O cafea valorează cât o poezie, vineri, de Ziua Internaţională a Poeziei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De ziua Internaţională a Poeziei, pe 21 martie, iubitorii acestei arte au parte de cafea gratuită. „Plăteşte cu poezie!“ este provocarea pe care brandul de cafea Julius Meinl o lansează vineri, propunându-le oamenilor să se prezinte în cafenelele Julius Meinl din toată ţara cu o poezie – scrisă de marii autori sau chiar de ei înşişi - în schimbul căreia vor primi cafeaua preferată.

Din octombrie 2013, când a fost organizată Ziua Poeziei la Metrou, iar pereţii unui tren de pe linia Berceni-Pipera au fost tapetaţi cu poezii, Julius Meinl s-a asociat constant cu poezia, sloganul său fiind „Inspiring poets since 1862“. Anul trecut, s-au scris peste 6.000 de poezii pentru cafea, iar anul acesta, de Ziua Internaţională a Poeziei, care se sărbătoreşte vineri, organizatorii îşi propun să strângă 15.000 de poezii din partea iubitorilor de cafea şi de poezie. 

În avansul evenimentului de vineri, o serie de artişti şi poeţi s-au întâlnit cu jurnaliştii pentru a vorbi despre valoarea poeziei astăzi. „În ziua de astăzi, valoarea unui produs este dată de venitul pe care-l aduce. Însă valoarea unei poezii o dă sinceritatea şi intensitatea impulsului declanşator“, a apreciat solistul Adrian Despot, prezent la eveniment. „Poezia se naşte din pasiune şi durere, e o disecţie acolo. În plus, mi se pare interesantă stimularea oamenilor de a fi creativi. Nici nu contează valoarea, ci acea obişnuinţă de a aşterne pe hârtie care, la un moment dat, s-ar putea să rimeze sau nu“, a mai spus Despot, care a recunoscut că l-a impresionat foarte mult proiectul cu metroul, desfăşurat anul trecut. „Când am intrat în acel metrou şi l-am văzut tapetat cu poezii, am simţit că am murit şi am ajuns în Rai“, a glumit artistul. 

Acest proiect - care presupune plata unei cafele cu o poezie - are şanse mari să căpete amploare de-a lungul timpului, crede Tibor Dobri, Managing Director CEE South-East Julius Meinl: „Proiectul «Plăteşte cu Poezie» a început din dorinţa Julius Meinl de a aduce poezia mai aproape de cotidian şi de a schimba ceva. Avem încredere în puterea poeziei de a face o lume mai bună şi de a stabili o tradiţie – în fiecare an, de Ziua Internaţională a Poeziei, consumatorii sunt invitaţi să scrie poezii în schimbul cafelei preferate. Succesul evenimentului de anul trecut ne-a determinat să îl ţinem în acest an în ziua perfectă şi de aceea aspirăm la un număr de 15.000 de poezii.” 

Pe 21 martie, consumatorii îşi vor putea plăti cafeaua cu versuri, în 150 de cafenele Julius Meinl din 55 de oraşe – de la Constanţa la Timişoara, de la Giurgiu la Sighetul Marmaţiei, de la Suceava la Craiova sau de la Cluj Napoca la Buzău, aceştia pot merge în cafenelele participante pentru a savura o cafea în schimbul unor versuri. 

Încă din 1862, Julius Meinl a răspândit calitate, tradiţie şi inspiraţie tuturor poeţilor, zi de zi. Cine crede că poezia poate fi creată doar de poeţi, cântăreţi sau artişti, se înşală. Fiecare este poet în felul său. Poezia poate lua diferite forme, dar întotdeauna este o emanaţie a inspiraţiei, iar inspiraţia este prezentă în fiecare dintre noi. S-ar putea ca unii să nu aibă nevoie de mult pentru a da frâu liber inspiraţiei, iar alţii să aibă nevoie de un imbold puternic. Julius Meinl este sursa perfectă de inspiraţie, o singură înghiţitură din cafeaua noastră oferă gândurilor întreaga libertate de a curge în voie. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite