Jaful care i-a adus faima mondială tabloului „Mona Lisa”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicenzo Peruggia                                                                                                           FOTO: Wikipedia
Vicenzo Peruggia                                                                                                           FOTO: Wikipedia

„Mona Lisa” lui Leonardo da Vinci este considerată cea mai faimoasă pictură din lume. Popularitatea picturii a fost pusă adesea pe seama zâmbetului misterios al femeii reprezentate în pictură. Totuşi, înainte de 1911, „Mona Lisa” nu reprezenta punctul de atracţie pe care îl reprezintă astăzi, când atrage aproximativ opt milioane de vizitatori pe an. Ceea ce avea s-o facă pe „Mona Lisa” cea mai cunoscută operă de artă din lume, era un jaf.

„Mona Lisa”, semnată de Leonardo da Vinci, a fost realizată între 1503-1507, iar istorici ai artei spun că ar fi fost lucrarea preferată a pictorului, căci se pare că i-a adăugat diverse detalii pe parcursul vieţii. În 1517, Da Vinci a mers în Franţa, la invitaţia regelui Francisc I, luând pictura  cu el. În 1519, când da Vinci a murit, ucenicul lui, Salai, i-a moştenit lucrarea, pe care i-a vândut-o regelui pentru 4000 de monede de aur.

Pictura a dispărut în 1911, însă nimeni nu a observat că lipseşte timp de 24 de ore, mai exact până într-o dimineaţă, când pictorul Louis Beroud venise la Louvre pentru a schiţa pictura. Beroud i-a întrebat pe paznici de pictură, însă aceştia au crezut că lipsea din motive de marketing, pentru a fi fotografiată pentru un afiş. Câteva ore mai târziu însă, era confirmat: „Mona Lisa” fusese furată. 

Pictorii, primii suspecţi: Pieret, Picasso şi Apollinaire

Primul suspect pe care poliţia l-a avut în vedere a fost pictorul Gery Pieret care mai furase din Louvre. Pentru că nu era de găsit în oraş,  s-au dus la prietenul şi fostul angajator al acestuia, poetul Guillaume Apollinaire, care a devenit şi el suspect, în special din cauza unor declaraţii repetate că Louvre ar fi trebuit să fie ars din temelii.

Apollinaire fost arestat preventiv, iar odată cu el, a fost arestat şi pictorul spaniol Pablo Picasso, suspectat din cauză că, în trecut, cumpărase de la Pieret nişte obiecte de artă despre care nu ştia că fuseseră furate. Totuşi, atât Apollinaire cât şi Picasso au fost eliberaţi rapid din lipsă de dovezi.

Vinovatul real, un italian patriot

image

Vicenzo Perrugia (foto: dreapta) fusese angajat de către cei de la muzeu pentru a se ocupa de sticla securizată pentru unele dintre cele mai importante opere de artă, printre care şi cea a picturii lui da Vinci. Conform Smithsonianmag.com, Perrugia a venit duminică după-amiază în muzeu, ascunzându-se după ora închiderii într-o magazie. La lăsarea nopţii, acesta a luat pictura, a ascuns-o sub haină şi s-a făcut nevăzut,  lucru mult mai uşor la acea vreme, când nu existau alarme, iar Muzeul Louvre, cu 400 de încăperi, era păzit de doar 200 de gărzi, după cum scrie Thevintagenews.com.

Din cauza jafului, muzeul a fost închis timp de o săptămână. Odată cu furtul săvârşit de Peruggia, „Mona Lisa” a devenit cea mai faimoasă pictură din lume, apărând pe prima pagină a tuturor ziarelor. Oamenii s-au adunat să vadă locul lăsat liber de „Mona Lisa”, printre aceştia numărându-se şi scriitorul Franz Kafka, după cum scrie Smithsonianmag.

 „Toată ziua, mulţimi neliniştite au stat în faţa Louvre-ului, sperând să audă că Mona Lisa a fost găsită undeva în muzeu”, scria, pe 23 august, ”New York Times”, citat de Thevintagenews.com

Unele ziare scriau că peste 60 de detectivi erau în căutarea Mona Lisei.

Mona Lisa_ziar_sursa Mousee du Louvre_twitter

Doi ani mai târziu, pe 13 decembrie 1913, Peruggia a luat legătura cu experţi în artă din Italia, cu scopul de a vinde pictura. Expertul la care a apelat a anunţat poliţia. Timp de doi ani, Peruggia ţinuse pictura ascusă într-un cufăr cu fund dublu,  după cum informează Smithsonianmag. Astfel, Peruggia a fost arestat şi condamat la 7 luni în închisoare. 

La numai două zile de la revenirea pe peretele muzeului, peste 100.000 de oameni au venit să vadă „Mona Lisa”, după cum informează acelaşi site. 

Se pare că Peruggia furase pictura pentru că îşi dorea ca aceasta să ajungă în Italia, unde, după părerea sa, aparţinea de drept, considerând că Napoleon o adusese în Franţa. Un zvon care circula era că Peruggia furase de fapt pictura pentru că avea o cunoştiinţă care deţinea copii ale acesteia, iar dacă orginalul era furat, valoarea copiilor ar fi crescut automat.

                                                                       

 

 

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite