Isabelle Huppert, distinsă cu Premiul European de Teatru: Fac totul cu seriozitate
0Isabelle Huppert, care a primit alături de Jeromy Irons, Premiul Europa pentru Teatru în cadrul festivităţilor desfăşurate, anul acesta, la Roma, în perioada 12-17 decembrie, a avut duminică o dezbatere alături de George Banu, în care a vorbit despre rolurile şi cariera sa. După ce fost premiată, actriţa a trimis un gând bun regizorului rus Kirill Serebrenikov, reţinut la domiciliu în Moscova.
Susanne Kennedy, Jernej Lorenci, Yael Ronen, Alessandro Sciarroni, Kirill Serebrenikov şi Theatre NO99 au fost laureaţii din 2017 ai Premiilor Noilor Realităţi Teatrale Europene. Un premiu special a fost câştigat de Dimitris Papaioannou, regizor şi coregraf inspirat de Pina Bausch. Astfel, artişti şi teatre din toate zonele lumii au fost distinşi la aceste premii supranumite şi Oscarurile Teatrului, desfăşurate anul acesta la Roma (12-17 decembrie). În ultima zi a Festivalului a fost o întâlnire cu Isabelle Huppert, moderată de George Banu, iar duminică seară a fost prezentat spectacolul Ashes to Ashes de Harold Pinter cu Isabelle Huppert şi Jeremy Irons. Cei doi artişti au fost premiaţi si omagiaţi la Roma pentru "performanţa de a migra de la teatru la film".
George Banu, Isabelle Huppert şi Kryzsztof Warlikowski
Isabelle Huppert (64 de ani), care a apărut în peste 90 de filme şi producţii ale televiziunii, încă din 1971, va veni în 2018 la Festivalul International de Teatru de la Sibiu, potrivit directorului Constantin Chiriac. La sfârşitul ceremoniei de duminică seară, Huppert a declarat că trimite un gând bun regizoruuil rus Kirill Serebrennikov, care a fost reţinut în luna august sub suspiciunea de deturnare de fonduri publice. Director artistic al Centrului Gogol, o importantă scenă de teatru contemporan din Moscova, şi cineast, Serebrennikov, în vârstă de 47 de ani, afost acuzat de fraudă de proporţii. Acuzaţiile se referă la deturnarea a cel puţin 68 de milioane de ruble, aproximativ un milion de euro, reprezentând finanţarea oferită de către stat, în perioada 2011-2014, teatrului Studio-7 - la care regizorul a lucrat anterior - pentru realizarea proiectului Plateforme. Regizorul Kirill Serebrenikov a fost premiat la Roma cu Premiul Noilor Realităţi Teatrale, o dezbatere fiind organizată în jurul carierei şi situaţiei sale "politice".
Isabelle Huppert a avut 14 filme în care a jucat, selectionate în Festivalul de Film Cannes şi a câştigat premiul "Cea mai bună actriţă” de două ori, pentru filmele "Violette Noziere" (1978) şi La pianiste (2001). Ea este cea mai nominalizată actriţă pentru premiul Cesar, având 13 nominalizări.
Tot ce fac fac cu seriozitate, a mărturisit actriţa la Roma.
A câştigat premiul Cesar pentru "Cea mai bună actriţă” în 1996 pentru prestanţa sa în "La Ceremonie". Isabelle s-a născut în Paris, fiind fiica lui Annick Beau, o profesoară de engleză, şi Raymond Huppert, născut evreu şi convertit la catolicism, descendent al unor imigranţi din Ungaria. A fost crescută într-o suburbie vestică din Ville d'Avray. Huppert a fost încurajată de mama ei să înceapă actoria la o vârstă fragedă, astfel devenind o adolescentă stea a Parisului. Mai târziu, a studiat la Conservatorul Versailles, unde a câştigat un premiu pentru rolurile ei. Ea a fost, deasemenea, o studentă la Conservatorului Naţional al Artelor Actoriceşti, din Paris.
Jeromy Irons, la întâlnirea cu criticul de teatru Michael Bellington de la The Guardian, a fost ironic, autoironic, a povestit despre cum s-a retras doi ani de pe platourile de filmare şi a reconstruit un castel din secolul al XV-lea din Irlanda. A vorbit despre planurile sale, despre cum fost să filmeze în SUA şi despre întâlnirile cu Meryl Streep şi Fanny Ardent.
Fanny Ardent (foto), prezentă la dezbaterea cu critici despre cariera lui Irons, a spus ca "a juca cu Jeromy e ca şi cum ai face dragoste, uiţi de tine".
A mărturisit că ea "îl iubeşte pe Irons, pur şi simplu".
S-a acordat un premiu special unui spectacol cu romi din şase ţări, Roma Armee (foto), montat de Yael Ronen, în care care a jucat si romanca Mihaela Drăgan, nominalizată la premiul anual oferit de Liga Femeilor Profesioniste din Teatru din New York pentru teatrul rom. S-a pomenit şi despre romii din România în acest spectacol.
Editia a XIV-a a „Europe Prize Theatrical Realities/Premiul Europa Realităţi Teatrale“ a avut loc la Roma, în perioada 12-17 decembrie. Ceremonia a fost integrată în manifestarile de sărbatorire a celor 60 de ani care au trecut de la semnarea Tratatului de la Roma si G7, iar în acest context a devenit un program special al Ministerului Culturii şi al preşedintelui Republicii Italiene.