Maria Rosetti, prima jurnalistă din România şi simbolul Revoluţiei de la 1848. Ce a scris pe bileţelul pe care i l-a pus în gură soţului ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Rosetti FOTO Profimedia
Maria Rosetti FOTO Profimedia

Pe numele ei adevărat Mary Grant, publicista s-a născut în anul 1819, pe insula britanică Guernsey, într-o familie cu tatăl scoţian, căpitanul Edward Effingham Grant, şi mama franţuzoiacă, Marie Levasseur.

După o adolescenţă petrecută în regiunea Provence din Franţa, Maria a ajuns în România când fratele mai mic al acesteia, Effigham Grant, consulul Angliei la Bucureşti, s-a stabilit în ţara noastră. Se întâmpla în 1838, când Mary şi-a urmat fratele în (pe atunci) Ţara Românească şi s-a angajat ca institutoare a copiilor colonelului Ioan Odobescu.

Chiar dacă tânăra cu origini scoţiene şi franceze nu avea o frumuseţe clasică, personalitatea ei puternică şi farmecul evident o făceau dezirabilă în ochii multor tineri din lumea bună a Bucureştilor.

Conexiunile pe care Maria şi fratele ei le aveau cu familiile de vază din Capitală au ajutat-o să îl întâlnească pe nimeni altul decât Constantin A. Rosetti, prieten apropiat al lui Effingham Grant, jurnalist şi fondator al Partidului Naţional Liberal şi, mai târziu, lider al mişcării revoluţionare de la 1848, din Muntenia.

Citeşte aici continuarea articolului.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite