Micaela Ghiţescu, una dintre primele victime ale torţionarului Alexandru Vişinescu, a murit. Traducătoare avea 87 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Micaela Ghitescu era directoarea revistei „Memoria - revista gândirii arestate“ de 16 ani Foto: Adevărul
Micaela Ghitescu era directoarea revistei „Memoria - revista gândirii arestate“ de 16 ani Foto: Adevărul

Traducătoarea  şi fosta deţinută politică Micaela Ghiţescu a murit în noaptea de duminică spre luni, potrivit unui anunţ făcut de conducerea „revistei Memoria - revista gândirii arestate“ a cărei directoare era de 16 ani.

„Conducerea revistei «Memoria - revista gândirii arestate» împreună cu Consiliul Consultativ al revistei anunţă cu profundă durere trecerea la Domnul în noaptea de 12/13 mai a Micaelei Ghiţescu, directorul revistei în ultimii 16 ani. (...) Dispariţia Micaelei Ghiţescu dintre noi lasă un gol greu de înlocuit, dar promisiunea pe care o facem ei şi directorului fondator al revistei - Banu Rădulescu - este că nu vom lăsa revista să moară, că prin ea vor continua amândoi să trăiască în inimile noastre şi ale multor români. Dumnezeu să o odihnească în pace şi linişte“, potrivit unui anunţ făcut pe pagina de Facebook a Fundaţiei Culturale Memoria.

Născută în 18 iulie 1931, Micaela Ghiţescu a fost traducătoare din limbile portugheză, spaniolă, franceză, germană şi engleză, pentru care a fost răsplătită cu numeroase premii şi distincţii. În 2015, a primit titlul de Mare Ofiţer al Ordinului Infante Don Henrique, fiindu-i acordat chiar la Bucureşti de preşedintele Portugaliei. Într-un interviu acordat anul trecut publicaţiei „Weekend Adevărul“, Micaela Ghiţescu povestea surpriza pe care a avut-o când a primit distincţia şi cum a învăţat limba portugheza într-o perioadă în care nu existau cărţi sau dicţionare.

„Eu n-am ştiut nimic de această decoraţie până în momentul în care am intrat în sală. Mi s-a spus că o să fie oferite distincţii traducătorilor şi editorilor. Când am citit programul, în sală, am văzut că era un punct special cu decorarea mea. Chiar nu mă aşteptam! A fost ca un miracol ziua aceea. Am ţinut un scurt discurs în portugheză, lângă preşedintele Portugaliei. Am spus că e aproape o jumătate de secol de când m-am apropiat pentru prima oară de Portugalia absolut întâmplător, fiindcă mă aflam fără slujbă, fără perspectivă, fără speranţă, într-o ţară ocupată, într-o familie decimată. Şi asta într-o epocă în care nu exista nicio relaţie între ţările noastre, eu vorbeam alte limbi străine, nu văzusem niciodată un rând scris în portugheză, nici nu auzisem vreun cuvânt portughez, nu existau la noi cărţi, gramatici, dicţionare, cursuri de portugheză. Portugheza mi s-a dezvăluit pentru a mă salva de şomaj, de marginalizare şi de disperare. Am mulţumit pentru ziua aceea prin câteva cuvinte ale poetului Fernando Pessoa: «A meritat osteneala? Totul merită osteneala...».

Micaela Ghiţescu a fost arestată în 1952, în studenţie, în cadrul celebrului „lot francez“, format din foste eleve şi profesoare de la Liceul Francez, şi a suferit o condamnare politică de 3 ani. A fost una dintre primele victime ale torţionarului Alexandru Vişinescu în perioada când era închisă la Mislea, fiind pedepsită timp de o lună pentru că a îndrăznit să ceară săpun. A benificiat de amnistia din 1955. Cu greu şi-a reluat studiile universitare, devenind licenţiată în Filologie

Am ţinut un scurt discurs în portugheză, lângă preşedintele Portugaliei. Am spus că e aproape o jumătate de secol de când m-am apropiat pentru prima oară de Portugalia absolut întâmplător, fiindcă mă aflam fără slujbă, fără perspectivă, fără speranţă, într-o ţară ocupată, într-o familie decimată. (...) Portugheza mi s-a dezvăluit pentru a mă salva de şomaj, de marginalizare şi de disperare. Am mulţumit pentru ziua aceea prin câteva cuvinte ale poetului Fernando Pessoa: «A meritat osteneala? Totul merită osteneala...».

Beneficiind de amnistia din 1955, cu greu şi-a reluat studiile universitare, devenind licenţiată în Filologie a Universităţii din Bucureşti“, precizează sursa citată. Este autoare a 80 de lucrări de specialitate. În 2013, şi-a publicat memoriile, „Între uitare şi memorie“, la editura Humanitas. A colaborat la revista „Memoria“ de la începutul apariţiei ei, devenind directorul revistei în 2003.


În 2018, de Ziua Femeii, „Weekend Adevărul“ a realizat un interviu cu Micaela Ghiţescu despre perioada detenţiei şi cum şi-a refăcut viaţa după eliberarea sa, purtând eticheta de „deţinut politic“.

Femeia în puşcăriile comuniste. Mărturiile Micaelei Ghiţescu, una dintre primele victime ale torţionarului Alexandru Vişinescu

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite