Spectacol în aer, în apă şi pe uscat la Constanţa, de Ziua Marinei: sărbătoarea verii a adunat peste 10.000 de oameni
0Marţi, pe 15 august, toate drumurile au dus Portul Tomis şi faleza Cazinoului din Constanţa, care au fost punctele de atracţie, aici desfăşurându-se manifestările prilejuite de Ziua Marinei, sărbătoare naţională care a ajuns la cea de-a 125-a ediţie.
De la festivităţile prilejuite de Ziua Marinei la Constanţa au lipsit fregata Regina Maria, care se află în Portul Militar şi nava-şcoală Micea, bricul fiind în marşul anual de instrucţie. În dispozitiv au intrat fregata Regele Ferdinand şi Mărăşeşti, în total fiind 30 de nave şi ambarcaţiuni care au defilat şi au făcut spectacol la ziua marinarilor. În exerciţiul demonstrativ au fost cooptaţi aproximativ 3.000 de militari.
Manifestările au început la ora 10.00, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis. La tribuna oficială au mai fost prezenţi şi comisarul-şef Bogdan Despescu, şeful Poliţiei Române, Adrian Ţuţuianu - ministrul Apărării Naţionale, Alexandru Mîrşu, şeful Statului Major al Forţelor Navale. Alături de ei au stat oficialităţi locale.
După ce s-a intonat Imnul de stat şi s-a înălţat drapelul, startul distracţie a dat-o Zeul Neptun, care a venit însoţit de nimfe. Simultan, pe digul din Portul Tomis a avut loc un spectacol de efecte pirotehnice.
Exerciţiile demonstrative au fost deschise de elicopterul Puma Naval şi de cinci paraşutişti militari lansaţi de la înălţime, care au purtat drapelele României, NATO şi UE.
Remorcherele Voinicul, Vânjosul şi Vârtosul, proaspăt intrare în dotarea Forţelor Navale Române au făcut spectacol şi anul acesta, la paradă. Au urmat salturi spectaculoase ale scafandrilor de la Forţele Speciale, din două elicoptere Puma Naval şi din două ambarcaţiuni rapide. A venit rândul avioanelor de vânătoare, care au simulat un atac cu bombe.
În cadrul ceremoniilor a avut loc şi un exerciţiu de căutare şi atac submarin inamic, rolurile principale fiind deţinute de un avion de cercetare P8 Posseidon al SUA şi un elicopter Puma Naval, iar cel din urmă a avut rolul de a identifica un submarin şi de a lansa o geamandură reactivă hidroacustică. Momentul a inclus şi lansarea unei torpile împotriva submarinului de la bordul unei corvete, iar explozia a fost marcată de o salbă de bombe reactive.
Cei prezenţi au putut asista şi la un exerciţiu de respingere a desantului maritim, care a inclus zece bărci de asalt ale infanteriei marine, ce s-au deplasat dinspre larg spre faleză şi au executat atacul, aeronave F16 şi elicoptere Puma Naval, care au simulat atacul grupării navelor fluviale, dar şi un monitor şi o vedetă blindată, ce au respins atacul aviaţiei inamice şi asaltul.
Navele Gărzii de Coastă au desfăşurat un exerciţiu de combatere a imigraţiei ilegale pe mare, apoi a avut loc salutul cu trei elicoptere Puma Naval, simultan cu defilarea navelor şi salutul final. După defilarea navelor, dintr-o ambarcaţiune rapidă au fost lansaţi la apă patru scafandri de luptă, care au fost recuperaţi de un elicopter Puma Naval prin procedeul RIG-ROPE, iar în timpul zborului scafandrii au salutat publicul. După acest moment, a avut loc trecerea aviaţiei civile, simultan cu defilarea velierelor.
În acest an, peste 10.000 de constănţeni şi turişti au admirat exerciţiile pe apă, pe uscat şi în aer al Forţelor Militare Româneşti. Pentru prima dată, publicul a avut acces pe faleză. Centrul oraşului Constanţa a fost blocat de la primele ore ale dimineţii de oamenii care se îndreptau spre punctul fierbinte de pe litoral.