O listă de 19 filme şocante, amuzante, revoluţionare, dar toate interzise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De-a lungul timpului au existat mai multe forme de cenzură care au interzis diverse filme din varii motive. Fie din motivaţii politice, fie din cauza unor culori, aceste 19 filme nu au putut fi difuzate la un anumit moment.

1.Bătălia pentru Alger (The Battle of Algiers 1966)

Acest fals documentar despre războiul din Alger a fost interzis şase ani în Franţa din cauza mesajul pro Alger. Războiul din Alger s-a desfăşurat între 1954-1962 şi  s-a sfârşit cu câştigarea independenţei Algeriei, fostă colonia franceză. 

2. Crucişătorul Potemkin (Battleship Potemkin 1925)

Una din marile capodopere cinematografice a fost interzisă în Germania nazistă şi mai multe ţări europene. Acest lucru se datorează mesajul pro marxist al filmului. „Crucişătorul Potemkin“ este un film mut ce spune povestea unei revolte navale şi a unor manifestaţii de strada reprimate brutal de poliţie.

3. Portocala Mecanică (A Clockwork Orange 1971)

Unul din cele mai celebre filme ale regizorului Stanley Kubrick  nu a fost difuzat în Marea Britanie până în 1999, la moartea regizorului. Adaptarea romanului lui Anthony Burgess conţine scene cu nuditate, violenţă domestică şi sexuală care au făcut filmul să fie interzis în mai multe ţări din lume. În Anglia filmul a fost retras după ce Kubrick şi familia lui au primit o serie de ameninţări cu moartea. 

4. Dr Strangelove sau: Cum am învăţat să nu mă mai îngrijorez şi să iubesc bomba (Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb 1964) 

Încă un titlu de pe listă regizat de Stanley Kubrick. Produs în timpul Războiului Rece, filmul a fost interzis în Finlanda pentru a evita o situaţie tensionată cu aliatul Rusia.

5. Cocksucker Blues (1972)

Documentarul  despre trupa rock Rolling Stones i-a luat prin surprindere chiar şi pe membrii trupei. În prima fază au amânat premierea filmului astfel încât turneul lor să nu fie afectat, iar în final, în 1979 când filmul a fost lansat nu putea fi difuzat decât de patru ori pe an şi doar versiunea pe care cei de la The Rolling Stones au editat-o. 

6. Supa de raţă (Duck Soup 1933)

1933 nu a fost cel mai bun an pentru democraţie. În timp ce tot mai multe state din Europa cădeau pradă unei forme sau alta de totalitarism. Parte din atribuţile unui guvern totalitar este să instaureze cenzura. În acest context nu e de mirare că satira politică „Duck Soup“ a fost interzisă  în Italia lui Mussolini. Între timp în Germania lui Hitler protagoniştii filmului, fraţii Marx, erau interzişi din cauza faptului că aveau două atribuţii indezirabile atunci: sânge evreiesc şi umor.

7. Ciudaţi (Freaks 1932)

Povestea  frumoasei trapeziste Venus, care încearcă să-l escrocheze pe Hans, o  bărbat ce suferă de nanism a fost interzisă în Marea Britanie pentru 30 de ani şi nu a putut fi văzut până în 1990 când o casetă video filmată de un amator cu filmul a apărut în ţară.

8. Dictatorul (The Great Dictator 1940) 

Primul film sonor a lui Charlie Chaplin, o satiră deloc subtilă la Germania nazistă, a fost , deloc surprinzător, interzis în Germania nazistă, dar şi în multe ţări cu guverne de drepta din America Latină. 

9. Interviul (The Interview 2014) 

Comedia despre doi jurnalişti americani (Seth Rogen şi James Franco) care plănuiesc să-l asasineze pe dictatorul corean Kim Jong-um a fost interzisă în Rusia. Între timp în Coreea toate filmele americane sunt interzise de ceva timp, aşa că „Interviul“ nu a primit tratament special.

10. Ultimul Tango în Paris ( The Last Tango in Paris 1972)

Acest film interzis minorilor a şocat audienţa americană când a fost lansat în 1972, însă în alte părţi din restul lumii filmul a avut o soartă mai crudă. Interzis în multe ţări pentru scenele erotice filmul nu a putut fi vizionat în Italia până în 1986, ba chiar mai mult de atât copii are filmului au fost arse şi Bertolucci, regizorul filmului, a fost condamnat la patru luni de închisoare pentu obscenitate.

11. Ultima ispită a lui Isus (The Last Temptation of Christ 1988)

Nu e greu de înţeles de ce anumite părţi ale lumii nu au fost foarte fericite când Martin Scorsese a ecranizat controversatul roman al lui Nikos Kazantzakis despre o soartă alternativă a lui Iisus Hristos. Câteva oraşe din Statele Unite (Savannah, Georgia, New Orleans, Oklahoma City şi Santa Ana) au reuşit să interzică filmul în cinematografele sale.

12. Noe (Noah 2014)  

Această ecranizare a dezastrului biblic a fost interzisă în numeroase ţări din Orientul Mijlociu, unde exista un guvern conservator. În multe şcoli ale religiei islamice este interzis să portretizezi un profet, aşa cum e Noe.

13. Salo, sau cele 120 ale Sodomei (Salò, or the 120 Days of Sodom 1975) 

Una din cele mai controversate ecranizări a uneia dintre cele ma controversate cărţi, povestea plină de tortură, violenţă, obscenitate a fost interzisă într-un număr foarte mare de ţări şi cinematografe. Versiunea ne editată nu a fost difuzată în Marea Britanie până în 2000.

14.  Simpsons Filmul  (The Simpsons Movie 2007)

Ai crede că „Simpsons Filmul“ a fost interzis pentru satira lui, umor lui uneori negru sau critică la adresa societăţii contemporane, însă nu. Myanmar a interzis pelicula pentru că în film apar prea des culorile galben şi roşu, care, în Burma, sunt asociate cu grupurile rebele. 

15. Masacrul din Texas (The Texas Chainsaw Massacre 1974)

În Marea Britanie unul dintre celei mai bune filme horror, „Masacrul din Texas“ nu a putut fi vizionat în formula completă decât în 1999.

16. Cannibal Holocaust (1980)

Din nou, puţini dintre cei care au văzut filmul sunt surprinşi că a fost interzis în 40 de ţări. Este încă interzis în Noua Zeelandă.

17. Zoolander  (2001)

Comedia satirică despre lumea modei a fost interzisă în mai multe ţări din cauza modului în care abordează homosexualitatea. Pentru Comisia de Cenzură Malaeziană adevărata problemă a fost că în film Derek Zooander este spălat pe creier şi forţat să-l asasineze pe prim ministrul Malaeziei.

18. Lupul de pe Wall Street (The Wolf of Wall Street 2013)

Încă un titlu de pe listă este regizat de Martin Scorsese a fost interzis în mai multe ţări. Nu a putut fi vizionat în Malaiezia, Nepal , Zimbabwe şi Kenya.

19. Amazing Grace (1972)

„Amazing Grace“ e un documentar despre două înregistrări făcute de Aretha Franklin la Biserica Baptistă din Los Angeles.  În 2015 filmul trebuia să fie văzut în câteva festivale, dar avocatul Arethei a oprit procesul declarând că cântăreaţa nu şi-a dat acordul pentru a-i fi folosită imaginea.  

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite