Despre lumea în care trăim. Personalităţi de prim rang, în primul festival  de conferinţe de la Ateneul Român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seria de conferinţe „Despre lumea în care trăim” este organizată de Fundaţia Humanitas Aqua Forte
Seria de conferinţe „Despre lumea în care trăim” este organizată de Fundaţia Humanitas Aqua Forte

Între 24 şi 28 februarie, pe scena Ateneului Român, va avea loc festivalul de conferinţe „Despre lumea în care trăim”, organizat de Fundaţia Humanitas Aqua Forte. Ambasadorul SUA În România Hans Klemm, scriitorul şi istoricul francez Thierry Wolton sau cardiologul Martin S. Martin sunt doar câteva dintre personalităţile care vor susţine conferinţe şi care vor dialoga cu câte o personalitate din România.

Unde se află şi încotro se îndreaptă lumea în care trăim, fi e că e vorba de România centenarului Marii Uniri, de o Europă în căutare de noi repere sau de starea omenirii la început de secol XXI? 

La această întrebare care ne priveşte pe toţi vor încerca să răspundă, în scenariul primei ediţii, invitaţi din Statele Unite, Franţa, Austria, Elveţia şi Olanda. O vor face din perspectiva istoriei, a geo-politicii, a fi zicii, a ştiinţelor medicale, a istoriei artei etc.

La prima ediţie, pe scena Ateneului Român vor urca E.S. Hans Klemm, ambasador al Statelor Unite în România, pe Thiérry Wolton, scriitor şi istoric francez, celebrul autor al impozantei Histoire mondiale du communisme , pe Oliver Jens Schmitt, profesor de istorie sud-est europeană la Universitatea din Viena, pe Martin S. Martin, cu o lungă carieră de cardiolog la Fundeni, apoi în Statele Unite, pe Victor Ieronim Stoichiţă, reputat critic şi istoric al artelor, numit recent titular al Catedrei europene la Collège de France, pe Cristian Presură, cercetător Philips Research Eindhoven în Olanda. Fiecare va susţine o conferinţă de o oră, urmată de un dialog cu câte o personalitate din România: Corina Şuteu, Andrei Pleşu, Horia-Roman Patapievici, Vlad Zografi , Marian Voicu, Gabriel Liiceanu.

Evenimentul va marca totodată aniversarea celor 150 de ani de la înfiinţarea Filarmonicii Române şi Centenarul României. 

Prima conferinţă are loc sâmbătă, pe 24 februarie, de la ora 17: 30, după evenimentul de deschidere (ora 11:30), când vor lua cuvântul Horia-Roman Patapievici şi Gabriel Liiceanu. Intitulată „Răspunsul fizicii”, aceasta va fi susţinută de fizicianul Cristian Presură.  

                                                                                                 Vlad Zografi şi Cristian Presură 

Cristian Presură este cercetător la compania Philips, Olanda. A obţinut doctoratul în fizică la Universitatea Groningen, apoi s-a specializat în domeniul senzorilor medicali, inventând şi introducând pe piaţă, împreună cu echipa din care face parte, primul ceas capabil să măsoare pulsul sportivilor numai pe baza senzorilor optici.

Cristian Presură- Vlad Zografi

A publicat mai multe zeci de lucrări şi brevete de invenţie. Cristian Presură are o activitate intensă de popularizare a ştiinţei în limba română, este membru al asociaţiei pentru Ştiinţă pentru Toţi şi autor al lucrării „Fizica povestită”, apărută Editura Humanitas şi premiată în anul 2016 de Academia Română. 

Vlad Zografi a absolvit Facultatea de Fizică a Universităţii din Bucureşti în 1985. În perioada 1990-1994 a beneficiat de o bursă din partea guvernului francez şi şi-a susţinut doctoratul în fizică atomică la Paris. A publicat câteva articole în domeniul fizicii atomice teoretice în reviste internaţionale de specialitate. A debutat în februarie 1990 în România literară, cu o povestire, fiind prezentat de criticul Nicolae Manolescu. A publicat proză (Genunchiul stâng sau genunchiul drept, 1993, şi Omul nou, 1994), apoi teatru (Isabela, dragostea mea, 1996, Oedip la Delphi, 1997, Regele şi cadavrul, 1998, Viitorul e maculatură, 1999, America şi acustica, 2007, Petru, 2007, Toate minţile tale, 2011). După piesele lui au fost puse în scenă mai multe spectacole.

Cele mai recente cărţi publicate sunt volumul de eseuri „Infinitul dinăuntru. Şase povestiri despre om, societate şi istorie” şi romanul „Efectele secundare ale vieţii”. 

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite