INTERVIU Maria Dinulescu, actriţă: „Dezumanizarea poate deveni şocantă, unde sunt foarte mulţi bani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maria Dinulescu vorbeşte despre riscurile de a face film pe tărâmul american, afirmând că la Los Angeles competiţia nu este valorică, ci ţine mai mult de regulile exacte ale industriei de film.

Pentru Maria Dinulescu (33 de ani), visul american a căpătat consistenţă. A plecat, vreme de un an, în Los Angeles, ca să descopere ce înseamnă cu adevărat industria de film. A înţeles rapid că nu mulţi tineri au privilegiul de a ajunge acolo, aşa că a început să muncească foarte mult, să fructifice această ocazie. S-a întors cu o sumă de lecţii învăţate şi cu dorinţa ca, în perioada care urmează, să pună pe primul loc propriile sentimente. Vrea să se îndrăgostească şi să-şi cultive emoţiile, să împiedice industria aceasta strălucitoare să-i „fure dragostea“, cum zice o melodie. Actriţa a făcut roluri remarcabile în „California Dreamin’“, regizat de Cristian Nemescu, în scurtmetrajul „Trafic“, a cărui regie este semnată de Cătălin Mitulescu, şi în serialul „În derivă“, difuzat pe HBO, în 2010.

„Weekend Adevărul“: Ai ajuns la Los Angeles fără să cunoşti pe nimeni. Nu aveai decât o persoană de contact acolo. Cum au fost primele luni?

Maria Dinulescu: Da, la început am avut un singur contact. Unul valoros, pentru care am muncit zece ani. Atât timp a trebuit să fiu consecventă ca să ajung la valoarea şi statutul de a primi personajul principal, alături de Marcel Iureş, în serialul „În derivă“ de la HBO. Acest contact a fost Marc Lorber, vicepreşedinte şi producător executiv al Original Progra-mming HBO Central Europe. Mai întâi mi-a dat o recomandare pe LinkedIn (n.r. – reţea socială de profiluri profesionale), apoi două contacte ale unor agenţi.

image

Drumul către Hollywood 

Numele: Maria Dinulescu

Data şi locul naşterii: 2 mai 1981, Ploieşti

Starea civilă: necăsătorită

Studiile şi cariera:

A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ din Bucureşti, Facultatea de Teatru, Secţia Actorie, clasa profesorilor Sanda Manu şi Ion Cojar.

A jucat în numeroase filme de succes: „Trafic“ (2004), „California Dreamin’“(2007), „Pescuit sportiv“ (2009), „În derivă“ (2010). Scurtmetrajul „Trafic“ a luat premiul Palme D’Or la Cannes. Pentru rolul din „Pescuit sportiv“ a obţinut premiul pentru cea mai bună actriţă, la Festivalul de Film de la Buenos Aires.  

Actriţa a apărut în mai multe seriale TV şi filme de scurtmetraj, precum şi într-un videoclip Depeche Mode. A avut şi colaborări pentru a da voce personajelor de desene animate de pe postul Fox Kids. În 2009, a prezentat Gala Gopo.

Locuieşte: în Bucureşti  şi la Los Angeles.

Ce ţi-a lipsit cel mai mult din România?

În primii doi ani nu am avut timp să-mi lipsească ceva. Am plecat exact când aveam nevoie de o nouă experienţă. La început, când mergeam la anumite întâlniri sau la filarmonică şi cunoşteam foarte mari artişti ai lumii, îmi dădeau lacrimile, fiindcă ştiam că sunt mulţi tineri în România care nu au această şansă. A merge la o conversaţie cu Al Pacino, compozitorul Philip Glass sau mari politicieni ai lumii sunt situaţii obişnuite în Los Angeles. Doar ieşi din casă şi alegi cinci locuri unde ai putea să fii. Te duci, asculţi, te îmbogăţeşti, îţi faci noi contacte şi laşi viaţa să se dezvolte.

Care a fost momentul în care ţi-ai dat seama că Los Angeles va fi o experienţă constructivă pentru tine?

Încă dinainte de a pleca am ştiut că merg să descopăr industria filmului. Gândeşte-te că iubeşti ceva foarte mult şi că există pe glob un oraş în care 90% din ce se întâmplă este legat de acel lucru pe care îl iubeşti. Curiozitatea este enormă. Nu ai timp să te gândeşti la dificultăţi. Eşti îndrăgostit, ai forţă pentru orice.

Dar cât de roz e, de fapt, „visul american“? 

În Los Angeles sunt foarte mulţi oameni care trăiesc o viaţă de lux după ce au plecat de foarte jos. Depinde foarte mult de ce îţi doreşti. În mod obişnuit, genele îşi cer drepturile. Felul în care ai fost educat şi mediul din care provii îţi vor construi un drum. Orice ai face, alegerile îţi sunt dictate cu mult înainte de a te fi născut. Cred că dorinţa aceasta a visului american nu este o alegere proprie, ci mai degrabă a capitalismului. Ce găseşti în plus în America sunt respectul şi sprijinul pe care le primeşti după ce ai dovedit că le meriţi.

A merge la o conversaţie cu Al Pacino, compozitorul Philip Glass sau mari politicieni ai lumii sunt situaţii obişnuite în Los Angeles. Maria Dinulescu, actriţă

Rolurile tale din filmele româneşti au fost foarte bine primite atât în ţară, cât şi în străinătate. În care dintre ele te-ai regăsit cel mai mult? 

Nu cred că mi-a plăcut niciodată să mă regăsesc în rolurile mele. Nu îmi place să îmi văd expuse limitările. Mă fascinează să descopăr oamenii din jurul meu şi să mă descopăr pe mine. De mici

suntem învăţaţi ce trebuie să fim, apoi familiile, profesorii, prietenii ne spun cine suntem, noi încercăm să devenim cineva, dar avem foarte puţin timp în care vedem cine suntem. Mă fascinează să descopăr limitările mele, să le accept, să mă iau aşa cum sunt şi apoi să ofer ce e mai bun din mine. De multe ori nu este uşor, dar cred că sunt o persoană căreia i-au fost dăruite foarte multe lucruri. Vreau să mă bucur de asta şi să ofer ce e mai bun din mine.

image

Actriţa, în filmul „Pescuit sportiv“ (2009)

De ce ai ales să faci actorie? Cum s-a întâmplat asta?

Mama voia să fie actriţă şi probabil că aşa am ajuns eu să fiu interesată de asta. Cred că mie mi-ar fi plăcut să fiu dirijoare, dar la momentul adolescenţei mele nu am avut atâta informaţie în jur ca să pot face o alegere diferită.

„AM TERMINAT DE JURIZAT LA EMMY AWARDS“

Cu ce te ocupi acum? Ai un proiect în desfăşurare?

Am personaje principale în două lungmetraje care încă aşteaptă investitori, dar deja nu mă mai gândesc la ele. Merg la audiţii, îmi măresc cercul de cunoştinţe, am terminat de jurizat la Emmy Awards şi Outfest (n.r. – cel mai mare festival al minorităţilor sexuale din Statele Unite ale Americii). Mă bucur enorm că ICR Bucureşti a organizat workshop-ul în care am vorbit despre industria de film de la Holly-wood. Se pare că sunt mai mulţi oameni care îşi doresc să audă aceste informaţii. Mă gândesc la modalităţi noi de a vorbi despre experienţa mea.

image

Maria Dinulescu a prezentat Gala Gopo în anul 2009

MODESTIA LUI MERYL STREEP

Cum trebuie să se pregătească un actor din ziua de azi pentru a avea succes?

Trebuie să-şi asculte instinctul, să-şi aleagă mentori foarte buni şi să nu uite că, dacă vrea să fie actor pentru faimă şi bani, trebuie să înţeleagă riscurile care vin odată cu această profesie. Dacă vrei să fii actor pentru că îţi place procesul de a deveni alţi oameni, întreabă-te dacă ai putea să faci asta şi pe foarte puţini bani pentru tot restul vieţii tale. 

Sunt cu siguranţă un om împlinit, am nevoie să mă mai maturizez ca să şi simt asta. Maria Dinulescu, actriţă

Care sunt actorii pe care-i apreciezi cel mai mult? Ce îţi place la ei?

Domnul Victor Rebengiuc este un exemplu excelent. Nimic nu îi pare greu, dar munceşte încontinuu. Lucrează cu toate generaţiile şi este foarte prezent în mediul online. Are o integritate excelentă şi o viaţă de familie foarte simplă şi frumoasă. Apoi, Meryl Streep are multă modestie şi experimentează cu multă inocenţă fiecare nouă întâlnire care i se oferă. Ca actriţă a dovedit un talent foarte greu de egalat. 

„Aş vrea să iubesc pe cineva toată viaţa“

Cum arată următorii tăi ani, ce plănuieşti să faci? 

Asta chiar nu ştiu. Acum îmi doresc foarte mult să mă dezvolt la nivel uman şi să îmi cresc emoţiile. Am petrecut foarte mulţi ani în disciplină, prioritizând profesia. Desigur că am făcut aceste lucruri dintr-o perspectivă umană, dar, aşa cum ştim, acolo unde este business, unde sunt foarte mulţi bani, dezumanizarea poate deveni şocantă. Oraşul Los Angeles este un foarte bun exemplu. Acum am nevoie de puţin timp de relaxare, în care să mă preocup de nivelul afectiv. Mă bucură să pot oferi dragoste şi aş vrea să fac asta în cadrul unei relaţii. Îmi doresc un partener şi aş vrea ca acest lucru să rămână o prioritate.

image

În serialul „În derivă“ (2010), difuzat pe HBO 

Cum îţi petreci timpul liber?

Îmi place să conduc sute de kilometri şi să descopăr noi parcuri naţionale. Să mă opresc pe stradă şi să vorbesc cu oamenii ca şi cum ne cunoaştem de ani de zile, să învăţ despre lucruri care la prima vedere nu îmi prezintă interes. Îmi place şi să gătesc cât mai multe dulciuri, să citesc din domenii foarte diferite şi aş putea să tot continui.

Crezi că oamenii trăiesc o singură mare dragoste în viaţă?

Cred că iubirea este foarte nuanţată şi poate fi oferită foarte multor oameni. Îmi place să ofer iubire fără să mă gândesc ce aduce ea. Pur şi simplu îmi place să iubesc. În ceea ce priveşte un partener, aş vrea să iubesc pe cineva pentru toată viaţa, dar nu ştiu dacă am să pot face asta, voi avea nevoie de ajutorul lui. Cumva e frumos să oferi dragostea ta cât mai multor oameni. Toţi cei din jurul tău merită zâmbetul tău, capacităţile tale de dăruire.

Care sunt calităţile pe care îţi doreşti să le regăseşti la partenerul tău de viaţă?

Cred că am multă nevoie să mă inspire să devin un om mai bun pentru el. Vreau să aibă înţelepciune, curaj, căldură, maturitate. 

Te simţi un om împlinit în acest moment? 

Sunt cu siguranţă un om împlinit, am nevoie să mă mai maturizez ca să şi simt asta.

Cultură

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite