Murakami, favorit în cursa pentru Nobel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scriitorul nipon Haruki Murakami FOTO: WENN
Scriitorul nipon Haruki Murakami FOTO: WENN

Azi, la 14.00 ora României, Academia Suedeză va anunţa câştigătorul Premiului Nobel pentru Literatură. Ca şi anul trecut, în topul caselor de pariuri se află scriitorul nipon Haruki Murakami.

La 27 noiembrie 1895, Alfred Nobel, cunoscutul inventator al dinamitei, a adăugat în testament dorinţa conform căreia imensa sa avere să fie oferită în fiecare an „sub formă de premii celor care, în anul precedent, au adus cele mai mari servicii umanităţii“. Un an mai târziu, după moartea sa, când testamentul a fost citit, această dorinţă a provocat o mulţime de controverse în Suedia, dar şi în restul lumii. Nici familia nu a fost de acord cu această decizie, de aceea a trebuit să treacă cinci ani până la decernarea primului Premiu Nobel, în anul 1901.

Un secret bine păstrat

Premiul Nobel pentru Literatură este acordat anual unui autor din orice ţară care a produs „cea mai remarcabilă lucrare într-o tendinţă idealistică“. Astfel, în fiecare an, Academia Suedeză primeşte din partea organizaţiilor de scriitori sau a universităţilor propuneri din toată lumea pentru Premiul Nobel literar. Acestea trebuie admise la Academie până la data de 1 februarie, după care sunt examinate de către Comitetul Nobel. Până în luna aprilie, Academia îngustează cercul la aproximativ douăzeci de candidaţi şi în final lista se reduce la cinci nume. 

Atât nominalizările, cât şi voturile exprimate de membrii Comitetului Nobel pentru Literatură sunt păstrate în mare secret de Academia Suedeză, fiind făcute publice abia după 50 de ani de la luarea deciziei şi anunţarea câştigătorului. 

De zece ani pe liste

Casa londoneză de pariuri Landbrokes afişează în fiecare an o listă cu potenţialii câştigători, iar anul acesta în fruntea listei se situează scriitorul nipon Haruki Murakami, cu o cotă de 5 la 2. Dacă, în urmă cu o lună, Haruki Murakami era urmat de scriitoarea americană Joyce Carol Oates (cotă 6/1), în prezent, scriitoarea a căzut pe poziţia a patra (cotă 8/1), locul ei fiind luat de canadiana Alice Munro (cotă 4/1). Nici poziţia a treia nu a rămas neschimbată: maghiarul Peter Nádas a fost detronat de Svetlana Alexievici (cotă 6/ 1), al cărei roman „Războiul nu are chip de femeie“ a fost tradus şi în limba română. Printre alţi scriitori celebri, incluşi pe lista favoriţilor în cursa pentru Premiul Nobel, se numără şi americanul Philip Roth, situat acum pe poziţia a 12-a (cotă 16/1) şi despre care se spune că aşteaptă de mult la coadă. După el se află, pe lista Landbrokes, scriitorul israelian Amos Oz (poziţia 13), romancierul şi eseistul francez de origine cehă Milan Kundera (poziţia 14) şi romancierul şi eseistul italian Umberto Eco (poziţia 15).

În ultimii zece ani, Haruki Murakami s-a aflat de fiecare dată pe lista marilor favoriţi, iar în acest an includerea în top intervine în contextul în care cel mai recent roman al său – „Colourless Tsukuru Tazaki and His Years of Pilgrimage“ – este tradus în această perioadă în limba engleză, urmând să fie publicat anul viitor. Scriitorul japonez s-a remarcat prin succesul romanului „Pădurea norvegiană“, devenit bestseller în 1987 şi publicat în România anul trecut. 

Tot anul trecut romancierul Murakami a fost cel mai bine cotat la aceeaşi casă de pariuri, urmat de irlandezul William Trevor, aflat acum pe poziţia 17, şi de chinezul Mo Yan, cel care a şi câştigat Premiul Nobel pentru Literatură pentru modul „de un realism halucinatoriu în care îmbină poveştile populare cu istoria şi contemporanul“, potrivit comitetului Nobel.

Singurulu român în cărţile casei de pariuri 

În ciuda faptului că Ladbrokes este considerată una dintre cele mai credibile şi apreciate case de pariuri din întreaga lume, compania privată britanică s-a înşelat de mai multe ori în trecut. Dovadă că în 2011, casa Ladbrokes a decis să scadă cota lui Bob Dylan de la 100/1 la 10/1, cu doar 24 de ore înainte de anunţarea câştigătorului. 

În acel an, Adonis, primul poet sirian care a câştigat prestigiosul premiu german Goethe, era marele favorit, urmat de Murakami, iar câştigătorul anunţat în cele din urmă a fost suedezul Tomas Tranströmer.

De asemenea, singurul român care se află în cărţi la casa de pariuri de mai mulţi ani este Mircea Cărtărescu. Dacă în anul 2011, românul pornea cu şanse de câştig de pe poziţia a noua, cu o cotă de 20/1, iar anul trecut acesta se afla pe poziţia a 29-a, cu o cotă de 25/1, anul acesta a căzut pe poziţia 66, cu o cotă de 100/1. Ca şi anul trecut, autorul trilogiei „Orbitor“ are în faţă scriitori precum Bob Dylan (poziţia 30), Ismail Kadare (poziţia 29) sau Umberto Eco (poziţia 15). ;

Aproape un milion de euro

Suma de bani pe care au primit-o câştigătorii Premiului Nobel a fluctuat de-a lungul timpului. Anul acesta, Premiul Nobel pentru Literatură va fi însoţit de un cec în valoare de opt milioane de coroane suedeze, echivalentul a 920.000 de euro. Câştigătorul va primi şi o medalie de aur, şi o diplomă Nobel. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite