Video Interviurile FNT. Marina Constantinescu, despre ediţia din acest an a Festivalului Naţional de Teatru: „Am lucrat la foc continuu“ VIDEO
0După 11 zile, luni seară Festivalul Naţional de Teatru s-a încheiat cu un spectacol în care actriţa Juliette Binoche a strălucit pe scena TNB. Ajuns la final, directorul FNT Marina Constantinescu a făcut un bilanţ, povestind în studioul Adevărul LIVE despre felul în care s-a văzut ediţia din acest an din punctul său de vedere.
INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live
Criticul Marina Constantinescu, director artistic şi selecţioner al Festivalului Naţional de Teatru, a ales pentru anul acesta 53 de titluri din toată ţara, dar a şi continuat tradiţia de a prezenta publicului producţii internaţionale valoroase, vedetele acestei ediţii fiind coregraful Anjelin Preljocaj, actorul rus Evgenz Mironov, regizorul Robert Lepage şi actriţa Juliette Binoche.
Ediţia 2017 a Festivalului Naţional de Teatru s-a desfăşurat în perioada 20 - 29 octombrie, la Bucureşti, şi a fost dedicată actorului Victor Rebengiuc. Festivalul este produs de UNITER, ARCUB şi Teatrul Naţional ”I.L. Caragiale” din Bucureşti şi finanţat de Ministerul Culturii şi Primăria Municipiului Bucureşti, partener fiind Institutul Cultural Român.
"Privesc în urmă nu cu mânie, ci cu bucurie. Mă bucur că am alături o echipă extraordinară, mică, dar foarte funcţională, a apreciat Marina Constantinescu.
"S-a lucrat non-stop la acest Festival. Am un ritm foarte alert, sunt foarte perfecţionistă. Nu e uşor să lucrezi cu mine. Însă anul acesta, m-am reglat cu mine însămi, privesc totul cu multă umanitate.
Toţi marii artişti invitaţi, veniţi din străinătate, au fost foarte mulţumiţi de nivelul tehnic găsit în România".
Adevărul a fost partener editorial timp de patru ediţii al Festivalului Naţional de Teatru.
Marina Constantinescu s-a născut pe 22 septembrie 1966. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii Bucureşti. În 1992 a început să colaboreze cu suplimentul LAI al ziarului Cotidianul şi cu revista România Literară unde a debutat cu cronica dramatică.
Tot în acelaşi an a devenit şi membru UNITER. A primit premiul UNITER pentru cel mai bun critic de teatru în 1997, cât şi Marele Premiu APTR, pentru seria de emisiuni Nocturne.
A publicat volumele: Danaidele - istoria unui spectacol şi A fost odată în România. Marina Constantinescu este membru fondator al Fundaţiei Teatrul Act şi al Teatrului Act, primul teatru independent din România, cât şi membru fondator al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Timp de 4 ani a fost profesor invitat la Academia de Teatru de la Limoges, predând două cursuri: Istoria cenzurii şi Istoria teatrului şi a spectacolului de după cel de-al doilea razboi mondial şi până astăzi, în Europa Centrala şi de Est. A fost timp de 3 ediţii, respectiv: 2005, 2006, 2007, director artistic şi selecţioner unic al Festivalului Naţional de Teatru I.L.Caragiale. A publicat, de asemenea, numeroase articole în reviste de specialitate şi a realizat studii în România şi în străinătate, despre fenomenul teatral şi complexitatea lui.
Televiziune a început să facă în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată pe TVR1.
„Sunt o femeie perfecţionistă, idealistă, devotată, pasionată de tot ce face, apucată, înţelepţită târziu, aiurită, dar responsabilă, o femeie care are două mâini stângi şi se străduieşte, zilnic, să nu facă pagube prea mari familiei, care iubeşte teatrul, Luna şi lumea din capul ei, călătoriile, care este sedusă de Şeherezada, Fellini şi Karen Blixen.
Care de peste unsprezece ani şi ceva nu-şi mai permite să lenevească, care îşi adoră părinţii şi băiatul, care crede - conservatoare, deh - în prietenie. Până la capăt. Care uită să încuie fie casa, fie maşina, fie pe amândouă. Şi care nu ştie niciodată cât costă o pâine. Deşi o cumpără cotidian", mărturiseşte Marina Constantinescu.