Ministrul Culturii Kelemen Hunor a deschis Salonul de Carte Bookfest 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Editurile îi aşteaptă pe iubitorii de lectură cu reduceri şi cu numeroase lansări de carte FOTO Marian Iliescu
Editurile îi aşteaptă pe iubitorii de lectură cu reduceri şi cu numeroase lansări de carte FOTO Marian Iliescu

Cu ocazia deschiderii Salonului Internaţional de Carte Bookfest 2014 (28 mai – 1 iunie), ministrul Culturii Kelemen Hunor a declarat că acest eveniment este o „sărbătoare a calităţii“ şi doreşte să fie un prilej de bucurie nu doar pentru elite, ci o sărbătoare a tuturor iubitorilor de carte.

Personalităţile care au participat, miercuri, la deschiderea oficială a Salonului de Carte Bookfest, la pavilionul Romexpo din Bucureşti, au fost Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, Kelemen Hunor, ministrul Culturii, Bogdan Zdrojewski, ministrul polonez al Culturii şi Patrimoniului Naţional, Marek Szczygiel, ambasadorul Poloniei în România, Leszek Biały, director adjunct al Institutului Polonez din Bucureşti, şi Principele Nicolae al României.

Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, instituţia care organizează Salonul, a declarat că în aceste cinci zile ale Bookfest „toate animozităţile între cei care produc cărţi vor dispărea“, deoarece acesta „este un loc în care autorii, traducătorii, editorii, tipografii şi distribuitorii se întâlnesc cu publicul şi arată care este drumul unei cărţi, viitorul unei cărţi şi cum se poate lucra în cooperare“.

La rândul său, Kelemen Hunor a declarat că Bookfest este „o sărbătoare a calităţii, un moment ideal în viaţa noastră cotidiană şi este, totodată, o carte de vizită a României“. Acesta a precizat că îşi doreşte ca Bookfest să fie „un prilej de bucurie“, nu doar pentru elite, ci o sărbătoare a tuturor iubitorilor de carte.

bookfest 2014 kelemen hunor

Kelemen Hunor (dreapta), alături de Principele Nicolae al României (centru) FOTO Marian Iliescu

Ministrul Culturii a menţionat că trebuie formulat şi un mesaj pentru societatea în care trăim. "Acest mesaj ar putea fi faptul că întâlnirea culturilor prin carte, prin cuvântul scris face să dispară diferenţele şi de foarte multe ori extremismele din viaţa noastră", a mai spus el, făcând referire la Polonia, invitatul de onoare al acestei ediţii Bookfest. 

Totodată, Bogdan Zdrojewski, ministrul polonez al Culturii, a punctat: „Cartea este cel mai ieftin mod de a călători, dar nu este doar un mod ieftin de a călători, ci şi un mod sigur“. El a completat spunând că „datorită cărţilor putem ajunge în siguranţă în fiecare colţ al lumii, putem să atingem personaje, eroi care au dispărut demult. Putem cunoaşte o realitate care nu a existat niciodată şi nu va exista niciodată. Pe scurt, cartea este cea mai importantă fereastră a lumii. Ministrul Culturii a mai precizat că nu este acesta singurul merit al cărţii, ci şi acelea că ne „îmbogăţeşte vocabularul, ne dăruieşte cunoştinţe datorită cărora putem descrie mai bine lumea şi avem, în acest fel, ocazia să ne îndeplinim mai bine rolul în societate.“

bookfest 2014

Standurile editurilor pregătesc, pentru această ediţie Bookfest, numeroase lansări de carte şi reduceri pentru cititori. La Editura Humanitas, sunt aşezate la loc de cinste volumul de colecţie „Orbitor“ al lui Mircea Cărtărescu, „Primul Război Mondial“ al lui Lucian Boia, cărţile istorice scrise de Neagu Djuvara şi cartea biografică „Ce-am făcut când am tăcut“, semnată de cunoscuta Andreea Esca. 

La Editura Polirom, pereţii spaţiului destinat lansărilor de carte sunt „îmbrăcaţi“ cu portretele celor mai reprezentativi scriitori ai acestei ediţii Bookfest: Norman Manea, Emil Brumaru, Gabriela Adameşteanu, Marta Petreu, Ştefan Agopian, George Banu, Aurora Liiceanu. 

Editura Rao anunţă, pe mai multe bannere galbene, uşor de remarcat, volumul „Toamna patriarhului“ al regretatului Gabriel Garcia Marquez, care s-a stins din viaţă luna trecută, pe 17 aprilie. Totodată, sunt formate teancuri dese din exemplarele cărţii „7 teme fundamentale pentru România“, coordonată de Dan Dungaciu, Vasile Iuga şi Marius Stoian, al cărei cuvânt înainte este semnat de George Cristian Maior. 

Editura Corint intră în rândul evenimentelor de actualitate prezentând cartea „Grace of Monaco. Povestea unei prinţese“, de Jean des Cars, după ce pelicula „Grace of Monaco“, prezentată în deschiderea Festivalului de Film de la Cannes (14-25 mai), cu Nicole Kidman în rolul principal, a iscat numeroase controverse în rândul familiei regale de la Monaco şi nu numai. Tot la Corint, în colecţia de volume istorice, apare şi o „biografie interzisă“ a lui Putin, scrisă de Stanislav Belkovski. 

bookfest 2014

Editura Nemira îi îmbie pe iubitorii de literatură fantasy cu reduceri de preţ la seria de volume „Urzeala tronurilor“, de George R.R. Martin, care poate fi cumpărată cu 188 de lei, comparativ cu 314 lei, preţul întreg. Tot la standul editurii sunt prezentate cărţile lui Sven Hassel, danezul care şi-a scris volumele în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. 

Invitatul de onoare al celei de-a noua ediţii a Salonului Internaţional de Carte Bookfest este Polonia. Sub sloganul „Quo vadis Polonia? Spre următorul Nobel“, Institutul Polonez pregăteşte o serie de evenimente menite să promoveze literatura polonă şi să sporească interesul publicului român pentru autorii contemporani, dar şi clasici polonezi.

Programul de vizitare: 

28 mai, 29 mai şi 1 iunie: 10.00 - 20.00

30 - 31 mai: 10.00 - 21.00.

Recomandările zilei de joi, 29 mai: 

16.00  - Lansarea volumului „7 teme fundamentale pentru România 2014“, în prezenţa coordonatorilor Dan Dungaciu, Vasile Iuga, Marius Stoian si a autorilor, la standul Editurii Rao

17.30 - 18.00 - Lansarea volumului „Monologurile neîmplinirii“, de George Banu, la standul Editurii Polirom 

17.30 - 19.00 - Lansarea volumului „Visuri şi secrete“. Emil Hurezeanu în dialog cu Danuta Walesa, soţia fostului preşedinte polonez, la standul Editurii Curtea Veche Publishing

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite