Gheorghe Crăciun, o lume întreagă între cuvinte şi desene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O dezbatere pornind de la literatura şi grafica lui Gheorghe Crăciun, unul dintre cei mai importanţi scriitori români contemporani, va avea loc luni, pe 13 iulie, la ora 18.00, la Librăria Pavesiana din Bucureşti, din strada Boteanu, nr. 5. La eveniment vor participa Gabriela Adameşteanu, Carmen Muşat, Mara Chiriţescu şi Oana Crăciun, fiica scriitorului.

Evenimentul este prilejuit de lansarea Seriei de autor Gheorghe Crăciun, unul dintre cele mai prestigioase proiecte editoriale de la Cartea Românească – serie care a debutat cu volumele Acte originale/Copii legalizate şi Mecanica fluidului. De asemenea, cu acest prilej va avea loc şi vernisarea expoziţiei de grafică „15 desene originale ale scriitorului Gheorghe Crăciun”, expoziţie ce va putea fi vizitată până la data de 1 septembrie 2015.

Seria de autor dedicată scriitorului Gheorghe Crăciun apare sub îngrijirea criticului literar Carmen Muşat şi a fiicei autorului, Oana Crăciun. Aceasta reuneşte atât lucrări de proză, eseistică, publicistică, teorie şi critică literară deja consacrate, cât şi volume inedite, rămase în manuscris în arhiva sa, se arată într-un comunicat al editurii.

Acte originale/Copii legalizate (variaţiuni la o temă în contralumină), publicat în 1982, la Editura Cartea Românească, poate fi considerat o uvertură pentru întreaga operă a lui Gheorghe Crăciun, un volum în care autorul polemizează cu o întreagă tradiţie realistă, de care se delimitează programatic”, declară Carmen Muşat, îngrijitorul ediţiei. „Mecanica fluidului, cu structura ei mixtă, în care se topesc experimentul, jurnalul, povestirea scurtă, fotografia şi desenul în peniţă este una dintre cele mai fidele oglinzi ale creatorului său, o carte-obiect, în care imaginea şi textul „se-ngână şi-şi răspund”, construind acea lume visată de Crăciun, „în care fotografia să dea mîna textului, înlocuindu-l acolo unde acesta este neputincios să exprime sensul dorit, ducînd povestirea sau descrierea mai departe”, mai explică ea.

Acestora li se vor adăuga romanele Compunere cu paralele inegale, Frumoasa fără corp şi Pupa russa, o ediţie revizuită a volumelor de publicistică Cu garda deschisă şi Reducerea la scară, cărţile de eseuri deja publicate În căutarea referinţei şi Teatru de operaţiuni, precum şi alte lucrări inedite (Lentila sferică, Operaţii pe cărţi deschise, Mono-stereo).

Vor fi incluse în seria de autor lucrările sale de teorie şi critică literară Aisbergul poeziei moderne, „una dintre cele mai solide şi înnoitoare cărţi scrise la noi în ultimele decenii”, în opinia criticului şi teoreticianului literar Mircea Martin şi Doi într-o carte (fără a-l mai socoti pe autorul ei). Fragmente cu Radu Petrescu şi Mircea Nedelciu. Seria va fi completată de Trupul ştie mai mult. Fals jurnal la Pupa russa (1993-2000), de volume de poezie şi proză inedite, precum şi de corespondenţa şi interviurile lui Gheorghe Crăciun.

Fiecare volum conţine o prefaţă semnată de Carmen Muşat, o notă biobibliografică extinsă, un dosar critic pentru opera antumă şi documente inedite din Arhiva Crăciun.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite