Licitaţii & galerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Christie's, New York Tatonări
Christie's, New York Tatonări

Christie's, New York
Tatonări

Celebra Casă de licitaţie a început vânzările în acest an înaintea rivalei sale, Sotheby's. Primele şedinţe au fost „de încălzire". Dedicate pieselor de interior, au avut încasări modeste, cele mai importante înregistrându-se la licitaţia din 12-13 ianuarie. Pe locul întâi s-a situat un desen semnat de artistul american William Anastasi (n. 1933), „Fără titlu", estimat la 800-1.200 de dolari şi achiziţionat cu 32.500 de dolari. O creştere specta­culoasă pentru grafica acestui artist ale cărui opere se găsesc în multe dintre muzeele americane. Lucrarea provenea din colecţia John Cage şi Merce Cunnigham şi a fost vândută în beneficiul Merce Cunningham Trust.

Christie's, New York
Secretele uşii

Pe locul al doilea s-a plasat lucrarea „Keyhole" („Broasca de la uşă") a artistului turc, stabilit în Fran-ţa, Yüksel Arslan (n. 1933). Şi în acest caz preţul final a depăşit spectaculos estimarea, de la 800-1.200 de dolari la 21.250. Realizată în 1965, piesa provenea de la Gallery K. din Washington D.C. Anul acesta, artistul, care i-a cunoscut la Paris pe Sartre, Breton şi Dubuffet, a deschis prima expoziţie retrospectivă la Istanbul de la exilul său în Franţa.

Christie's, New York
Popa de cupă

Realizată din piese de vestimentaţie imprimate, colate pe pânză, lucrarea „Roi de coeur Rebelote et Bayadère" (Popa de cupă, rebelotă - termen din jocul de belotă - şi baiaderă) de Gérard Deschamps (n. 1937) a fost adjudecată la 18.750 de dolari, faţă de 7.000-9.000 estimaţi. Artistul francez autodidact s-a născut la Lyon, a trăit între 1944 şi 1970 la Paris, iar lucrările sale au fost cenzurate de mai multe ori din cauza folosirii explicite a lenjeriei de damă. Din 1970 se mută la Berry, iar în ultima vreme a lansat „pneumostructurile", asamblaje
de baloane gonflabile amintind de lumea copiilor.

Christie's, New York
Fotografii

O altă lucrare de William Anastasi, „Mâini" a fost cumpărată cu 16.250 de dolari, aproape de 16 ori mai mult decât cei 800-1.200 estimaţi. Piesa aminteşte de seria „Nine Polaroid Photographs of a Mirror", expusă la Metropolitan Museum of Art. Ca şi „Fără titlu", lucrarea provine din colecţia John Cage şi Merce Cunningham şi este compusă din două fotografii polaroid. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite