Expoziţia Fusion:AIR 2021. Patru instalaţii multimedia transpun concepte ştiinţifice în artă
0Fusion AIR, unicul proiect românesc de rezidenţe artistice în institutele de cercetare, iniţiat şi organizat de Asociaţia Qolony (Colonia pentru Artă şi Ştiinţă), se apropie de final, iar la sfârşitul săptămânii viitoare va avea loc deschiderea expoziţiei ce reuneşte lucrările celor patru artişti.
Evenimentul de deschidere va avea loc vineri, 11 iunie, şi sâmbătă, 12 iunie, cu începere de la ora 14.30, în cel mai nou spaţiul expoziţional din capitală, /SAC @ MALMAISON situat în strada Plevnei nr. 137C, et. 2. Expoziţia va fi deschisă cu acces liber, timp de trei săptămâni, până pe data de 3 iulie, inclusiv; program de vizitare: miercuri - vineri, orele 15:00 - 19:00.
Vernisajul expoziţiei va avea loc în prezenţa celor patru artişti multimedia implicaţi în proiect – Aura Bălănescu, Ciprian Ciuclea, Floriama Cândea şi Peter Gate – şi a oamenilor de ştiinţă din cele patru institute de cercetare partenere: Institutul de Ştiinţe Spaţiale, Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Textile şi Pielărie, Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor-Măgurele şi Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor Plasmei şi Radiaţiilor.
Curatoarea expoziţiei şi cea care a propus tema ediţiei din acest an a Fusion AIR – Structuri Convertibile – este Olivia Niţis: „Structuri Convertibile este un proiect care analizează relaţiile dintre artă şi practicile ştiinţifice, precum şi contextul de creare a conţinutului într-un anumit cadru şi istoria locală. Conceptul expoziţiei se bazează pe flexibilitatea oferită de noţiunea de conversie şi pe procesele individuale de lucru ale fiecărui artist în colaborare cu oamenii de ştiinţă implicaţi. Patru artişti instrumentalizează materialele şi tehnologiile ştiinţifice cu un scop convertibil, transformator. Expoziţia arhivează, de asemenea, procesele de creaţie şi mapează traiectoriile de lucru, precum şi instrumentele teoretice pentru o mai bună înţelegere a relaţiei complexe şi a naraţiunilor artei şi ştiinţei”, a mărturisit aceasta.
Rezidenţele au însemnat o serie de întâlniri şi discuţii între creatori şi cercetătorii din cele patru institute, fiind un program ce le permite oamenilor de ştiinţă şi artiştilor să lucreze, să comunice şi să cerceteze împreună, să beneficieze atât de ştiinţă, cât şi de artă, stimulând gândirea creativă şi inovaţia.
Cele patru lucrări rezultate la finalul săptămânilor de rezidenţă în institutele de cercetare, în urma a zeci de întâlniri şi dialoguri între artişti şi cercetători, pe care publicul le va putea vedea la /SAC @ MALMAISON timp de trei săptămâni sunt:
• Arheologia invizibilului – ecouri din Universul îndepărtat. Ciprian Ciuclea prezintă o instalaţie multimedia care face referire la dimensiunea concretă şi conceptuală a zonei imperceptibile cu ochiul liber din jurul nostru în care pătrund particule de materie din universul îndepărtat. Instalaţia realizată de cunoscutul artist vizual în urma rezidenţei sale artistice de la Institutul de Ştiinţe Spaţiale, unde a lucrat alături de dr. Gina Isar, vorbeşte în cheie poetică despre modalităţi posibile de reprezentare a interacţiunii particulelor de energie înaltă cu atmosfera terestră. Instalaţia cuprinde diferite situaţii performative, o înregistrare video a unui mini-experiment şi un calup de date ştiinţifice reasamblate într-o logică minimalistă, cu puternice accente narative.
• Manuspectrum – lucrare interactivă, un pergament sensibil la atingere. Aura Bălănescu propune o experienţă multisenzorială care are la bază conceptul de pergament ca suport-multistrat al informaţiei (informaţie genetică, informaţie istorică, informaţie tehnologică, informaţie artistică şi culturală), definită în urma cercetării realizate în cadrul rezidenţei alături de dr. Elena Badea, drd. Iulia Caniola, msc. Simona Păunescu, msc. Emanuel Hadîmbu, de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Textile şi Pielărie. Un proiect complex care se adresează întregului sistem perceptiv, ce porneşte de la tactilitate şi se extinde către auditiv şi vizual, chiar kinestezic – a percepe realitatea cu întreaga corporalitate.
• IMplant – instalatie ce explorează modul în care diferite structuri influenţează materialitatea diferitelor corpuri. Lucrarea prezintă rezultatele unui experiment interspecii, propus de bioartista Floriama Cândea, într-un proiect de cercetare artistică dezvoltat alături de dr. Adrian Enache, drd. Luminiţa Rădulescu, dr. Mihaela Beregoi, dr. Mihaela Bunea şi dr. Ionuţ Enculescu, cercetători ştiinţifici în cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor. IMPlant propune o colecţie de obiecte iterate (naturale şi artificiale), ce tranzitează limitele dintre specii, dintre natural şi artificial sau dintre realitate şi ficţiune în încercarea de a găsi naraţiuni noi despre relaţia om-natură.
• [The Cell] sau cum se comportă celulele vii supuse la sunete cu frecvenţe specifice. Peter Gate, antropolog şi muzician experimentalist, alături de drd. Cristina Elena Staicu, dr. Florin Jipa şi dr. Marian Zamfirescu, cercetători la Institutul Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei, au conceput şi realizat un experiment în cadrul căruia celule vii au fost imersate într-un mediu acustic cu sunete de frecvenţe prestabilite şi s-a constatat că celulele reacţionează pozitiv la aceşti stimuli sonori. În cadrul expoziţiei, va fi expus rezultatul unui experiment cymatics de generare sonică a frecvenţelor specific create pe un suport clasic de pânză cu substanţă acrilică. Proiectul în sine de „infuzare sonică” a unor celule vii cu suntele create de artist reprezintă un nivel superior de provocare ştiintifico-artistică.
/SAC @ MALMAISON este un spaţiu-context de coproducţii, cercetări şi practici colaborative şi transdisciplinare în artele vizuale, performative şi scenice. /SAC @ MALMAISON este al doilea spaţiu din Bucureşti al /SAC după cel deschis în 2018, pe str. Berthelot, nr. 5.
/SAC @ MALMAISON se află într-o comunitate-context - Atelierele Malmaison (o comunitate artistică ce include ateliere, spaţii de proiecte şi galerii) - recent fondată în clădirea Malmaison cu o istorie de aproape 2 secole, situată central, pe Calea Plevnei, 137C.
Spaţiul de Artă Contemporană – /SAC – este o iniţiativă independentă privată, un context-resursă dedicat necesităţilor actuale ale producătorului şi ale publicului pentru a stabili un dialog direct şi formator prin intermediul expoziţiei, cercetării şi promovării.