Omagiu lui Pintilie, la Gala TIFF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Închiderea celei de-a zecea ediţii jubiliare a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) a avut loc la Cluj-Napoca. Festivalul, care s-a încheiat sâmbătă seară, şi-a făcut o datorie de onoare din premierea uneia dintre cele mai mari personalităţi artistice, regizorul Lucian Pintilie.

Celebrul realizator al capodoperelor „Reconstituirea" şi „De ce trag clopotele, Mitică?", Lucian Pintilie, a fost aplaudat frenetic minute în şir de o sală arhiplină, care s-a ridicat în picioare pentru acest moment omagial. Pintilie a răspuns la rândul său cu „bezele" şi cu mulţumiri pentru Tudor Giurgiu şi Mihai Chirilov, „artizanii" acestui moment, prezenţi la rândul lor pe scenă.

Cineastul a primit Premiul de Excelenţă al TIFF din partea unui mai tânăr confrate, vasluianul Corneliu Porumboiu, care a destăinuit că, la şcoala de film, atunci când era întrebat ce vrea să devină, răspundea că vrea să fie „Lucian Pintilie". La rândul său, autorul „Balanţei" a spus că este „aproape fericit", iar unul dintre motivele pe care poate să-l destăinuie este faptul că primeşte acest premiu de la Corneliu Porumboiu (cei doi cineaşti s-au mai „întâlnit" atunci când mediumetrajele „Tertium non datur"şi „Visul lui Liviu" au fost distribuite împreună în cinematografe).

O altă mare personalitate omagiată la a zecea ediţie a TIFF a fost celebra actriţă de film Jacqueline Bisset, distinsă cu un Premiu pentru contribuţia adusă cinematografiei mondiale, care i-a fost înmânat de românca Monica Bârlădeanu. În vârstă de 66 de ani, Bisset a surprins - ca şi la conferinţa de presă sau la proiecţia cu „Ceremonia" - prin prospeţime şi jovialitate, fiind aplaudată cu entuziasm de către public.

Spre deosebire de alte staruri care au fost mult mai convenţionale şi reţinute în momentul premierii pe scena TIFF, actriţa - care a strălucit, de-a lungul anilor, în filme ca „Noaptea americană" sau „Bullitt" - a avut un discurs elaborat, uimindu-i pe cei prezenţi prin spiritul său de observaţie. Bisset trăieşte la Los Angeles, dar s-a declarat încântată de Transilvania, de oamenii de aici şi, mai ales, de arhitectura din Cluj, pe care o consideră foarte „imaginativă" pentru turnarea filmelor.

 „Oraşul are mister şi fascinează, toate aceste porţi şi pieţe mari te duc cu gândul la o renaştere", a spus actriţa, care a avut timp să vadă, la Cluj, şi filme româneşti. „Am văzut aici «The Oak» («Balanţa») şi am fost impresionată, a fost o revelaţie", a mărturisit Jacqueline Bisset.Celălalt star european premiat la această ediţie de TIFF, britanicul Michael York, nu a mai putut ajunge, din păcate, la festival, fiind ţintuit de o afecţiune rebelă, dar a fost „prezent" totuşi la Cluj, printr-un mesaj video transmis de la reşedinţa sa din Los Angeles (iar soţia sa, Pat York, printr-o excepţională expoziţie de fotografie deschisă timp de o lună la Muzeul de Artă clujean).

Trofeul Transilvania se duce în Argentina

Cu premii speciale dedicate celei de-a zecea ediţii TIFF au mai fost distinse personalităţi precum Oleg Mutu (operatorul lui „432") şi producătorul francez de origine română Marin Karmitz, iar actorul român George Motoi a primit Premiul pentru întreaga carieră, după un laudatio făcut de clujeanul Dorel Vişan.

Trofeul Transilvania din acest an (în valoare de 15.000 de euro) a mers la filmul „Sin retorno" („Fără cale de-ntors"), coproducţie Argentina-Spania, care a mai fost distins şi cu Premiul pentru scnariu şi, conform membrilor juriului, „a fost pe lista scurtă a juriului pentru aproape toate premiile din palmares". Regizorul argentinian Miguel Cohan, aflat la debut, a avut fericirea să primească Trofeul chiar din mâna invitatei speciale a acestei ediţii, frumoasa Jacqueline Bisset. Singurul film românesc din competiţie, „Principii de viaţă", de Constantin Popescu jr, a primit un contrariant premiu pentru regie, ex-aequo cu islandezul/danezul Rúnar Rúnarsson, pentru „Vulcanul".

"Am din nou speranţa că pot face filme neaşteptate pentru publicul care mă iubeşte."
Lucian Pintilie
regizor

Palmaresul TIFF 2011

- Trofeul Transilvania, 15.000 de euro: „Fără cale de-ntors" (r.  Miguel Cohan, Argentina-Spania, 2010)

- Premiul pentru Cea mai bună Regie, 5.000 de euro: ex-aequo, Rúnar Rúnarsson, „Vulcanul" (Danemarca) şi Constantin Popescu, „Principii de viaţă" (România)

- Premiul Special al Juriului, 1.500 de euro: „O viaţă însemnată" (r. Federico Veiroj, Spania)

- Premiul pentru Cea mai Bună Interpretare, 1.000 de euro: Elodie Bouchez, în „Imperialiştii n-au murit!" (SUA)

- Premiul pentru Cel mai Bun Scenariu, 1.500 de euro: Ana Cohan şi Miguel Cohan, „Fără cale de-ntors"

- Premiul pentru Cea mai Bună Imagine, 5.000 de euro: Linda Wassberg, „Maimuţe" (Suedia)

- Premiul FIPRESCI: Tilva Roš (r. Nikola Ležaić, Serbia)

- Premiul Publicului: „Oxigen" (regia Hans Van Nuffel, Belgia)

- Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru lungmetraj, 2.000 de euro: „Morgen" (r. Marian Crişan)

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite