”Pentru mine şcoala a fost întotdeauna o plăcere. Nu am avut niciun fel de tristeţe. Mi-a plăcut la şcoală. Am fost creativă, aşa, şi nu am fost încăpăţânată pe anumite materii. Toate mi se păreau plăcute”, mai spune Stela Popescu.

Ea îi sfătuişte pe elevi să nu sară peste anii de şcoală: ”Le urez răbdare elevilor, ca să cunoască misterul extraordinar, minunea extraordinară a învăţăturii, pentru că asta te pregăteşte pentru viitor şi te ajută să fii curajos şi mai putenic în viaţă. Nu trebuie să sari peste anii de şcoală cezând că asta este inutil. Şcoala te pregăteşte pentru viaţă serios”.

George Ivaşcu: Eu mi-aş dori pentru ei să înveţe bine, ca să avem un viitor liniştit!

Actorul George Ivaşcu îşi aminteşte că în prima zi de şcoală s-a simţit abandonat.

”Îmi amintesc că m-a lăsat mama la şcoală şi m-a apucat plânsul că mă abandonează, că, de fapt, m-a adus acolo să mă părăsească. Nu am înţeles eu prea bine ce e cu şcoala, aveam şase ani. După aceea m-am obişnuit, am văzut că intră în programul zilnic. Din păcate, nu ştiu pe unde e fotografia - prima fotografie pe care o am e absolut senzaţională, pentru că ne-a făcut poze în pupitre, la bănci şi pentru că eu eram cel mai mititel, cu încă două fete, pe noi ne-a pus pe culoar, că nu ne vedeam din bancă. E o fotografie tare nostimă”, a mărturisit directorul Teatrului Metropolis.

Urarea actorului pentru elevi este să nu neglijeze nicio materie pentru că îi educă şi îi formează.

”Elevii trebuie să vadă şcoala ca pe un factor de educaţie foarte important, indiferent ce materie le place. Fiecare materie te educă în primul rând ca om. De aceea şcoala nu trebuie privită neapărat ca un proces de învăţământ în sine, ci pur şi simplu ca un proces de educare. Eu mi-aş dori pentru ei să înveţe bine, ca să avem un viitor liniştit”, speră George Ivaşcu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite