FOTO Cerere în căsătorie pe scenă, la Zilele Porţilor Deschise ale UNATC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atelierul de pictură şi gravură de la UNATC FOTO: Adevărul/Corina Zorzor
Atelierul de pictură şi gravură de la UNATC FOTO: Adevărul/Corina Zorzor

Cu ocazia Zilelor Porţilor Deschise, la sediul Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografie „I.L. Caragiale“ (UNATC) am putut admira, între 4 şi 7 aprilie, munca de un semestru a viitorilor scenografi, regizori şi actori. De asemenea, unul dintre spectacolele realizate de ei, „Chicago“, a fost încununat, la final, de o frumoasă cerere în căsătorie.

În cele patru zile în care UNATC şi-a ţinut porţile deschise, participanţii au putut lua parte la o serie variată de activităţi: expoziţii de machete şi planşe, toate lucrate de studenţi, ateliere de actorie şi scenografie, cursuri deschise de canto, expresie corporală, arta marionetei, decoruri şi coregrafie. 

Serile au fost rezervate spectacolelor. Studenţi ai celor trei ani de licenţă şi a celor doi de master au pus în scenă, până la cele mai mici detalii, spectacole precum „Kean“ după J.P. Sartre, „Hansel şi Gretel“ după Fraţii Grimm sau „Chicago“ după John Kander şi Fred Ebb. La acesta din urmă, care a dat startul evenimentelor din cadrul Uşilor Deschise (n.r. – spectacolul a avut loc joi, 4 aprilie), finalul a fost desăvârşit: chiar când echipa de tineri actori era aplaudată, una dintre studentele de pe scenă a fost cerută în căsătorie, ceea ce a stârnit ropote de aplauze încă şi mai puternice şi a întregit spectacolul. 

Decoruri pentru „Joaca de-a vacanţa“

Studenţii din anul I ai secţiei de Scenografie din cadrul UNATC au realizat numeroase machete care să ilustreze cât mai bine decorul din piesa „Joaca de-a vacanţa“ de M. Sebastian, fiind îndrumaţi de prof.univ.dr. Ştefania Cenean. Lucrările lor, expuse chiar în atelierul de la etajul IV al facultăţii, aveau toate elementele unei scene autentice: de la fundaluri care se schimbau în funcţie de acte, până la scăunele lucrate cu migală şi lanterne mici pe post de refletoare care să marcheze diverse momente din desfăşurarea spectacolului. Studenţii, majoritatea absolvenţi ai liceului de artă „Nicolae Tonitza“ din Capitală, au folosit precizia unor adevăraţi arhitecţi pentru a aprecia simetria obiectelor în cadru şi plasarea potrivită a acestora.

unatc portile deschise

Alături de micii scenografi, am întâlnit şi fetele din anul I de master, care au realizat o serie de costume (foto), folosite ulterior în spectacolul „Livada cu vişini“ după Cehov, realizat tot de studenţi ai facultăţii. 

De asemenea, studenţii anului I de la secţia Arta Actorului au susţinut un atelier cu demonstraţii scenice, urmat de lectura pe roluri a unei părţi din opera „Suflete tari“ de Camil Petrescu.

Evenimentele de la Uşile Deschise ale UNATC au culminat cu spectacolul „Zic Zac“ de duminică-seară, realizat de masteranzii anului II, secţia Coregrafie. 

Cursuri gratuite pentru Teatrologie 

Cei care doresc să dea admiterea anul acesta la secţia de Teatrologie (Management cultural, Jurnalism teatral) din cadrul UNATC pot lua parte la cursurile gratuite de pregătire, începând de sâmbăta viitoare, 13 aprilie. Şase întâlniri săptămânale vor fi dedicate celor interesaţi de o carieră în teatru, televiziune sau radio.

Cultură

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite