Pianistul Horia Mihail, în trei concerte extraordinare în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Seria celor trei concerte susţinute de pianistul Horia Mihail este dedicată centenarului compozitorului polonez Lutosławski. Primul a avut loc pe 10 şi 11 ianuarie, la Ateneu. Vineri aceasta, pe 18 ianuarie, pianistul va merge la Cluj, iar pe 25, la Iaşi.

Pianistul Horia Mihail, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, va interpreta în concertele sale singura lucrare care a supravieţuit dintre cele compuse de Witold Lutosławski în perioada celui de-al Doilea Război Mondial - „Variaţiunile pe o temă de Paganini pentru pian si orchestră“. 

Lucrarea „Variaţiuni pe o temă de Paganini“, pentru pian şi orchestră, a fost compusă de Lutosławski în 1941, pentru două piane, dar revizuită 37 de ani mai târziu, în versiunea pentru pian şi orchestră. Concertele de la Ateneu au fost susţinute de Orchestra simfonică "George Enescu", dirijor: Martin Panteleev. În programul serii au fost incluse şi „Patru piese sacre” semnate de Verdi, pentru a puncta seria de evenimente dedicate anului Verdi (două sute de ani de la naşterea compozitorului). Corul Filarmonicii "George Enescu" a fost dirijat de Iosif Ion Prunner.

Clujenii care iubesc muzica clasică îl vor putea asculta pe Horia Mihail vineri, 18 ianuarie, la Filarmonica din Cluj, de la ora 19.00. Alături de lucrarea polonezului Lutoslawski, Horia Mihail va interpreta şi „Rapsodia pe o temă de Paganini“, op. 43, una dintre compoziţiile târzii ale lui Rahmaninov. Concertele vor fi conduse de renumitul dirijor al Operei Naţionale şi al Orchestrei Naţionale Radio, Tiberiu Soare. 

În următoarea vineri, pe 25 ianuarie, pianistul va ajunge şi la Filarmonica din Iaşi unde va susţine un concert cu dublă semnificaţie aniversară: dincolo de centenarul polonezului Lutoslawski, interpretarea va puncta anul Wagner (n.r. s-au împlinit 200 de ani de la naşterea compozitorului) prin „Tristan şi Isolda“ - „Preludiu“, „Moartea Isoldei“ şi „Lohengrin“, Preludiile actelor I şi III. Concertul va fi dirijat tot de Tiberiu Soare. 

Seria de evenimente, realizată cu sprijinul Institutului Polonez, este prilejuită de împlinirea a o sută de ani de la naşterea unuia dintre cei mai importanţi compozitori ai secolului al XX-lea: Witold Lutosławski (1913 - 1994), artist polonez distins cu numeroase premii internaţionale, care a creat patru simfonii, un concert pentru orchestră, mai multe concerte instrumentale şi alte lucrări de referinţă ale patrimoniului muzical.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite