Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a prezentat bilanţul primelor 99 de zile de mandat VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Romaşcanu, al 24-lea ministru al Culturii, după 1989                     FOTO: gov.ro
Lucian Romaşcanu, al 24-lea ministru al Culturii, după 1989                     FOTO: gov.ro

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Lucian Romaşcanu, a susţinut joi o conferinţă de presă în care a prezentat bilanţul activităţii instituţiei pe care o conduce în primele 100 de zile de mandat. „Mai exact, sunt 99 de zile astăzi”, a precizat Romaşcanu, încercând să glumească puţin cu jurnaliştii.

Principalele activităţi ale mandatului său au fost legate, pentru început, de deblocarea mai multor proiecte aflate în impas, însă principala sa preocupare este constituită în celebrarea Centenarului Marii Uniri, în 2018, oferind presei mai multe cifre legate de proiectele înscrise până în prezent.

„Centenarul este o sărbătoare a tuturor românilor, a tuturor instituţiilor de stat sau private care vor să marcheze acest moment istoric. Nu poate o instituţie, oricât ar fi ea de capabilă, să gestioneze tot în ceea ce priveşte evenimentele. Noi, la Departamentul Centenar, ne-am împărţit atribuţiile pe două paliere importante – un palier de intermediari şi unul de organizatori sau lideri de proiect. Pe partea de intermediari suntem cei care am primit şi am centralizat toate proiectele pe care instituţiile statului, ministerele şi unităţile administrativ-teritoriale şi-au propus să le facă în anul următor. În acest moment avem centralizate 2.170 de proiecte, din care 550 sunt fără costuri exprimare. Le vom selecta şi reselecta pentru a le propune într-o săptămână de acum încolo în Guvern pentru finanţare în 2018”, a spus ministrul, cu privire la proiectele înscrise pe plan naţional.

În cazul Bucureştiului, Romaşcanu a precizat că a primit proiecte centralizate pe patru dintre sectoarele Capitalei, cu două excepţii. „Bucureştiul are, până în acest moment, 60 de proiecte trimise de Primăria Generală şi primării de sector. Încă nu ne-au trimis primăriile sectoarelor 3 şi 6. Probabil că vom primi şi de la dumnealor”, a precizat el. Ministrul a adăugat că intenţionează să organizeze evenimentul de lansare a Centenarului pe data de 26 noiembrie, la TNB.

”Vrem să facem evenimentul de lansare a anului Centenarului pe 26 noiembrie, la Teatrul Naţional. Ne dorim ca în paralel cu acest eveniment de lansare a Centenarului şi care va consta într-un preeveniment în foaierul teatrului, un eveniment de muzică şi poezie în Sala Mare a teatrului, plus o recepţie după aceea, să fie dublat şi de un mare concert în Piaţa Universităţii. Suntem în discuţii cu potenţiali organizatori. Vrem să marcăm cât se poate de festiv şi frumos debutul acestui eveniment. Regizorii şi cei care se ocupă de conceptul acestui spectacol sunt Ion Caramitru şi Mihai Constantinescu, şeful Artexim, care organizează festivalul «George Enescu». Va fi organizat de Artexim. Toate lucrurile se vor face extrem de transparent, programul va fi disponibil cât de curând şi pentru public”, a precizat Romaşcanu.

Ministrul a adăugat că doreşte ca în aceeaşi zi toate instituţiile din subordinea MCIN să organizeze un set de evenimente dedicate Centenarului şi a vorbit şi despre înfiinţarea Fundaţiei pentru Centenar, care se va afla în subordinea Secretariatului General al Guvernului.

„Va exista şi partea de monetizare a vizualului Centenarului tot în cadrul fundaţiei, pentru că iarăşi, pe zona comercială, dacă există edituri care vor vrea să scoată colecţii destinate Centenarului şi vor să folosească în scop comercial şi de promovare logo-ul, vom avea contracte de royalties cu aceşti operatori privaţi prin care pentru folosire vor plăti procente din ceea ce vor vinde”, a adăugat el.

Lucian Romaşcanu a precizat că prin hotărârea de guvern de înfiinţare a Departamentului Centenar la MCIN există şi un comitet interministerial condus de prim-ministru.

„Prima întâlnire a acestuia va fi în foarte scurt timp, poate chiar săptămâna viitoare, unde sper să avem, în discuţia cu miniştrii care fac parte din acesta, şi ideile de mari proiecte care vor fi puse sub egida Centenarului”, a spus el.

Ministrul a explicat că bugetul pentru Centenar ”se construieşte de jos în sus, în funcţie de proiectele pe care vom decide să le facem”.

Între aceste proiecte propuse pentru Centenar, ministrul a menţionat că se numără: dezveliri de monumente, lansări de cărţi, colecţii propuse de Academia Română legate de istoria României traduse şi distribuite în străinătate, proiecte de colecţii de cărţi pentru elevi care să vorbească despre istoria României, precum şi alte evenimente culturale.

image

Download Video

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite