Nicolae Manolescu, despre protestatarii de la Paris: „A fost un protest fără fond“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scriitorul Nicolae Manolescu FOTO: Adevărul
Scriitorul Nicolae Manolescu FOTO: Adevărul

Reacţia lui Nicolae Manolescu, scriitor şi ambasadorul României în Franţa pe lângă UNESCO, a catalogat protestele tinerilor de la deschiderea de joi seară, de la Salonul de Carte de la Paris, ca fiind „neserioase“ şi cu un „caracter foarte politic“.

Tinerii, studenţi români în Franţa, au apărut, la deschiderea Salonului de Carte, cu măşti care îi înfăţişau pe Cărtărescu, Pleşu, Neaju Djuvara şi Liiceanu, toţi aceştia absenţi de la eveniment, precum şi cu o „foaie pe care imprimaseră, spuneau ei, revendicări“. Protestul lor solicita demisia actualei conduceri a Institutului Cultural Român (ICR), pentru că nu ar finanţa cultura. Tineri făceau parte din grupul „ICR OFFF“ şi nu au vrut să-şi dezvăluie identitatea. 

„A fost vorba despre un grup de tineri, din câte am înţeles cei mai mulţi dintre ei studenţi români în Franţa - mi-am recunoscut şi eu o fostă studentă de la Bucureşti. Am citit revendicările lor care erau, într-un fel, neserioase, adică nu veneau cu lucruri esenţiale, nu erau chestiuni de principiu. Spuneau că ICR-ul nu mai finanţează cultura. Sunt 70 de scriitori aici. Cine i-a adus? Sigur că poţi să obiectezi conducerii actuale a ICR o mulţime de lucruri, dar măcar să fie adevărate", a spus Nicolae Manolescu, pentru Mediafax. 

Manolescu a infirmat zvonurile cum că tinerii protestatari ar fi fost bruscaţi de forţele de ordine franceze. „Unul singur dintre ei a fost rugat la un moment dat de către un om de securitate să iasă de acolo, pentru că venea preşedintele Hollande şi el stătea în mijlocul drumului. Nu i-a împins, nu a fost nimic de genul acesta“, a conchis Nicolae Manolescu.  

Manifestaţia tinerilor artişti vine ca urmare a refuzului unor mari nume româneşti de a participa la Salonul de Carte de la Paris de anul acesta: Mircea Cărtărescu, Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Neagu Djuvara. Decizia lor a fost o formă de protest la adresa actualei conduceri a Institutului Cultural Român. Autorul Mircea Cărtărescu a fost unul dintre cei care a criticat dur politica dusă în prezent la ICR.  

Proteste sub influenţa băuturii

Totodată, Horia Gârbea, vicepreşedintele ICR, a declarat că protestatarii de la Paris păreau un fel de „hippies nonconformişti", ce au început să manifesteze după ce au consumat vin.

„Între ei se distingea o persoană cu trăsături orientale, machiată fantomatic - cu o bandă mare neagră din machiaj care îi acoperea fruntea şi ochii şi care executa de una singură un fel de dans autist. Nu le-am dat atenţie, pentru că este o ţară liberă şi fiecare face ce vrea. După ce au băut mai multe pahare cu vin, câţiva dintre ei şi-au pus în dreptul feţei nişte foi de hârtie pe care erau nişte poze de scriitori. Nu i-am auzit să fi strigat ceva, ci doar se mişcau prin mijlocul standului“, a spus Horia Gârbea, pentru Mediafax.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite