Florin Şerban se întoarce de la Karlovy Vary cu Premiul FIPRESCI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La cea de-a 50-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary, care s-a încheiat aseară în frumosul oraş din Cehia, trei filme româneşti au fost premiate, „Box”, de Florin Şerban, „Muntele magic” de Anca Damian şi „Lumea e a mea” de Nicolae Constantin Tănase.

După cinci ani de la momentul când „Eu, când vreau să fluier, fluier” făcea furori şi obţinea premiu după premiu, Florin Şerban câştigă la Karlovy Vary premiul FIPRESCI pentru „Box”, noua lui producţie. O poveste romantică, un tip de dramă de care noul val din cinematografia noastră s-a apropiat mai puţin, filmul „Box” îi aduce în prim-plan pe Hilda Péter, în rolul Cristinei, şi pe Rafael Florea în rolul boxerului Rafael. Alături de ei, Sorin Leoveanu, în rolul lui George, soţul Cristinei. Dragostea îşi face loc încet în viaţa Cristinei, actriţă căsătorită cu un actor, a căror viaţă de familie e mai degrabă monotonă. Şi în timp ce soţul ei, George, se bucură de succes, Cristina are probleme la teatru... Pe acest fond, în viaţa ei se strecoară un om care, la prima vedere n-are nicio legătură cu existenţa ei. Şi totuşi... Boxerul Rafael, un tânăr de 19 ani, va aduce cu el sclipirile iubirii, o cafea în doi, o plimbare pe înserat. Regizorul propune aici, pe lângă povestea cuceritoare, o interesantă şi bine gândită paralelă între teatru şi box, două meserii, două cariere care aparent n-au nimic în comun.

Această poveste a impresionat juriul criticii de la Karlovy Vary, la această ediţie aniversară, cu numărul 50, şi i-au acordat premiul FIPRESCI. Federaţia Internaţională a Criticilor de Film l-a premiat pe Florin Şerban pentru „o peliculă strălucitor regizată despre societatea românească contemporană”.

După 50 de ani, Festivalul de la Karlovy Vary este cea mai mare manifestare de profil din Republica Cehă şi una dintre cele mai prestigioase din Europa centrală şi de est. Anual, festivalul prezintă peste 200 de filme din întreaga lume şi are ca invitaţi regizori şi profesionişti din lumea filmului celebri. Anul acesta, conform site-ului evenimentului, la eveniment au participat peste 1.000 de profesionişti din industria filmului, peste 500 de cineaşti şi aproape 700 de jurnalişti. S-au vândut 135.105 bilete şi au avut loc 488 de proiecţii. Din cele 223 de filme din festival, 35 au fost premiere mondiale, 26 - premiere internaţionale şi 12 - premiere europene, potrivit cifrelor furnizate de organizatori şi citate de Mediafax.

„Muntele magic” şi „Lumea e a mea”, menţiuni la Karlovy Vary

De asemenea, alte două pelicule din România s-au bucurat de aprecierea juriului la gala Festivalului de la Karlovy Vary, care a avut loc sâmbătă. Anca Damian a primit o menţiune specială din partea juriului, pentru „Muntele magic”, o producţie România/ Franţa/ Polonia, anunţă Medifax. „Muntele magic” este o animaţie-documentar care face parte, împreună cu filmul deja lansat „Crulic - drumul spre dincolo” (2011), dintr-o trilogie despre eroism, nuanţând raportul individului cu istoria prin perspectiva morţii şi a faptelor sale. Realizat într-un stil postmodern, cu o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hârtie, desen animat, fotografie şi film, „Muntele magic” prezintă povestea reală a unui polonez, Adam Jacek Winkler, refugiat politic la Paris. Povestea lui este cea a unui „cavaler rătăcitor”, un „Don Quijote al secolului XX”, care vrea să schimbe lumea chiar cu preţul vieţii.

Cel de-al treilea lungmetraj care a avut succes la Karlovy Vary, „Lumea e a mea”, de Nicolae Constantin Tănase, a primit menţiunea specială a secţiunii competiţionale „East of the West”. Filmul spune povestea Larisei, o tânără de 16 ani, care trăieşte într-un orăşel de la malul mării. E un oraş mic, în care bârfele şi veştile circulă repede. E un oraş în care contează imaginea şi influenţa, manelele, banii şi puterea. Iar Larisa... le vrea pe toate. Şi chiar dacă nu le are, luptă pentru ele. Larisa crede în ea. Crede că merită ceva mai bun şi mai mult decât are acum. Şi mai crede că merită să facă orice pentru a-şi îndeplini visele. Ajunsă sus, pe val, cu toate visele împlinite: bani, iubit, prieteni, notorietate, Larisa işi pierde lumea ei. Se maturizează...

America pleacă acasă cu Globul de Cristal

Marele premiu al Festivalului de Film de la Karlovy Vary, Globul de Cristal, i-a revenit peliculei americane „Bob and the Trees”, de Diego Ongaro. Premiile pentru interpretare au fost atribuite actriţei Alena Mihulová, pentru rolul din debutul regizoral al lui Slávek Horák, „Home Care”, şi lui Kryštof Hádek, pentru partitura din „The Snake Brothers”, de Jan Prušinovský.

La gala de sâmbătă au mai fost acordate trofee precum premiul special al juriului (Peter Brunner, pentru „Those Who Fall Have Wings”), premiul pentru cea mai bună regie (Visar Morina, pentru „Babai”), premiul secţiunii East of the West („The Wednesday Child”, de Lili Horváth), premiul pentru cel mai bun documentar (Helena Třeštíková, pentru „Mallory”), premiul preşedintelui festivalului (actriţa Iva Janžurová).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite