Horia Andreescu dirijează marţi seară Orchestra Naţională a Rusiei, la Sala Palatului, în Festivalul Enescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orchestra Naţională a Rusiei, dirijată de Horia Andreescu, va avea în program lucrări de Ginestera, Enescu, Sir James MacMillan şi Ceaikovski, astă seară, de la ora 20.00, la Sala Mare a Palatului, în cadrul Festivalului George Enescu. Solist va fi violonistul Vadim Repin.

Dacă luni seară, Orchestra Naţională a Rusiei a fost dirijată de Mikhail Pletnev, în programul de marţi, 5 septembrie, vor fi  Ginastera - Suita de balet „Estancia”. Patru dansuri op. 8a (1941), Enescu – „Aria şi Scherzino” pentru vioară şi orchestră (1908-1909), Sir James MacMillan – Concertul pentru vioară şi orchestră (2009) (primă audiţie românească) şi Ceaikovski – Simfonia a V în mi minor op. 64 (1888).

Aria şi Scherzino, de Enescu, au fost tipărite pentru prima dată în anul 2005, la iniţiativa lui Sherban Lupu, violonist român stabilit în Statele Unite ale Americii. Cele şase caiete editate cu această ocazie conţin piese din anii de tinereţe ai compozitorului, ale căror manuscrise se află în arhiva Muzeului „George Enescu” din Bucureşti.

"Muzica e biografia mea. Uneori, simt că Dumnezeu mă ţine în braţe, pentru că am primit atâtea daruri Sunt fericit că voi fi în Festivalul Enescu”, a declarat dirijorul Horia Andreescu.

A studiat cu Celibidache

Născut pe 18 octombrie 1946 la Braşov,  Horia Andreescu  şi-a făcut studiile la Universitatea de Muzică din Bucureşti, la Academia de Muzică de  la Viena (cu Hans Swarowski si Karl Osterreicher), urmând şi cursuri cu Sergiu Celibidache. „Celibidache era foarte precis, era un om cald dincolo de miturile despre autoritatea sa exacerbată“, a povestit Horia Andreescu.
Fondator al orchestrei de camera Virtuozii din Bucureşti, profesor asociat al Universităţii Naţionale de Muzică Bucuresti, dirijorul Horia Andreescu a fost mulţi ani director al formaţiilor muzicale Radio. Din colaborările lui Horia Andreescu cu orchestre din România şi străinătate, cele mai importante au fost în Germania, unde a fost 13 ani de „dirijor oaspete permanent“ la Rundfunk Sinfonieorchester Berlin. A ocupat 10 ani  aceeaşi funcţie la Dresdner Philharmonie şi 21 de ani la Staatskapelle Schwerin. A realizay 60 de inregistrări pe piaţa discografică, dintre care 16 cu orchestre din Europa.
A colaborat cu London Symphony Orchestra, Wiener Symphoniker, Royal Philharmonic Orchestra, filarmonicile din Amsterdam, Stuttgart, orchestrele simfonice din Ierusalim, Nagoya, BBC Scottish, orchestrele radio din Madrid, Leipzig. De asemenea, Horia Andreescu a susţinut turnee individuale, cu Orchestra Naţionala Radio sau cu Filarmonica „George Enescu“ la festivaluri precum Wiener Festwochen, Dresdner Festspiele, Europa Musicale Munchen, fiind permanent invitat şi la Festivalul Internaţional „George Enescu“ de la Bucureşti.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite