Donaţie anonimă de un milion de dolari pentru muzeul „Anna Goldi”, dedicat celei care a rămas cunoscută în istorie drept ultima vrăjitoare a Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un anonim a donat un milion de dolari pentru a renova muzeul „Anna Goldi” (Enneda, Elveţia), instituţie care pune accentul pe prezentarea drepturilor femeilor, subiect pe care îl explorează prin intermediul poveştii felului în care Anna Goldi, cunoscută drept „ultima vrăjitoare a Europei” a fost executată pe nedrept.

Născută în Sax (Elveţia), într-o familie săracă, Anna Goldi s-a confruntat cu nenumărate întâmplări nefericite încă din copilărie. În cele din urmă a ajuns să lucreze în cantonul Glarus, ca menajeră pentru Jakob Tschudi, un doctor care îşi dorea să intre în politică. Goldi s-a ocupat de casa acestuia timp de 17 ani până într-o zi, când medicul avea s-o concedieze. Ulterior, medicul a depus o plângere împotriva ei acuzând-o că i-ar fi pus ace în pâine şi lapte şi că s-ar fi folosit de vărjitorie pentru a încerca să îi otrăvească pe el şi familia sa. 

Tschudi, după cum scrie theculturetrip.com, deţinea o avere considerabilă şi o reputaţie impecabilă, aşa că acuzaţiile înaintate lui Goldi de el, soţie şi cei cinci copii ai lor aveau să fie luate în serios.

După ce Goldi a fost dată afară, unul dintre copii, Annamaria, s-a îmbolnăvit grav, scrie acelaşi site. Mai multe persoane au căzut de acord că fosta menajeră blestemase copilul aşa că pe 21 februarie 1782, a fost adusă înapoi în casă, considerându-se că singura persoană care ar putea să o vindece pe Annamaria era chiar cea care o îmbolnăvise.

Anna Goldi a fost adusă la fetiţă, ordonându-i-se, sub tortură, să o vindece. În mod ironic, copilul chiar a început să se simtă mai bine, lucru care avea să întărească suspiciunile cu privire la potenţialele puteri ale menajerei.

Astăzi, cercetătorii consideră că Tschudi ar fi avut, de fapt, o aventură cu Goldi. Aceasta ar fi ameninţat să dezvăluie legătura în momentul în care a fost concediată, iar pentru a nu-şi rata cariera politică, doctorul a decis să apeleze la autorităţi.

Un jurnalist local pe nume Walter Hauser declara pentru BBC că „Anna Goldi a reprezentat to ameninţare pentru oameni puternici. Au vrut să o dea la o parte”.

Anna Goldi a fost torturată pentru a recunoaşte că făcuse un pact cu diavolul. Conform bbc.com, a fost interogată zi şi noapte de politicieni şi oameni ai bisericii şi, deşi a insistat că este nevinovată, în cele din urmă a cedat şi a confirmat acuzaţiile lui Tschudi. Odată scăpată de tortură, a negat că ceea ce mărturisise era adevărat, însă a fost torturată încă o dată, astfel că a trebuit să recunoască din nou ceea ce susţinea medicul.

A fost găsită vinovată, fiind decapitată în piaţa publică. Evenimentul a stârnit un val de indignare căci, după cum a declarat Hauser pentru aceeaşi publicaţie, „oamenii educaţi din Elveţia nu credeau în vrăjitorie în 1782”. În 2008, după intervenţiile făcute de Hauser, parlamentul a declarat-o nevinovată în mod oficial pe Goldi, considerând că procesul ei a fost o eroare judiciară. 

Consiliul Bisericii Protestante, care a organizat procesul, nu avea autoritate legală. Mai mult, Goldi a fost executată chiar dacă legea din acea vreme nu prevedea pedeapsa cu moartea pentru otrăviri care nu se soldau cu moartea, scrie nbcnews.com. 

Astăzi, la tribunalul din Glarus, există un memorial în cinstea Annei Goldi, format din două lămpi care stau mereu aprinse, după cum scrie Reuters.

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite